Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ať už patříte mezi vášnivé zahrádkáře, houbaře či rybáře, zbystřete. Pokud si chcete na sezónních produktech pochutnat v průběhu celého roku, naučte se různé způsoby konzervace potravin. Sezóna zavařování okurek, rajčat, dýní a dalších sezónních potravin se blíží, proto byste se na ni měli připravit. Stejně tak se blíží i doba, kdy budou houbaři opouštět les s plnými koši hub a rybáři budou odcházet s pěknými úlovky. Nezapomínejte proto ani na možnost zavařování hub a nakládání ryb. Víte, jak správně zavařovat nebo konzumovat netrvanlivé sezónní potraviny? 

Zavařování – čistota a kvalita sklenic i víček je stěžejní

Základem úspěchu zavařování a nakládání je uložení potravin do čistých a dokonale těsnících nádob. Před samotným zavařováním zeleniny a ovoce sklenice pečlivě omyjte a odmastěte. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zavařovacích sklenic různých typů. V posledních letech je patrný návrat ke klasickým skleněným nádobám ze skla s gumovým těsněním a skleněným víkem, jejichž historie sahá až do 19. století. Takové sklenice uchovají potraviny po dlouhou dobu, a navíc jsou jedinečným designovým doplňkem každé kuchyně či spižírny. 

2

Jak na jednoduché zavařování rajčat? 

Pokud máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi, jednoduše si je zavařte. Zavařovaná rajčata oceníte především v zimním období, kdy jsou na pultech obchodu velmi drahá. Slupku rajčat nařízněte do kříže, pár vteřin spařte ve vroucí vodě a následně ochlaďte ve studené vodě. Nyní půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata nakrájejte, poduste 3 minuty, nalijte do sklenic a zavařte při teplotě 80 °C 30 minut. 

Nálev pro zavařování okurek

Při zavařování okurek je velmi důležité připravit chutný a vyvážený nálev. Neexistuje jeden správný recept na nálev. Nám se osvědčil nálev smícháním 1 l vody s 0,3 l octa, 130 g soli, 100 g cukru, 6 kuliček nového koření, 2 až 3 bobkových listů a 6 hřebíčků. Nebojte se experimentovat a objevovat chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat. Okurky na hodinu namočte do vody a dokonale očistěte. Do zavařovacích sklenic okurky natěsno naskládejte, přidávejte podle chuti mrkev, kopr, cibuli a hořčičné semínko a zalijte nálevem. Výbornou pikantní chuť dodají i čerstvé chilli papričky. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20 až 30 minut v závislosti na velikosti lahví. 

Zavařování paprik zvládnete snadno

Zavařování paprik zvládne i úplný začátečník. Papriky očistěte od jader, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a spařte ve vroucí vodě. Před zavařením přidejte do každé sklenice s paprikami lžíci kvalitního oleje, který velmi dobře uchová chuť paprik. Papriky zavařujte 20 až 30 minut při teplotě 85 °C

Zavařování dýně nasladko

Na rozdíl od paprik, okurek či rajčat se dýně zavařuje ve sladkém nálevu. Zavařování dýně je poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Dýni oloupejte, nakrájejte a odstraňte měkký střed se semínky. Následně dužinu, kterou budete zavařovat, nakrájejte na drobné rovnoměrné kostičky. Takto připravenou dýni zalijte vodou s octem a nechejte do druhého dne macerovat. Další den vodu slijte, převařte ji s cukrem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu a přidejte kostičky nakrájenou dýni. Vařte asi 5 minut a následně i s nálevem přemístěte do předem připravených čistých sklenic. Poté zavařte při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

Zavařování hub uchová dary lesa po mnoho měsíců

Houby v octovém nálevu jsou vynikající a po konzervaci vydrží opravdu dlouho. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a nevíte, jak velké množství nalezených hub zpracovat, jejich zavařování je ideálním řešením. Houby musíte v první řadě důkladně očistit a nakrájet na kousky o velikosti asi 3 centimetry. Následně je předvařte ve slané vodě cca 3 minuty a umístíte je do sklenic společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Zalijte sladkokyselým nálevem (0.9 l vody; 0,3 l octa; 70 g cukru a 25 g soli) a přivedete k varu. Zavařujte 15 až 20 minut při teplotě 90 °C

11 P8153496

Ryby v oleji

Kromě zavařování lze potraviny dlouhodobě uchovávat také konzervační metodou nakládání. Tento postup se využívá především při konzervaci masa a ryb. To ocení mnozí rybáři, kteří mají právě v letních měsících spoustu úlovků a už neví, jak je dále zpracovat. Ryby si jednoduše naložte do oleje a pochutnejte si na nich i během zimy. 

Filety z ryb nakrájejte na menší plátky, omyjte a nasolte. Dejte na 3 dny uležet do lednice. Poté ryby opět propláchněte a pro změnu naložte na 3 dny do octové vody (na 1 l octa 1/3 l vody) a vytáhněte případné kosti. Vzniklé kyselé filety vymačkejte a naložte na 3 dny do jemného láku, který se běžně používá na nakládání okurek. Poté opět propláchněte a vymačkejte. Ryby vložte do zavařovacích sklenic, přidejte spařenou cibuli, příp. nakládanou zeleninu, celý pepř, zalijte kvalitním olejem, důkladně uzavřete a na 10 dní dejte ryby v oleji odpočívat

Když na zavařování není čas

Ne každý má na zavařování čas nebo náladu. Některý rok může být zase špatná úroda a nákup surovin k zavařování se nemusí vyplatit. Na českém trhu jsou však k dispozici i kvalitní farmářské produkty, které se chutí i celkovou kvalitou zpracování vyrovnají domácím produktům. 

