maso
prasárny
Jiný typ
vegetarián
dietní
pro děti
raw
bezlepkové
vegan
rychlovky
těstoviny
luštěniny
bez laktózy
ryby
zvěřina
vnitřnosti
gril
hravé vaření
luxusní
alkohol
zavařování
na imunitu
sladké
sladké bez cukru
domácí pekárna
parní hrnec
Hlavní jídla
Vepřo knedlo zelo
Ingredience
- Na vepřo:
- vepřová krkovice nebo plec: 400 g
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- drcený kmín: 1 KL
- vepřové sádlo: 1 PL
- hladká mouka: 1 KL
- sůl
- pepř
- Na knedlo:
- hrubá mouka: 300 g
- malá vejce: 1 ks
- žloutky: 1 ks
- droždí: 14 g
- vlažné mléko: 80 ml
- máslo: 15 g
- starší housky: 1 ks
- špetka soli
- Na zelo:
- kysané zelí: 250 g
- cibule: 1 ks
- sádlo: 1 PL
- hladká mouka: 1 KL
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- kmín
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vepřo knedlo zelo - recept
Vepřo: Česnek utřeme se solí a potřeme jím maso ze všech stran. Opepříme, okmínujeme a položíme ho do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli. Na maso rovnoměrně rozprostřeme sádlo, podlijeme trochou horké vody a pečeme při teplotě 160 °C asi 2 - 2,5 hodiny. Maso po upečení necháme 10 minut odpočinout, aby z něj nevytekla po rozkrojení šťáva. Výpek na sporáku přivedeme k varu, zaprášíme moukou a lehce osmahneme. Zalijeme vodou podle požadované hustoty šťávy a povaříme alespoň 15 minut. Omáčkou vepřo knedlo zelo přelijeme na talíři.
Knedlo: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vejce, žloutky, špetku soli, vlažné mléko a rukama vypracujeme těsto na knedlíky. Na teplém místě necháme těsto vykynout přikryté utěrkou asi 45 minut. Housky nakrájíme na malé kostičky, přelijeme rozpuštěným máslem a zapracujeme je do těsta. Vytvarujeme knedlík, který vložíme do vroucí osolené vody na 20 - 25 minut podle velikosti. V polovině vaření knedlík opatrně obrátíme. Ihned po uvaření knedlík propícháme na několika místech vidličkou, aby z něj vyšla pára.
Zelo: Zelí slijeme a pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, podle chuti kmín, nálev ze zelí, sůl, cukr, přivedeme k varu a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Zaprášíme moukou, promícháme, podle potřeby podlijeme vodou a vaříme pozvolna doměkka asi 15 - 20 minut. Nakonec můžeme ještě podle chuti dokyselit trochou octa.
maso
prasárny


Diskuse k receptu: 0 příspěvky.