Bezlepkový kvásek a jeho kouzlo: Jak si doma upéct zdravý bezlepkový chléb
03. 09. 2025
Přečteno: 1422x
Kvásek je základ tradičního domácího pečení a stále více lidí objevuje kouzlo kváskového chleba. Pro ty, kteří se vyhýbají lepku, existuje skvělá alternativa – bezlepkový kvásek. Ten umožňuje připravit chutný a zdravý bezlepkový chléb plný přírodní fermentace. Poradíme vám, jak si bezlepkový kvásek založit, jak pečovat o něj a co vše je potřeba vědět, aby vám domácí bezlepkové pečení opravdu vyšlo.
Kvásek je přírodní kvasná kultura, kterou tvoří divoké kvasinky a bakterie mléčného kvašení. Slouží jako přírodní kypřící prostředek, který dává chlebu jedinečnou chuť a lepší stravitelnost. Bezlepkový kvásek funguje na stejném principu, ale místo pšeničné mouky se zakládá z bezlepkových surovin, například z pohanky, rýže nebo cizrny. Bezlepkový kvásek je proto ideální volbou pro celiaky nebo pro ty, kdo chtějí omezit příjem lepku.
Bezlepkový kvásek hravě zvládnete
Založení bezlepkového kvásku není složité, ale chce to trochu trpělivosti. Nejčastěji se používá pohanková mouka, protože pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje dostatek přírodních mikroorganismů. Smíchejte 50 g pohankové mouky s 50 ml vody, dobře promíchejte a nechte při pokojové teplotě 24 hodin. Každý den přidávejte stejné množství mouky a vody a míchejte. Po 5–7 dnech by kvásek měl začít pěnit a vonět po fermentaci. Pak je připravený k pečení. Ovšem je také důležité zmínit, že čím starší a silnější kvásek bude, tím lepší pak bude i výsledné pečivo.
Mouky pro bezlepkový kvásek
Pro bezlepkový kvásek se kromě pohankové mouky hodí i mouka rýžová, cizrnová nebo pohanková. Která bude vyhovovat právě vám, je jen na vašich chuťových buňkách. Musíte si proto sami vyzkoušet, co vám nejvíc bude vyhovovat. Každá mouka dává kvásku trochu jinou chuť i konzistenci. Pohanka je nejčastější volba díky své neutrální chuti a dobré fermentaci. Rýžová mouka je jemnější, ale může být méně aktivní. Vyzkoušejte kombinace nebo experimentujte s jednotlivými moukami, aby váš kvásek měl ideální vlastnosti pro pečení.
Bezlepkový kvásek potřebuje pravidelnou péči
Aby bezlepkový kvásek zůstal zdravý a aktivní, potřebuje pravidelnou výživu čili “přikrmování”. Uchovávejte ho v čisté nádobě a ideálně v lednici, pokud nepečete často. Jednou týdně ho „dokrmte“ stejným postupem jako při zakládání – přidejte mouku a vodu. Pokud kvásek nepříjemně zapáchá, je cítit po alkoholu nebo se na něm tvoří plíseň, vyhoďte jej a vypěstujte si nový. V bezlepkovém kvásku je důležitá čistota, aby se nepřemnožily nežádoucí bakterie.
Pečení s bezlepkovým kvásekem je složitější
S bezlepkovým těstem se pracuje trošku jinak než s klasickým. Bezlepkové těsto je často lepší míchat pomaleji a je potřeba mít i větší trpělivost s kynutím. Těsto bez lepku nebývá elastické, proto mu musíte dát čas a vhodné prostředí pro fermentaci. Teplota je důležitá – příliš chladno může proces zpomalit. Kvásek musí být aktivní, proto vždy kontrolujte jeho vůni a bublinky. S bezlepkovým kváskem také nepřehánějte s přísadami, které by mohly proces kvašení narušit.

Vyzkoušejte: Bezlepkový kváskový chléb
Smíchejte 200 g bezlepkové mouky (např. pohanková + rýžová), 150 g aktivního bezlepkového kvásku, 150 ml vody a lžičku soli. Těsto dobře promíchejte, nechte kynout 4–6 hodin při pokojové teplotě. Pak vytvarujte bochník, nechte ještě 1–2 hodiny kynout a pečte při 220 °C asi 40 minut. Výsledkem je voňavý, vláčný a zdravý bezlepkový chléb.
Autor článku: Monika Poledníková
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...
Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...
Velikonoční tradice jsou neodmyslitelnou součástí jarního období, ale proč se nevydat trochu jinou cestou? Barvení vajíček nebo pl...
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Letní věnce a dekorace z přírodních materiálů patří k tradičním řemeslným dovednostem, které zažívají v posledních letech boom. Vě...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...
Přestože do strašidelného svátku zbývá ještě pár dní, halloweenská výzdoba se již začíná objevovat na mnoha českých domech i v zahradách. Také v tuzemsku totiž propadly některé rodiny Halloweenu, který připadá ...
Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...
V zemědělství rozhoduje každá hodina a každá koruna. Tento článek ukáže, proč je důležité mít po boku specialisty na zahraniční a tuzemský obchod se zemědělskými komoditami a jak může správný partner ušetřit mn...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Výroba originálního koberce do bytu nemusí být vůbec nijak náročná. Chcete-li se pochlubit naprosto originálním kouskem, pusťte se do tvoření. Ukážeme vám jednoduché a efektivní techniky, díky kterým si hravě v...
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
Přestože do strašidelného svátku zbývá ještě pár dní, halloweenská výzdoba se již začíná objevovat na mnoha českých domech i v zahradách. Také v tuzemsku totiž propadly některé rodiny Halloweenu, který připadá ...
Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...
Jaro je téměř tu a příroda se konečně začíná opět probouzet k životu. Je tedy nejvyšší čas vyměnit zimní výzdobu za jarní a oživit tak i rozveselit svůj byt či dům. Nechte se inspirovat jednoduchými a kreativní...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Diskuse k článku
RE : Bezlepkový kvásek a jeho kouzlo: Jak si doma upéct zdravý bezlepkový chléb