Staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové: Uvařte si 5 poctivých dobrot

Staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové: Uvařte si 5 poctivých dobrot

Došly vám nápady, co uvařit rodině na oběd či večeři? Pak vám možná přijdou vhod staročeské recepty z hovězího masa podle slavné spisovatelky a autorky kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato dáma se ve svém díle „Domácí kuchařka“ snažila hospodyňkám předat tipy na jednoduchá jídla z běžně dostupných surovin. Možná si mezi nimi najdete i svého favorita.

Věděli jste, že Magdalena Dobromila Rettigová kromě kuchařky psala také básně, divadelní hry a povídky, čímž se výrazně podílela na rozvoji české literatury?

Staročeské recepty z hovězího masa: Guláš podle M. D. Rettigové

Pokud patříte mezi milovníky tradiční české kuchyně, tento pokrm vás potěší. Mezi staročeské recepty z hovězího masa patří i jednoduchý, ale velmi chutný guláš, který se připravuje z hovězí pečeně nebo spodního šálu. Díky kombinaci másla, kořenové zeleniny a koření získá guláš bohatou a plnou chuť, kterou ještě umocní příloha z vařených brambor. Tento pokrm je skvělý pro rodinný oběd i sváteční příležitosti.

Čtěte také:

6x staročeské recepty pro milovníky sladkého: Vyzkoušíte moumelich, lepidušu nebo šprachandu?

Ingredience (pro 6 osob)

  • 750 až 900 g hovězího masa (pečeně nebo spodní šál)
  • 45 g másla
  • 2 cibule
  • 1 petrželový kořen
  • hovězí vývar nebo voda dle potřeby
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička sušené majoránky
  • ½ lžičky mleté papriky nebo černého pepře
  • vařené brambory na obložení

Postup

  1. Hovězí maso očistěte a rozkrájej na malé kostky.
  2. Cibuli i petrželový kořen oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. Do širšího kastrolu dejte máslo, cibuli a petrželový kořen a krátce orestujte.
  4. Přidejte nakrájené maso, promíchejte a rychle ho poduste, dokud se nezačne zatahovat.
  5. Dále osolte podle chuti, přidejte majoránku, mletou papriku nebo pepř a opět promíchejte.
  6. Poté maso podlijte hovězím vývarem nebo vodou a duste na mírném ohni, dokud nezměkne a omáčka nezhoustne.
  7. Nakonec guláš ihned podávejte – třeba s vařenými brambory, které doplníte máslem a osolíte nebo knedlíkem.

Staročeské recepty z hovězího masa: Fašírovaný roštěnec na jiný způsob

Máte-li rádi klasické karbanátky, jistě si najdete zalíbení i v tomto staročeském receptu z hovězího masa. Samotný fašírovaný roštěnec na jiný způsob vás asi chuťově nijak zvlášť nepřekvapí, avšak s netradiční omáčkou z kapar budete mít zcela originální chuťový požitek. Zkusíte?

Ingredience (pro cca 4 až 5 osob)

  • asi 0,5 až 0,6 kg libového hovězího masa
  • 4 střední cibule
  • sůl podle chuti
  • trochu bílého pepře
  • 2 vejce
  • strouhanka ze 2 rohlíků nebo housek
  • máslo na smažení
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • asi 150 ml hovězího vývaru
  • asi 100 ml bílého vína
  • lžíce kapar

Postup

  1. Libové hovězí maso i cibuli nasekejte v misce společně na kaši – lze použít i kuchyňského robota.
  2. Dále maso s cibulí osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  3. Z výsledného těsta vytvořte podlouhlé placičky.
  4. Každou placičku pak namočte v rozšlehaném vejci a poté obalte ve strouhance.
  5. Smažte placičky na pánvi s máslem dozlatova z obou stran.
  6. Hotové placičky vyndejte a dejte je do rendlíku.
  7. Do tuku, ve kterém se smažily placičky, přidejte lžíci mouky a míchejte, dokud nezíská zlatavý odstín.
  8. Dále přilijte hovězí vývar, víno a přidejte kapary. Vše přiveďte k varu a nechte společně krátce provařit, aby se chutě propojily a omáčka lehce zhoustla.
  9. Omáčku přeceďte přes sítko na placičky v rendlíku, a ještě chvíli povařte.
  10. Pokrm podávejte například s vařenými brambory, jak doporučuje M. D. Rettigová.

Magdalena Dobromila Rettigová

Staročeské recepty z hovězího masa: Hovězí maso se zázvorem

Mezi staročeské recepty z hovězího masa podle Rettigové patří i tento jednoduchý a lahodný pokrm s výraznou chutí zázvoru, který dodává masu příjemnou pikantnost. Připravte si šťavnatý kousek poctivého masa podle tradičních postupů. 

