vegetarián
dietní
pro děti
raw
bezlepkové
Jiný typ
vegan
rychlovky
těstoviny
luštěniny
bez laktózy
maso
ryby
zvěřina
vnitřnosti
gril
hravé vaření
luxusní
alkohol
zavařování
na imunitu
sladké
sladké bez cukru
domácí pekárna
parní hrnec
prasárny
Předkrmy a chuťovky
Domácí mozzarella
Ingredience
- čerstvé nepasterizované mléko: 2 l
- syřidlo: 0.5 KL
- kyselina citronová: 1 KL
- sůl: 1 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí mozzarella - recept
V hrnci smícháme mléko s kyselinou citronovou a necháme rozpustit. Pozvolna zahřejeme mléko na 38 °C (použijeme kuchyňský teploměr). Odstavíme, přidáme syřidlo a mícháme tak dlouho, až se začne mléko srážet a bude se oddělovat syrovátka. Zakryjeme pokličkou a necháme několik minut stát. Doba, kdy se mléko vysráží, se může lišit, proto kontrolujeme vždy po několika minutách, zda už je hmota připravená. Syrovátku scedíme přes čisté plátýnko a necháme důkladně vykapat.
Scezenou hmotu dáme na 1 minutu zahřát do mikrovlnné trouby a vylijeme nově oddělenou syrovátku. Prohněteme v rukách a dáme na dalších 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Opět prohněteme a vytvoříme bochánky mozzarelly.
Odměříme 250 ml syrovátky, kterou smícháme se stejným množstvím vody a solí. Do tohoto nálevu vložíme domácí mozzarellu a skladujeme v lednici.
Domácí mozzarella je výborná s rajčaty a bazalkou nebo jako přísada do různých pokrmů (pizza, slané náplně, saláty,...)
dietní
pro děti
raw
bezlepkové


Diskuse k receptu: 0 příspěvky.