6x staročeské recepty pro milovníky sladkého: Vyzkoušíte moumelich, lepidušu nebo šprachandu?

Sladké staročeské recepty udělají radost kdejakému mlsounovi. Chcete-li si dopřát poctivé i levné dobroty z kuchyně našich babiček, určitě neotálejte. Každý si mezi nimi najde svého favorita. Přinášíme vám šest skvělých tipů, jimž dáte šanci jistě opakovaně.
Jste připraveni na pestrou přehlídku tradičních sladkých jídel z různých koutů Čech a Moravy? Pak se neváhejte ponořit do staročeských receptů, které se dědí z generace na generaci a stále si nacházejí své místo na našich stolech.
Staročeský recept z Českého středohoří: Moumelich
Moumelich je jedinečným sladkým pokrmem původem z Českého středohoří. Jedná se vlastně o makovou omáčku, která se tradičně podávala s kynutými knedlíčky nebo vánočkou. Pokud tedy milujete nadevše mák, určitě tento staročeský recept vyzkoušejte. Z jeho voňavého a chutného výsledku budete nadšení.
Potřebné ingredience na moumelich
- 100 g mletého máku
- ½ litru plnotučného mléka
- 30 g strouhaného perníku
- 1 lžíce přírodního medu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Na kynuté knedlíčky:
- 200 g hladké mouky
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička krupicového nebo krystalového cukru
- 5 g čerstvého droždí
- 2 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
Recept na moumelich
Knedlíčky:
- Do mísy si nalijte asi decilitr vlažné vody, pak do ní rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek.
- Dále ke kvásku přisypte hladkou mouku, špetku soli, přilijte rostlinný olej a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta vytvarujte malé kuličky nebo válečky, které rozkrájíte na menší „peřinky“.
- Nechte ještě 20 až 30 minut kynout, poté vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Maková omáčka:
- Mák nasypte do hrnce, zalijte mlékem a na mírném ohni vařte doměkka.
- Ke konci varu přidejte skořici a hřebíček.
- Oslaďte medem a omáčku zahustěte strouhaným perníkem.
- Vařte ještě pár minut, dokud omáčka nezhoustne a krásně neprovoní kuchyni.
Servírování: Na talíř rozložte knedlíčky, přelijte je teplou makovou omáčkou a podle chuti pokapejte rozpuštěným máslem.
Staročeský recept z Podkrkonoší: Šprachanda
Jablka bývala ve staročeské kuchyni hojně využívána a oblíbená jsou i v dnešní době. Máte-li je také rádi, můžete vsadit na tento jednoduchý staročeský recept, díky němuž připravíte sladký „kompot“ původem z Podkrkonoší s názvem šprachanda.
Potřebné ingredience na šprachandu
- sušená jablka – množství dle preferencí
- sušené hrušky – množství dle preferencí
- sušené švestky (dle chuti)
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce přírodního medu
- 2 ks celého hřebíčku
- 1 ks celé skořice
- voda dle potřeby
Recept na šprachandu
- Veškeré sušené ovoce nejprve důkladně propláchněte studenou a poté teplou vodou. Dále jej vložte do kastrolu, zalijte čerstvou studenou vodou (aby bylo ovoce ponořené) a nechte odpočívat přes noc při pokojové teplotě – aby ovoce změklo.
- Druhý den přidejte do hrnce k ovoci celou skořici a dva celé hřebíčky. Také přilijte lžíci octa a doslaďte medem.
- Vše společně přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu, dokud ovoce nezměkne a nevznikne hustší omáčka – trvá to přibližně půl hodiny.
- Nakonec vyjměte aromatické koření, nechte staročeskou šprachandu lehce vychladnout a podávejte ještě vlahou – dříve se jedla hlavně na Vánoce s vánočkou, dopřát si ji ale můžete i s palačinkami, lívanci, s mazancem či loupákem.
Staročeský recept z jižních Čech: Borovanské natahovačky
Pocházíte-li z jižních Čech, možná vám bude staročeský recept na borovanské natahovačky známý. Je specialitou jihočeských Borovan – malebného městečka s bohatou historií sahající až do 12. století. Jde v podstatě o tradiční sladké placaté koblihy, které si můžete dopřát snad s čímkoliv oblíbeným.
Potřebné ingredience na borovanské natahovačky
- 1 kg mouky (vhodné zkombinovat polohrubou a hladkou mouku – více polohrubé)
- 2 až 3 lžíce krystalového nebo krupicového cukru
- 100 ml rumu
- špetka soli
- 2 čerstvá vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje (vlažného)
- 1 kostka čerstvého droždí
- plnotučné mléko podle potřeby (na zadělání těsta)
- tuk na smažení (sádlo, olej nebo přepuštěné máslo)
- na dochucení: moučkový cukr, tvaroh, žahour z borůvek nebo jiné oblíbené sladké přílohy
Recept na borovanské natahovačky
- Do větší mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a cukr. Vytvořte uprostřed důlek, rozdrobte do něj droždí a zalijte částí vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
- Jakmile kvásek naběhne, přidejte vejce, vlahé máslo (nebo olej) a rum. Postupně přilévejte další mléko a vypracujte hladké, spíše řidší těsto.
- Zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučený vál, roztahejte ho rukama na plát a vykrajujte například hrníčkem kolečka. Ty nechte ještě chvíli dokynout.