Ingredience (pro cca 6 osob)

  • 1,8 až 2,7 kg libového hovězího masa (nejlépe spodní šál)
  • máslo na vymazání pekáčku a potření masa (cca 100 g)
  • sůl podle chuti
  • 1 polévková lžíce čerstvého tlučeného zázvoru

Postup

  1. Maso očistěte, odstraňte přebytečný tuk a dobře ho osušte.
  2. Osolte ho ze všech stran a položte do pekáče vymazaného máslem.
  3. Povrch masa potřete máslem a přikryjte pokličkou.
  4. Duste v troubě na mírném stupni asi 1,5 hodiny. Maso během dušení několikrát otočte.
  5. Po dovaření sundejte pokličku, posypte maso tlučeným zázvorem a dejte do trouby opékat do zlatohněda. Při pečení maso pravidelně otáčejte a potírejte čerstvým máslem, aby kůrka byla lesklá a šťáva hnědá.
  6. Hotové maso naložte na servírovací mísu a podávejte s omáčkou a přílohou dle libosti.
  7. Tip M. D. Rettigové: Pokud chcete, můžete z výpeku připravit zvlášť omáčku tak, že ho povaříte s trochou hnědé jíšky a dle potřeby přidáte trochu hovězího vývaru.

Staročeské recepty z hovězího masa: Dušené hovězí maso na jiný způsob 

Staročeské recepty z hovězího masa jsou pokladem naší kulinární tradice, který spojuje kvalitní suroviny s trpělivou a pečlivou přípravou. Tento recept na dušené hovězí maso na jiný způsob je ukázkou, jak se maso v minulosti připravovalo s láskou a respektem k jeho přirozené chuti. Nechte maso odležet v kořeněné marinádě po více dní a pak ho pomalu duste společně s bylinkami a zeleninou. Tak vznikne jídlo plné vůně a bohaté chuti, které ozdobí každý slavnostní stůl.

Ingredience pro 6 osob

  • 2,5 až 3 kg hovězího masa (nejlépe kýta nebo spodní část)
  • 110 g slaniny
  • 6 středních cibulí
  • 1 petrželový kořen
  • 1 mrkev
  • 1 celer (malá bulva)
  • kousek tymiánu (čerstvý nebo sušený)
  • 3 bobkové listy
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček pepře (celého)
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • trochu mletého pepře
  • sůl podle chuti
  • asi 250 ml hovězího vývaru
  • asi 125 ml červeného vína

Postup

  1. Nakrájejte maso na hrubší špalíky o váze asi 500 g.
  2. Dále nakrájejte slaninu na kousky podobné velkým stroužkům česneku.
  3. Slaninu obalte ve směsi z mletého pepře, soli a mletého zázvoru.
  4. Poté hovězí maso slaninovými kousky prošpikujte a také jej z vrchu potřete zbylou kořenící směsí.
  5. Takto okořeněné maso nechte v chladu odležet – v létě minimálně 2 dny, v zimě až 6 dní.
  6. Do velkého pekáče dejte na dno slaninu, na ni rozložte nakrájenou cibuli, petržel, mrkev a celer. Přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a celý pepř.
  7. Položte na zeleninu maso, přilijte hovězí vývar a víno, přikryjte pokličkou.
  8. Duste v troubě při mírnější teplotě nejméně 4 hodiny.
  9. Poté maso vyjměte na pekáč a šťávu zbavte přebytečného tuku. Šťávu přeceďte přes sítko zpět na maso.
  10. Maso dejte do trouby a občas polévejte šťávou, aby se vytvořila krásná hnědá kůrka.
  11. Pečené maso s omáčkou podávejte s osmaženými brambory nebo jinou oblíbenou přílohou.

Staročeské recepty z hovězího masa: Hovězí ledvinky

Jíte-li i vnitřnosti, jistě si najdete zalíbení v posledním našem staročeském receptu z hovězího masa. Hovězí ledvinky podle Rettigové jsou na přípravu velmi jednoduché. Podávat je můžete nejen s doporučovanými vařenými bramborami, ale třeba i s vařenou rýží.

Ingredience pro 4 až 6 osob

  • 600 g hovězích ledvinek
  • 1 menší cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 až 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • hovězí vývar nebo voda na podlévání

Postup

  1. Ledvinky dobře omyjte, odstraňte tuk a nakrájejte na tenké plátky (lístky).
  2. Na pánvi nebo v rendlíku rozpusťte máslo a na něm zpěňte drobně nasekanou cibuli do zlatova.
  3. Přidejte kmín, vložte nakrájené ledvinky, krátce osmahněte a pak podlijte trochou vody nebo vývarem.
  4. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste, dokud nejsou ledvinky měkké, což může trvat až 2 hodiny.
  5. Když je maso měkké, osolte jej, přidejte mouku, dobře promíchejte a nechte krátce provařit.
  6. Pokud se omáčka příliš zredukuje, podlijte ještě trochou hovězího vývaru nebo vody a provařte.
  7. Hotové ledvinky ihned podávejte s preferovanou přílohou.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.