Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Samosa Předkrmy a chuťovky
11. 01. 2022 Přečteno: 1725x

Samosa

Ingredience
- +
  • rostlinný olej 2 a půl lžíce k přípravě těsta
  • voda polovina hrnku
  • hladká mouka : 1 hrnek
  • sůl menší : 1 KL
  • menší šalotka : 1 ks
  • mražený hrášek : 1 hrst
  • loupaný a jemně strouhaný zázvor: 1 KL
  • česnekový stroužek: 1 ks
  • vařený brambor (oloupaný) : 1 ks
  • čerstvý a sekaný koriandr dle chuti
  • chilli koření dle chuti
  • garam masala špetka
  • mletý římský kmín špetka
  • kurkuma špetka
  • mleté hořčičné semínko špetka
  • sůl dle chuti
  • rostlinný olej dle potřeby k přípravě náplně a ke smažení

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Samosa – recept

(z výše uvedeného množství surovin pro 2 osoby připravíte 10 kusů taštiček Samosa)

Začněte přípravou těsta. Tedy do středně velké mísy prosejte hladkou mouku přes sítko, přidejte olej, sůl, vodu a vypracujte homogenní nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte stranou. Mezitím se pusťte do náplně. Na pánvi si rozpalte trochu oleje a na něm pak orestujte nasekanou šalotku spolu se strouhaným zázvorem. Ingredience také zasypte špetkou garam masaly, kurkumy, hořčičného semínka a římského kmínu. Následně přidejte i drcený a sekaný česnekový stroužek a vařený + mačkaný brambor. Také ochuťte směs solí a chilli kořením dle preferencí. Po 3 až 5 minutách opékání vsypte ještě mražený hrášek, promíchejte a vařte pět až osm minut. V tuto chvíli máte náplň hotovou.

Nyní si rozbalte těsto z fólie a rozdělte jej na pět stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky a každý z nich vyválejte na plát vysoký asi tři milimetry. Průměr plátu by měl mít zhruba patnáct centimetrů. Tento plát pak překrojte na půlky – tím vám ve výsledku vznikne 10 taštiček zvaných Samosa. Každý plát těsta naplňte bramborovou směsí s hráškem a vytvořte trojúhelníkové kapsičky. Pokud si nejste jistí, jak Samosu plnit a tvarovat, podívejte se na některé s dostupných videí na internetu. Hotové taštičky pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte až poté, co těsto okape od přebytečného tuku na papírovém ubrousku. Vhodné budou k podávání různé indické omáčky a dipy.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

fotolia_16706254_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Tyčinky z listového těsta

Těsto rozválíme na tenký plát (asi 3 mm) a nakrájíme na proužky, které potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe na plech, na kterém je posypeme solí, kmínem nebo dalšími oblíbenými ingrediencemi (mák, sýr,…

fotolia_122001289_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Cibulový koláč z listového těsta

Rozválené těsto dáme na plech a propícháme ho vidličkou. Cibuli nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky a společně se sýrem rovnoměrně nasypeme na těsto. Vajíčka rozšleháme se smetanou, přidáme sůl, pepř a…

fotolia_111463751_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Masové taštičky z listového těsta

Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a dáme osmažit na pánev na troše oleje, přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Vše osolíme, opepříme a ochutíme mletou sladkou paprikou. Když je maso hotové, necháme směs…

cuketovy-kolac-z-listoveho-testa.jpg Předkrmy a chuťovky

Cuketový koláč z listového těsta

Cukety nakrájíme na tenká kolečka, osolíme a necháme v cedníku pustit vodu asi 30 minut. Propláchneme a necháme dobře vysušit. Osušení můžeme urychlit papírovým ubrouskem.  Listové těsto vtlačíme do formy na…

Tip na recept

Kuřecí maso na houbách

Kuřecí maso na houbách

Kuřecí prsa nakrájíme na menší plátky nebo naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozehřátém sádle z obou stran. Maso odložíme na teplé místo a ve výpeku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli.…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Zelený čaj

    S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

  • Únava, vyčerpání a málo…

    Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

  • Posttraumatický syndrom…

    Milá "Vážko" - Moc ráda bych si s Vámi promluvila , nevím, jestli Vás na moji odpověď na Psychologii v disku...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Steak z tuňáka

Hlavní jídla: Steak z tuňáka

Steaky z tuňáka potřeme olejem, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a dáme na chvíli odpočinout. Na rozpálenou…

Tvarohové muffiny s rozinkami

Dezerty: Tvarohové muffiny s rozinkami

Asi dvě hodiny před přípravou naložíme rozinky do rumu, množství rozinek přizpůsobíme vlastní chuti.  Smícháme…

Vaječný koňak

Nápoje: Vaječný koňak

Žloutky ušleháme s cukrem tak, aby nám vznikla jemná pěna. Přidáme kondenzované mléko a opět šleháme, přibližně 3…

Piškotové těsto

Dezerty: Piškotové těsto

Oddělíme žloutky od bílků, do žloutků přimícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme do něho cukr a…