Využijte sezónu ovoce na maximum: Srpnové plody nasytí a posílí zdraví

Využijte sezónu ovoce na maximum: Srpnové plody nasytí a posílí zdraví
Dnes

Letní sezóna ovoce vrcholí a srpen přináší úrodu, která potěší chuťové buňky a posílí i naše zdraví. Sladké broskve, šťavnaté švestky, lahodné ostružiny či voňavé meruňky – to vše laskomina pro chuťové buňky, ale i zdroj cenných látek pro tělo. Využijte krátkou sezónu ovoce naplno, ať už si letní plody vychutnáte čerstvé, zamrazíte, zavaříte nebo z nich připravíte domácí zmrzlinu.

Dá se říci, že v srpnu vrcholí sezóna ovoce. A tak nám příroda chystá skutečnou hostinu plnou vitamínů, antioxidantů a chuti. Letní plody nejsou jen chutným zpestřením jídelníčku, ale i skvělým způsobem, jak doplnit energii, vlákninu a podpořit imunitní systém. Čím pestřejší mix si dopřejete, tím lépe.

Letní ovoce a jeho benefity

Letní ovoce není jen sladkou pochoutkou – jeho pravidelná konzumace má pozitivní dopad na zdraví i vitalitu. Obsahuje vysoký podíl vody, vlákniny, vitamínů (zejména C, A, K) a minerálů jako draslík, hořčík či vápník. Ostružiny, rybíz nebo brusinky pomáhají v boji proti zánětům a podporují imunitu, zatímco broskve, meruňky a nektarinky prospívají pokožce a trávení. Sezónní ovoce navíc zraje přirozeně, takže v sobě ukrývá maximum chuti i živin.

Čtěte také:

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

Nejlepší recepty na ovocné koktejly, se kterými v létě zabodujete

Ovocné a zeleninové šťávy podle znamení zvěrokruhu. Namíchejte si zdravé smoothie přesně na míru

Každý druh ovoce přináší tělu něco jiného. Ostružiny a maliny jsou nabité antioxidanty, které chrání buňky před stárnutím. Meruňky podporují zdraví očí a pokožky díky betakarotenu. Švestky a blumy zlepšují trávení a působí mírně projímavě. Jablka a hrušky zase obsahují pektin – typ vlákniny, který pomáhá snižovat cholesterol. A hroznové víno či brusinky jsou známé svými účinky na cévy a močové cesty. Díky této rozmanitosti je srpnové ovoce doslova přírodní lékárnou.

Sezóna ovoce a plném proudu

Letní ovoce je šťavnaté, voňavé a doslova nabité zdravím. Víte, které plody posílí srdce, zlepší pleť nebo ochrání před infekcí? Dejte si, co hrdlo ráčí:

  • Ostružiny – plné antioxidantů, posilují imunitu a cévy.
  • Maliny – bohaté na vlákninu, podporují trávení a mají protizánětlivé účinky.
  • Rybíz – zdroj vitamínu C, posiluje obranyschopnost.
  • Broskve a nektarinky – hydratují a prospívají pokožce.
  • Meruňky – obsahují betakaroten, chrání zrak a kůži.
  • Švestky – podporují trávení a činnost jater.
  • Jablka a hrušky – obsahují pektin, snižují cholesterol.
  • Blumy, mirabelky, ringle – kombinace chuti a vlákniny, ideální pro zažívání.
  • Hroznové víno – chrání cévy a srdce.
  • Brusinky – pomáhají při infekcích močových cest.

Čerstvé ovoce dodá organismu spoustu cenných látek

Osvěžující zmrzlina z letního ovoce

Zapomeňte na předražené zmrzliny z obchodu, které jsou navíc většinou i obří kalorickou bombou. Zmrzlina rozhodně nemusí být plná cukru a smetany. Z letního ovoce si snadno připravíte zdravější alternativu bez zbytečných přísad. Stačí mixér, čerstvé nebo mražené ovoce (třeba broskve, meruňky, rybíz, ostružiny), trocha medu či javorového sirupu a kapka citronové šťávy. Pro krémovější strukturu můžete přidat bílý jogurt nebo banán. Směs pak stačí jednoduše rozmixovat, nalít do forem a zamrazit. Výsledkem je osvěžující dezert plný chuti a vitamínů.

Zavařené ovoce a obsah živin

Tepelná úprava ovoce, jako je zavařování, kompotování nebo pečení, může vést ke ztrátám některých citlivých vitamínů (například vitamín C), ale řada cenných látek zůstává zachována. Například antioxidanty ve švestkách či brusinkách jsou poměrně odolné. Při šetrném zavařování s minimem cukru a kratším varem lze uchovat nejen chuť, ale i nutriční hodnotu. Navíc teplé zpracování umožní prodloužit sezónu plodů do zimy, kdy je přirozený zdroj vitamínů obzvlášť důležitý.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Využijte sezónu ovoce na maximum: Srpnové plody nasytí a posílí zdraví

RE: Využijte sezónu ovoce na maximum: Srpnové plody nasytí a posílí zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.