

























Tomatová polévka s bazalkou
Ingredience
- loupaná rajčata (v plechovce) {200} g
- zeleninový vývar {250} ml
- červená cibule {0,5}
- stroužky česneku {1}
- olivový olej
- svazek čerstvé bazalky
- bobkový list
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očistíme a nakrájíme také česnek. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem na něm zpěníme. Přidáme krájená loupená rajčata, podusíme a zalijeme zeleninovým vývarem. Místo rajčat z plechovky můžeme použít také čerstvá rajčata, která spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Polévku osolíme, opepříme a vložíme do ní jeden bobkový list. Vaříme pod poklicí asi čtvrt hodiny. Bazalku opereme ve vodě, nasekáme najemno a vsypeme do polévky. Poté vytáhneme bobkový list a polévku můžeme rozmixovat dohladka. Tomatová polévka s bazalkou může zůstat i nerozmixovaná, pokud nám v ní nevadí kousky rajčat.
Tomatová polévka s bazalkou se podává ozdobená lžící zakysané smetany a lístkem bazalky. Můžeme ji také posypat strouhaným parmazánem a podávat s čerstvou bagetou.
Vytisknout stránku Stáhnout v PDF
Stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na malé kousky a spolu se solí v rozdrtíme hmoždíři. Do mixéru vložíme lístky bazalky, rozdrcený česnek, nakrájené kešu ořechy, parmazán a polovinu olivového oleje. Pomalu…
Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek na něm krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme omytou, nadrobno nasekanou bazalku. Bazalku také můžeme rozdrtit…
Mozzarellu nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu lehce vymažeme olejem a klademe do ní plátky mozzarelly, rajčat, oliv a lístky bazalky. Celé pokapeme olejem, osolíme a…
Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu. Osvědčeným postupem je spíše tření…
V misce si smícháme olivový olej, balsamico, sůl a mletý černý pepř a touto směsí potřeme jednu stranu plátku bagetky. Předehřejeme si troubu na 180…
Kuřecí játra odblaníme a osušíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Na troše oleje necháme zesklovatět polovinu cibule, přidáme polovinu česneku a…
DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU
POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ
Dobrý den paní Margito,<br> mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...
S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...
Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...
Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...
Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...
Špaldovou mouku prosejeme a smícháme ji s práškem do pečiva, špetkou soli a perníkovým kořením. Máslo vyšleháme s…
Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme a oloupeme. Do velkého hrnce vložíme nakrájená rajčata, skořici a cibuli,…
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka (asi 10 - 15 minut podle velikosti brambor). Ještě horké…
Trochu vlažného mléka promícháme s cukrem a přidáme nadrobené čerstvé droždí. Vložíme na teplé místo a necháme…
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.