- Každý bochánek opatrně natáhněte do podlouhlé placičky – uprostřed by měla být tenká blanka.
- Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.
- Ještě teplé borovanské natahovačky obalte v moučkovém cukru nebo podávejte s borůvkovým žahourem, tvarohem, případně jinou sladkou polevou dle chuti.
Staročeský recept z Valašska: Lepiduša
Tradiční staročeský recept na lepidušu pochází z oblasti Valašska a severovýchodní Moravy. Jde o jednoduché, levné a syté jídlo z dostupných surovin, které si v dřívějších dobách oblíbili zejména venkované. Zamilujete se do něj i vy?
Potřebné ingredience na lepidušu
- 1 kg ideálně moučných brambor (varný typ C)
- asi 300 g polohrubé nebo hrubé mouky (přidávejte podle potřeby)
- 150 g švestkových povidel
- 60 g mletého máku
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžička mleté skořice
Recept na lepidušu
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a vařte, dokud nebudou úplně měkké.
- Zatímco se brambory vaří, smíchejte v misce povidla se skořicí. Pokud jsou povidla příliš hustá, můžete je zlehka naředit trochou vody, aby byla dobře roztíratelná.
- Jakmile jsou brambory uvařené, slijte z nich vodu. Do horkých brambor nasypte část mouky a začněte je mačkat, dokud nezískáte hladkou a vláčnou kaši. Mouku přidávejte postupně, abyste dosáhli správné konzistence – směs by měla být spíš hustší, ale stále dobře roztíratelná.
- Připravte si mělké talíře a na každý rozetřete vrstvu bramborové směsi. Tu potřete připravenými povidly a zakápněte rozpuštěným máslem.
- Na povidlovou vrstvu naneste další část bramborové kaše, posypte ji mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a znovu přelijte máslem.
- Servírujte ještě teplé, aby se všechny chutě krásně propojily.
Staročeský recept na bramborové šlejšky
Když se řekne „bramborové šlejšky“, možná vám to nic na první dobrou nepřipomene. Jistě ale tento pokrm budete znát pod pojmem „šišky“. Jste-li letitými milovníky bramborových šišek s mákem nebo opraženou sladkou strouhankou, rozhodně tento staročeský recept neopomeňte.
Potřebné ingredience na bramborové šlejšky (na 4 porce)
- 800 g vařených brambor (nejlépe den předem)
- 1 vejce
- 300 g hrubé mouky (množství upravte podle savosti brambor)
- špetka soli
Recept na bramborové šlejšky
- Brambory si uvařte ve slupce ideálně den dopředu, aby dobře vychladly. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle do větší mísy.
- Do brambor přidejte vejce, špetku soli a postupně zapracovávejte mouku. Množství mouky závisí na tom, jak jsou brambory suché – těsto by mělo být vláčné, ale ne příliš lepivé.
- Z připraveného těsta odebírejte menší kousky a v dlaních z nich vyválejte dlouhé tenké válečky o průměru asi 1 až 1,5 cm. Tyto válečky nakrájejte na menší špalíčky dlouhé zhruba 3 až 4 cm.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Šlejšky do ní vkládejte po částech, aby se neslepily. Když vyplavou na hladinu, ještě je několik minut povařte.
- Hotové šlejšky vybírejte děrovanou naběračkou, rozložte je na plech nebo tác a lehce potřete olejem, aby se k sobě nelepily.
- Bramborové šlejšky podávejte dle preferencí s rozpuštěným máslem a oslazeným mletým mákem nebo opraženou sladkou strouhankou. Výtečná je však i variace se švestkovými povidly a jemně strouhaným tvarohem.
Staročeský recept z Vysočiny: Mrkvové buchty
Tento staročeský recept na mrkvové buchty má kořeny především na Vysočině, kde je sladké pečivo známé jako mrkvance a peče se při místních poutích, ale podobné varianty najdeme i na Slovácku a Hané. Připravte si lahodnou a nadýchanou pochoutku třeba k nedělní kávě.
Potřebné ingredience na mrkvové buchty
- ½ kg mouky (300 g polohrubé a 200 g hladké)
- 35 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 100 g rozpuštěného kvalitního másla
- 50 g rozpuštěného vepřového sádla
- 2 vaječné žloutky
- 200 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 20 ks fenyklových semínek (rozmělněných)
- mletý mák na posypání
Mrkvová náplň:
- asi 300 g čerstvé mrkve (loupané a strouhané)
- trochu másla
- krupicový (může být i třtinový) cukr podle chuti
Recept na mrkvové buchty
- Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Zakryjte a nechte vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte špetku soli, zbytek cukru, rozmělněná fenyklová semínka a žloutky. Přilijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a sádlo. Vypracujte hladké, vláčné těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo a krátce ji poduste na másle s cukrem, dokud nezměkne a nezíská sladkou chuť. Poté nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vytvarujte placičku, do středu dejte lžičku mrkvové náplně a zabalte do tvaru bochánku.
- Plech vymažte sádlem (nebo vyložte pečícím papírem) a buchty na něj skládejte spojem dolů. Povrch buchet potřete sádlem a posypte mákem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut dozlatova.
- Ještě horké buchty potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.
- Domácí staročeské pečivo podávejte dle libosti třeba k snídani nebo svačině.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : 6x staročeské recepty pro milovníky sladkého: Vyzkoušíte moumelich, lepidušu nebo šprachandu?