vegetarián
dietní
pro děti
raw
bezlepkové
vegan
rychlovky
těstoviny
luštěniny
bez laktózy
maso
ryby
zvěřina
vnitřnosti
gril
hravé vaření
luxusní
alkohol
zavařování
na imunitu
sladké
sladké bez cukru
domácí pekárna
parní hrnec
prasárny
Předkrmy a chuťovky
Pórkový koláč
Ingredience
- hladká mouka: 250 g
- máslo: 100 g
- voda: 2 PL
- smetana: 120 ml
- vejce: 2 ks
- pórek: 2 ks
- šunka nebo opečená slanina: 100 g
- sýr: 150 g
- muškátový oříšek
- olivový olej
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pórkový koláč – recept
Máslo necháme povolit a prohněteme s moukou, vejcem, špetkou soli a vodou. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu odpočívat do lednice. Mezitím si připravíme náplň.
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nudličky. Pórek orestujeme na oleji, přidáme šunku nebo zvlášť orestovanou slaninu a dle chuti osolíme a opepříme. Vše zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Chvíli provaříme a směs odstavíme, dochutíme muškátovým oříškem.
Rozválíme si těsto, které umístíme do kulaté formy, zarovnáme jej, přitiskneme k okrajům a propícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní těsto. Pečeme asi 10 minut, přidáme vychladlou pórkovou směs smíchanou s vejcem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme zpět do trouby. Pórkový koláč pečeme dozlatova dalších 20 minut na 190 °C.
Pórkový koláč lze podávat jako lehkou večeři či svačinu, skvěle chutná jako teplý i studený.


Diskuse k receptu: 0 příspěvky.