Staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové: Uvařte si 5 poctivých dobrot
Došly vám nápady, co uvařit rodině na oběd či večeři? Pak vám možná přijdou vhod staročeské recepty z hovězího masa podle slavné spisovatelky a autorky kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato dáma se ve svém díle „Domácí kuchařka“ snažila hospodyňkám předat tipy na jednoduchá jídla z běžně dostupných surovin. Možná si mezi nimi najdete i svého favorita.
Věděli jste, že Magdalena Dobromila Rettigová kromě kuchařky psala také básně, divadelní hry a povídky, čímž se výrazně podílela na rozvoji české literatury?
Staročeské recepty z hovězího masa: Guláš podle M. D. Rettigové
Pokud patříte mezi milovníky tradiční české kuchyně, tento pokrm vás potěší. Mezi staročeské recepty z hovězího masa patří i jednoduchý, ale velmi chutný guláš, který se připravuje z hovězí pečeně nebo spodního šálu. Díky kombinaci másla, kořenové zeleniny a koření získá guláš bohatou a plnou chuť, kterou ještě umocní příloha z vařených brambor. Tento pokrm je skvělý pro rodinný oběd i sváteční příležitosti.
6x staročeské recepty pro milovníky sladkého: Vyzkoušíte moumelich, lepidušu nebo šprachandu?
Ingredience (pro 6 osob)
- 750 až 900 g hovězího masa (pečeně nebo spodní šál)
- 45 g másla
- 2 cibule
- 1 petrželový kořen
- hovězí vývar nebo voda dle potřeby
- sůl podle chuti
- 1 lžička sušené majoránky
- ½ lžičky mleté papriky nebo černého pepře
- vařené brambory na obložení
Postup
- Hovězí maso očistěte a rozkrájej na malé kostky.
- Cibuli i petrželový kořen oloupejte a nakrájejte najemno.
- Do širšího kastrolu dejte máslo, cibuli a petrželový kořen a krátce orestujte.
- Přidejte nakrájené maso, promíchejte a rychle ho poduste, dokud se nezačne zatahovat.
- Dále osolte podle chuti, přidejte majoránku, mletou papriku nebo pepř a opět promíchejte.
- Poté maso podlijte hovězím vývarem nebo vodou a duste na mírném ohni, dokud nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Nakonec guláš ihned podávejte – třeba s vařenými brambory, které doplníte máslem a osolíte nebo knedlíkem.
Staročeské recepty z hovězího masa: Fašírovaný roštěnec na jiný způsob
Máte-li rádi klasické karbanátky, jistě si najdete zalíbení i v tomto staročeském receptu z hovězího masa. Samotný fašírovaný roštěnec na jiný způsob vás asi chuťově nijak zvlášť nepřekvapí, avšak s netradiční omáčkou z kapar budete mít zcela originální chuťový požitek. Zkusíte?
Ingredience (pro cca 4 až 5 osob)
- asi 0,5 až 0,6 kg libového hovězího masa
- 4 střední cibule
- sůl podle chuti
- trochu bílého pepře
- 2 vejce
- strouhanka ze 2 rohlíků nebo housek
- máslo na smažení
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- asi 150 ml hovězího vývaru
- asi 100 ml bílého vína
- lžíce kapar
Postup
- Libové hovězí maso i cibuli nasekejte v misce společně na kaši – lze použít i kuchyňského robota.
- Dále maso s cibulí osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Z výsledného těsta vytvořte podlouhlé placičky.
- Každou placičku pak namočte v rozšlehaném vejci a poté obalte ve strouhance.
- Smažte placičky na pánvi s máslem dozlatova z obou stran.
- Hotové placičky vyndejte a dejte je do rendlíku.
- Do tuku, ve kterém se smažily placičky, přidejte lžíci mouky a míchejte, dokud nezíská zlatavý odstín.
- Dále přilijte hovězí vývar, víno a přidejte kapary. Vše přiveďte k varu a nechte společně krátce provařit, aby se chutě propojily a omáčka lehce zhoustla.
- Omáčku přeceďte přes sítko na placičky v rendlíku, a ještě chvíli povařte.
- Pokrm podávejte například s vařenými brambory, jak doporučuje M. D. Rettigová.
Staročeské recepty z hovězího masa: Hovězí maso se zázvorem
Mezi staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové patří i tento jednoduchý a lahodný pokrm s výraznou chutí zázvoru, který dodává masu příjemnou pikantnost. Připravte si šťavnatý kousek poctivého masa podle tradičních postupů.
Ingredience (pro cca 6 osob)
- 1,8 až 2,7 kg libového hovězího masa (nejlépe spodní šál)
- máslo na vymazání pekáčku a potření masa (cca 100 g)
- sůl podle chuti
- 1 polévková lžíce čerstvého tlučeného zázvoru
Postup
- Maso očistěte, odstraňte přebytečný tuk a dobře ho osušte.
