
Lahodné nakládané ředkvičky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení
Zavařujete-li rádi sezónní suroviny, jistě si oblíbíte i následující recepty na nakládané ředkvičky. Tato křupavá kořenová zelenina se hodí k jakýmkoliv masovým i bezmasým pokrmům a krom jiného doplní cenné vitamíny. Inspirujte se.
Ať už máte rádi pikantní nebo sladkokyselé chutě, mezi našimi pěti recepty na nakládané ředkvičky jistě najdete svého favorita. Zjistěte, jaké ingredience zkombinovat, z jakých benefitů ředkviček můžete čerpat a jak správně tuto zeleninu nakládat a uchovávat.
Benefity konzumace ředkviček
Ředkvičky jsou nízkokalorické, bohaté na vitamín C, vlákninu, antioxidanty a minerály jako je draslík, vápník a hořčík. Také podporují hydrataci, zdraví srdce, trávení, detoxikaci organismu a mohou pomáhat při prevenci některých druhů rakoviny díky obsahu sulforafanu a dalších fytonutrientů. Nakládané ředkvičky navíc obsahují probiotika, pokud jsou fermentované, a díky octu a koření získávají nové chuťové rozměry. Jsou skvělou volbou pro zpestření jídelníčku a podporu zdraví.
Jak připravit nakládané ředkvičky
Chcete-li nakládané ředkvičky uchovat déle než jen několik týdnů v lednici, doporučuje se použít tradiční zavařovací (konzervační) metodu. Tento postup zajistí, že budou vaše ředkvičky bezpečně skladovatelné i několik měsíců. Postupujte následovně:
- Sklenice a víčka nejprve důkladně umyjte a sterilizujte. Můžete je ponořit na 10 minut do vroucí vody, případně je umístit do trouby vyhřáté na teplotu 100 až 160 °C (15 až 30 minut), nebo použít parní program v myčce.
- Ředkvičky důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte dle receptu (na plátky, půlměsíčky nebo použijte klidně celé, pokud jsou malé).
- Do sterilizovaných sklenic vložte ředkvičky a případně další koření (česnek, bylinky, semínka, chilli apod.).
- Připravte si nálev podle zvoleného receptu (směs octa, vody, soli, cukru a koření), přiveďte jej k varu a nalijte horký nálev na ředkvičky ve sklenicích. Nechte asi 1 až 2 cm volného prostoru pod okrajem sklenice.
- Okraje sklenic otřete čistým vlhkým ubrouskem, ihned pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
- Sklenice vložte do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte 10 až 15 minut (doba se může lišit podle velikosti sklenic).
- Sklenice vyjměte a nechte vychladnout na utěrce dnem vzhůru. Po vychladnutí zkontrolujte, zda víčka dobře drží (neměla by se prohýbat). Skladujte na tmavém, chladném a suchém místě.
Jak dlouho vydrží nakládané ředkvičky
- Rychle nakládané ředkvičky v lednici: Vydrží 2 až 3 týdny, nejkřupavější a nejčerstvější jsou během prvních pěti dnů. Pokud jsou zcela ponořené v nálevu a manipulujete s nimi čistou lžící, mohou vydržet i déle, tj. až měsíc.
- Zavařené (sterilované) nakládané ředkvičky: Při správném postupu a skladování na chladném a tmavém místě vydrží několik měsíců až jeden rok, někdy i déle.
- Po otevření: Po otevření skladujte vždy v lednici a ujistěte se, že jsou ředkvičky stále ponořené v nálevu. Spotřebujte ideálně do 2 až 4 týdnů.
Kde nakládané ředkvičky skladovat
- Rychle nakládané ředkvičky: Vždy v lednici, v uzavřené sklenici nebo nádobě.
- Zavařené (sterilované) ředkvičky: Neotevřené sklenice uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě (spíž, sklep, komora). Po otevření vždy v lednici.
Tipy
- Vždy používejte čisté náčiní, abyste zabránili kontaminaci.
- Pokud se na povrchu objeví plíseň, zakalení nebo neobvyklý zápach, obsah zlikvidujte.
- Čím déle ředkvičky v nálevu jsou, tím budou výraznější a měkčí, ale mohou ztratit křupavost.
5 receptů na nakládané ředkvičky
Nyní si pojďme představit konkrétní recepty na nakládané ředkvičky, které si pro výjimečnou chuť jistě oblíbíte.
1. Nakládané ředkvičky s javorovým sirupem nebo medem
Pokud jste milovníky tradiční sladkokyselé chuti, určitě vás zaujme tento recept na nakládané ředkvičky. Potřebovat budete tyto ingredience:
- 1 svazek ředkviček
- 3/4 šálku bílého vinného nebo jablečného octa
- 3/4 šálku vody
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chilli vloček (volitelné)
- 1/2 lžičky celých hořčičných semínek (volitelné)
- volitelné doplňky: stroužky česneku, několik kuliček černého pepře, fenyklová nebo koriandrová semínka, čerstvý kopr
Jak postupovat:
- Odkrojte konce ředkviček a nakrájejte je na co nejtenčí kolečka. Přendejte je do čisté zavařovací sklenice o objemu cca 0,5 litru. Pokud chcete, přidejte na povrch bylinky nebo koření podle chuti.
- V menším hrnci smíchejte ocet, vodu, med (nebo sirup) a sůl. Zahřívejte a občas promíchejte, dokud se sůl i sladidlo zcela nerozpustí. Jakmile nálev začne vřít, stáhněte z plotny.