Na tradici zavařování a nakládání podle tradičních receptů navazuje např. řada produktů z české rodinné konzervárny Via Delicia, inspirovaná tradicí hospodyň z období první republiky. Produkty této značky jsou z velké části vyráběny ručně s využitím tradičních patentních sklenic značky Weck, které jim dodávají autenticitu. Pokud si takový farmářský výrobek zakoupíte, budete mít jistotu použití těch nejlepších surovin bez konzervantů. Skleničky lze samozřejmě opakovaně použít na domácí zavařování, firma nabízí veškeré potřebné doplňky. 

1b

Gurmáni, kteří trvají na vysoké kvalitě a holdují lokálním tradičním výrobkům, si pochutnají na masových i ovocných a zeleninových produktech. Zavařené hříbky, paštiky, vepřové i hovězí maso, ale také plejáda kompotů a džemů doplní vaši spižírnu s plnou parádou. 

Ať už dáváte přednost domácímu zavařování či nakládání nebo si raději bez starostí zakoupíte farmářský produkt, na konzervované potraviny nezanevřete. Díky rozmanitým druhům nálevů přináší nové chutě jednotlivých potravin a umožňují konzumaci sezónních produktů v průběhu celého roku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 06. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
SOBOTA 09. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je úplněk. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Navštivte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 12. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Adopce - ano nebo ne?

Dobrý den, jmenuji se Fastova, poctivá soukromá věřitelka poskytující rychlé půjčky do 1 hodiny. Potřebujete p...

Jak se naučit znakovou řeč? Online výuka i kurz to vyřeší.

Výraz Znaková řeč se nepoužívá a je špatně, to by měl někdo kdo píše o tomto tématu vědět.
Znakový systém ne...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Je to moc krásná práce, zajímá mě jak a čím bych udělala větrací dírky do slamáku, aby byl vzdušnější. Mohli b...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...
Zobrazit všechna témata

Letní péče o vlasy a pravidla pro správné mytí vlasů

Slunce, vítr, slaná voda i časté mytí – v létě dáváme vlasům pořádně zabrat, je pro ně rozhodně zatěžkávacím obdobím. Zatímco pokožku si chráníme opalovacími krémy, vlasy často necháváme napospas živlům. Výsled...

Jak se zbavit plevele bez použití chemických přípravků?

Letní měsíce přejí růstu zahradních rostlin, ale stejně tak se daří i nežádoucím návštěvníkům – plevelu. Ten se dokáže rychle rozrůst a konkuruje užitečným rostlinám o vodu, živiny i prostor. Pokud se mu chcete...

Cestování s malými dětmi: Tipy na zvládnutí dlouhých cest bez stresu

Cestování s dětmi může být náročnější, ale s dobrou přípravou je zvládnutelné, i když jde o delší vzdálenosti. Klíčem je plánování, respekt k tempu dítěte a dále pak drobnosti, které usnadní průběh celé cesty. ...

Co dělat v létě místo nekonečného scrollování

Léto by mělo patřit slunci, klidu a chvílím, které si skutečně užijete, ne trávit hodiny na telefonu. Pokud máte pocit, že vás obrazovky pomalu pohlcují, zkuste se na chvíli odpojit. Přinášíme pět tipů, co děla...

Recepty ze sušených rajčat 10x jinak aneb Zpestřete si svůj letní jídelníček

Recepty ze sušených rajčat si nelze nezamilovat. Sušená rajčata totiž mají nejen výraznou sladkokyselou chuť, ale i univerzální využití. Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pečiva nebo k masu, kterému dodaj...

Psychologie barev aneb Jak nás barvy každý den ovlivňují?

Barvy nás obklopují všude kolem a ovlivňují naše emoce, nálady i rozhodování. Znáte sílu, kterou mají barvy v našem životě? Psychologie barev se zabývá tím, jak jednotlivé odstíny působí na lidskou psychiku a p...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Wellness doma? Vířivka na terase je trend, který si zamilujete

Vířivka na terase nabízí jedinečný způsob, jak doma povýšit relaxaci na novou úroveň. Ať už toužíte po sólo odpočinku pod širým nebem nebo wellness večeru s partnerem, tento typ venkovního relaxačního prvku si ...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Síla ranní rutiny: jak začít den s energií, dobrou náladou a jasnou myslí?

Ráno dělá den – tohle rčení platí víc, než si mnozí připouštíme. Ranní rutina není jen módní pojem ze sociálních sítí, ale funkční nástroj, který ovlivňuje naši produktivitu, náladu i zdraví. Jakmile si vytvoří...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Co dělat když vám přes cestu vběhne srna

Napadlo vás někdy, co dělat, když potkáte toulavého psa, kočku nebo divoké zvíře? V tomhle článku zjistíte, proč je odchyt zvířat a zvěře důležitý, jak to celé funguje a proč je lepší zavolat odborníka, než ris...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Co na štípance od hmyzu? Tyto babské rady vám mohou pomoci

Pokud přemýšlíte, co na štípance od hmyzu, možná najdete účinnou pomoc přímo ve svých kuchyňských zásobách. Někdy stačí obyčejná cibule, ocet nebo kostka ledu, babské rady totiž často fungují překvapivě dobře. ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.