- Osolte ho ze všech stran a položte do pekáče vymazaného máslem.
- Povrch masa potřete máslem a přikryjte pokličkou.
- Duste v troubě na mírném stupni asi 1,5 hodiny. Maso během dušení několikrát otočte.
- Po dovaření sundejte pokličku, posypte maso tlučeným zázvorem a dejte do trouby opékat do zlatohněda. Při pečení maso pravidelně otáčejte a potírejte čerstvým máslem, aby kůrka byla lesklá a šťáva hnědá.
- Hotové maso naložte na servírovací mísu a podávejte s omáčkou a přílohou dle libosti.
- Tip M. D. Rettigové: Pokud chcete, můžete z výpeku připravit zvlášť omáčku tak, že ho povaříte s trochou hnědé jíšky a dle potřeby přidáte trochu hovězího vývaru.
Staročeské recepty z hovězího masa: Dušené hovězí maso na jiný způsob
Staročeské recepty z hovězího masa jsou pokladem naší kulinární tradice, který spojuje kvalitní suroviny s trpělivou a pečlivou přípravou. Tento recept na dušené hovězí maso na jiný způsob je ukázkou, jak se maso v minulosti připravovalo s láskou a respektem k jeho přirozené chuti. Nechte maso odležet v kořeněné marinádě po více dní a pak ho pomalu duste společně s bylinkami a zeleninou. Tak vznikne jídlo plné vůně a bohaté chuti, které ozdobí každý slavnostní stůl.
Ingredience pro 6 osob
- 2,5 až 3 kg hovězího masa (nejlépe kýta nebo spodní část)
- 110 g slaniny
- 6 středních cibulí
- 1 petrželový kořen
- 1 mrkev
- 1 celer (malá bulva)
- kousek tymiánu (čerstvý nebo sušený)
- 3 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- několik kuliček pepře (celého)
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- trochu mletého pepře
- sůl podle chuti
- asi 250 ml hovězího vývaru
- asi 125 ml červeného vína
Postup
- Nakrájejte maso na hrubší špalíky o váze asi 500 g.
- Dále nakrájejte slaninu na kousky podobné velkým stroužkům česneku.
- Slaninu obalte ve směsi z mletého pepře, soli a mletého zázvoru.
- Poté hovězí maso slaninovými kousky prošpikujte a také jej z vrchu potřete zbylou kořenící směsí.
- Takto okořeněné maso nechte v chladu odležet – v létě minimálně 2 dny, v zimě až 6 dní.
- Do velkého pekáče dejte na dno slaninu, na ni rozložte nakrájenou cibuli, petržel, mrkev a celer. Přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a celý pepř.
- Položte na zeleninu maso, přilijte hovězí vývar a víno, přikryjte pokličkou.
- Duste v troubě při mírnější teplotě nejméně 4 hodiny.
- Poté maso vyjměte na pekáč a šťávu zbavte přebytečného tuku. Šťávu přeceďte přes sítko zpět na maso.
- Maso dejte do trouby a občas polévejte šťávou, aby se vytvořila krásná hnědá kůrka.
- Pečené maso s omáčkou podávejte s osmaženými brambory nebo jinou oblíbenou přílohou.
Staročeské recepty z hovězího masa: Hovězí ledvinky
Jíte-li i vnitřnosti, jistě si najdete zalíbení v posledním našem staročeském receptu z hovězího masa. Hovězí ledvinky podle Rettigové jsou na přípravu velmi jednoduché. Podávat je můžete nejen s doporučovanými vařenými bramborami, ale třeba i s vařenou rýží.
Ingredience pro 4 až 6 osob
- 600 g hovězích ledvinek
- 1 menší cibule
- 30 g másla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 až 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- hovězí vývar nebo voda na podlévání
Postup
- Ledvinky dobře omyjte, odstraňte tuk a nakrájejte na tenké plátky (lístky).
- Na pánvi nebo v rendlíku rozpusťte máslo a na něm zpěňte drobně nasekanou cibuli do zlatova.
- Přidejte kmín, vložte nakrájené ledvinky, krátce osmahněte a pak podlijte trochou vody nebo vývarem.
- Přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste, dokud nejsou ledvinky měkké, což může trvat až 2 hodiny.
- Když je maso měkké, osolte jej, přidejte mouku, dobře promíchejte a nechte krátce provařit.
- Pokud se omáčka příliš zredukuje, podlijte ještě trochou hovězího vývaru nebo vody a provařte.
- Hotové ledvinky ihned podávejte s preferovanou přílohou.
Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku
RE : Staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové: Uvařte si 5 poctivých dobrot