Zahřívací potraviny podporují organismus

Co bychom měli jíst v zimě? Zahřívací potraviny

Podle východních přístupů k člověku se pracuje s mnoha aspekty vlivu. Jedním jsou samozřejmě roční období, dalším pak jsou naše emoce a v neposledním případě také strava. Podle této filozofie se potraviny dělí na zahřívací, ochlazující a neutrální. Každé roční období bychom měli tedy přizpůsobit svůj jídelníček. Jak zařadit zahřívací potraviny?

Jaký účinek má daná potravina?

Pamatovat si dlouhé seznamy vhodných a nevhodných potravin pro konkrétní období je téměř nemožné. Existuje však mnoho náznaků, které vám pomohou určit, zda je potravina spíše zahřívací a nebo ochlazující. První pomocí je samozřejmé sezónnost. Ty potraviny, které se v daném období a v dané zemi přirozeně vyskytují, jsou tím, co tělo primárně potřebuje. Vše ostatní je bonus navíc, který nás bohužel někdy může paradoxně oslabit. Druhým ukazatelem je uvědomění si, kde daná potravina roste, resp. kdy zraje. Obecně lze říci, že čím více slunce, o to více vody, tzn. efekt je následně ochlazující. Lokální potravinou v tomto duchu je okurka, kterou bychom měli jíst zejména v létě, ale také tropické ovoce, které v místě svého původu má za cíl ochladit.

Zahřívací potraviny: V konkrétní zemi konkrétní pravidla

U mnohých potravin se dozvíme, že mají například zahřívací účinek (zázvor), ale v konkrétní zemi se konzumují celoročně. Proč se tedy u nás doporučují „jen“ v zimě? Opět je třeba přihlédnout k rizikům globalizace, kdy se daná potraviny doslova vytrhne ze své země a je přesunuta jinam. Například zázvor se hojně používá v asijské kuchyni, kde plní zároveň dezinfekční, antibakteriální a antivirovou funkci. U nás tyto funkce neztrácí, avšak v létě zde máme jiné podmínky, než jsou v asijských zemích. Je pravda, že je teplo, ale vlhkost a jiné hodnoty jsou rozdílné. Při využívání síly takových potravin, koření a bylin je tedy dobré zvolit taktiku „s mírou“.

Čtěte také:

6x nejlepší vegan recepty na sobotní oběd

Ne každá ochlazující potravina je v zimě „špatná“

Brát seznamy a návody dogmaticky se ne vždy vyplácí, stejně tak je tomu ohledně jídelníčku. Ten by měl být především pestrý, abychom podpořili i variabilitu střevního mikrobiomu, a tím i naši obranyschopnost. Ochlazující potraviny (většina syrového ovoce a zeleniny, tropické ovoce – pomeranče, mandarinky, citrony; jogurty, melouny, hlávkový salát, džusy i kravské mléko, bílý cukr) lze totiž vhodně kombinovat s potravinami neutrálními či zahřívacími. Tím se jejich „negativní“ účinek minimalizuje. Mezi ochlazující potraviny patří i káva! Pokud však do kávy přidáte kardamon, je to už o něčem jiném… Zeleninu a ovoce lze tepelně upravit, místo jogurtů sáhněte po tvarohu nebo zakysaných výrobcích.

zahřívací potravina je i vývar

Zahřívací potraviny

Názory na jednotlivé potraviny se liší například v Ajurvédském přístupu a v tradiční čínské medicíně. Přesto jsou tam některé, ve kterých se shodnou.

Mezi klasické zahřívací potraviny patří: pohanka, tepelně opracované maso, vnitřnosti, vejce, kozí a ovčí sýry, vařená zelenina, červené víno, křen, česnek, cibule, chřest, med, úhoř či losos, růžičková kapusta, dýně, vodnice, špenát, kukuřice

Mezi zahřívací koření a byliny patří: zázvor, skořice, hřebíček, rozmarýn a tymián (pozor, ty by se neměly míchat), kardamon, pepř

Neutrálními potravinami jsou: většina ořechů a semen (mandle a kokos je ochlazující), luštěniny, kořenová zelenina, ovoce středního pásma (jablka, hrušky…), červená řepa, mořské plody, máslo či brambory

Mezi jídla, která jsou typicky zahřívací patří vývary, a to jak zeleninové, tak masové.

Při výběru správné sklady potravin je však třeba přihlédnout nejen k ročnímu období ale i k dalším faktorům. Mezi ty zásadní patří aktuální zdravotní stav, životní rytmus a fáze (jiné potřeby má kojící matka a jiné zralá aktivní žena či starší muž), typ zaměstnání (sedavé či fyzicky náročné), stavba těla, fyzická aktivita během dne a u žen i k menstruačnímu cyklu či menopauze.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.