bez laktózy
maso
zvěřina
Jiný typ
vegetarián
dietní
pro děti
raw
bezlepkové
vegan
rychlovky
těstoviny
luštěniny
ryby
vnitřnosti
gril
hravé vaření
luxusní
alkohol
zavařování
na imunitu
sladké
sladké bez cukru
domácí pekárna
parní hrnec
prasárny
Hlavní jídla
Kančí se šípkovou omáčkou
Ingredience
- kančí kýta nebo plec: 350 g
- šípková marmeláda: 100 g
- suché červené víno: 80 ml
- masový vývar: 150 ml
- uzená slanina: 80 g
- větší cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- malý celer: 1 ks
- sádlo: 2 PL
- citron
- strouhaný perník: 1 PL
- nové koření: 3 ks
- bobkový list: 1 ks
- celý pepř: 4 ks
- jalovec: 2 ks
- hřebíček: 2 ks
- mletá skořice
- tymián: 1 KL
- sůl
- mletý pepř
- třtinový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kančí se šípkovou omáčkou - recept
Kančí maso odblaníme a prošpikujeme proužky slaniny. Koření rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s rozpuštěným sádlem, citrónovou šťávou a touto směsí potřeme maso, které necháme v lednici 1 - 2 dny odležet.
Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, vývar ohřejeme. Z masa odstraníme kousky koření a v rozehřátém pekáčku ho necháme orestovat dohněda ze všech stran. K masu vrátíme kousky koření i se šťávou, kterou pustilo. Šťávu necháme odpařit, maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a do stejného pekáčku dáme orestovat cibuli a kořenovou zeleninu. Zeleninu restujeme pozvolna a dohněda. Vrátíme kančí maso, osolíme, opepříme a podlijeme červeným vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol. Zalijeme vývarem, přidáme šípkovou marmeládu, přiklopíme a necháme dusit při teplotě 170 °C asi 2 hodiny doměkka.
Kančí maso přemístíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a dáme do vypnuté trouby. Omáčku propasírujeme (nemixujeme, protože jsou v ní kousky koření), dochutíme solí, pepřem, citrónem nebo cukrem dle chuti. Omáčku nakonec můžeme zahustit strouhaným perníkem, který v ní ještě pár minut povaříme.
Kančí se šípkovou omáčkou se podává s houskovým knedlíkem.


Diskuse k receptu: 0 příspěvky.