- Horký nálev opatrně nalijte na ředkvičky ve sklenici tak, aby byly všechny plátky ponořené. Sklenici uzavřete víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Jakmile sklenice vychladne, přesuňte ji do lednice. Nakládané ředkvičky jsou připravené už po hodině, ale nejlepší chuť mají po několika hodinách nebo přes noc. V lednici vydrží několik týdnů – vždy je ale uchovávejte v chladu a používejte čistou lžičku. Dle preferencí je můžete i zavařit dle návodu výše.
2. Nakládané ředkvičky s chilli papričkami a zázvorem
Dáváte přednost spíše pikantním a exotickým chutím? Pak vsaďte na tyto nakládané ředkvičky, které se snoubí s hřejivými chilli papričkami a štiplavý zázvorem. Potřebovat budete tyto ingredience:
- 2 svazky ředkviček, dobře omytých
- 1 a 1/2 šálku rýžového vinného octa
- 1 menší kus čerstvého zázvoru (cca 2–3 cm), oloupaný a nakrájený na tenké nudličky
- 1 lžička hořčičných semínek
- 2 sušené červené chilli papričky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce mořské nebo nakládací soli
Jak postupovat:
- Odkrojte konce a natě z ředkviček. Každou ředkvičku rozkrájejte na šest až osm klínků podle velikosti, aby byly všechny kousky přibližně stejně velké a dobře nasákly nálev.
- Připravené ředkvičky rozdělte rovnoměrně do dvou čistých půllitrových sklenic. Ke každé přidejte polovinu zázvoru, jednu sušenou chilli papričku a půl lžičky hořčičných semínek.
- Do menšího hrnce nalijte rýžový ocet, přidejte cukr, sůl a 1,5 šálku vody. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr i sůl úplně nerozpustí a nálev se nestane vroucím.
- Horký nálev rovnoměrně rozlijte do obou sklenic tak, aby byly všechny ředkvičky ponořené. Pokud je třeba, přitlačte je lžící pod hladinu.
- Sklenice uzavřete víčky a nechte minimálně hodinu chladit v lednici. Nejlepší chuť získají ředkvičky po několika hodinách nebo přes noc. Dle preferencí je můžete i zavařit dle návodu výše.
- Nakládané ředkvičky uchovávejte v lednici. Vydrží několik týdnů a jejich chuť se s časem ještě více rozvine.
3. Jednoduché nakládané ředkvičky s cibulí a kořením
Tento rychlý a nenáročný recept vám umožní během pár minut připravit lahodné nakládané ředkvičky s jemnou cibulí a voňavým kořením. Potřebovat budete tyto ingredience:
- 150 ml jablečného octa
- 150 ml vody
- 1 lžička soli
- 150 g ředkviček, nakrájených na tenké plátky
- 1/4 červené cibule, nakrájené na tenké proužky
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 8 až 10 kuliček růžového pepře
- 4 bobule nového koření
Jak postupovat:
- Do poloviny dvou čistých sklenic navrstvěte nakrájené ředkvičky a cibuli. Dále přidejte do každé sklenice jeden stroužek česneku, jeden bobkový list, 4 kuličky růžového pepře a 2 bobule nového koření. Poté navrstvěte zbytek ředkviček s cibulí a na vrch rozložte druhou polovinu koření.
- V malém hrnci smíchejte jablečný ocet, vodu a sůl. Přiveďte k varu, krátce povařte (asi 1 minutu) a poté nechte 10 minut zchladnout.
- Zchlazený nálev nalijte do sklenic tak, aby byly všechny ingredience ponořené.
- Nechte sklenice vychladnout na pokojovou teplotu, uzavřete je víčky a uložte do lednice. Pro nejlepší chuť nechte nakládané ředkvičky odležet 24 až 48 hodin. Uchovávejte v lednici několik týdnů. Zeleninu lze ve sklenicích i zavařit, pokud budete chtít.
4. Fermentované nakládané ředkvičky s česnekem a koprem
Fermentovaná zelenina skvěle podporuje trávení a imunitu. Připravit si ji můžete i doma. Na zdraví prospěšné nakládané ředkvičky si připravte tyto ingredience:
- cca 700–900 g čerstvých ředkviček, nakrájených na plátky nebo kostky
- 2 hrnky vody
- 1 a 1/2 lžíce mořské soli (bez jódu)
- několik snítek čerstvého kopru
- 2 až 4 stroužky česneku
- volitelně: pár kuliček pepře, chilli paprička nebo chilli vločky
Jak postupovat:
- V menším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody s 1 a 1/2 lžící soli. Míchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí. Nechte nálev zchladnout na pokojovou teplotu.
- Ředkvičky nakrájejte na plátky nebo kostky a pevně je naskládejte do čisté litrové sklenice se širokým hrdlem. Přidejte snítky kopru, oloupané stroužky česneku a případně další koření.
- Zalijte ředkvičky vychladlým solným roztokem tak, aby byly všechny kousky zcela ponořené. Pokud máte, použijte fermentační závaží, které udrží zeleninu pod hladinou.
- Sklenici uzavřete víčkem (nebo použijte fermentační víčko či kávový filtr s gumičkou). Nechte stát při pokojové teplotě (15 až 21 °C) cca 6 až 8 dní. Každé 2 až 3 dny sklenici krátce otevřete, aby unikl přebytečný plyn (pokud nemáte víčko s ventilem).
- Po týdnu ochutnejte – pokud jsou nakládané ředkvičky příjemně kyselé a křupavé, přesuňte je do lednice, kde fermentace zpomalí. Pokud chcete výraznější chuť, nechte fermentovat ještě pár dní.
- Fermentované ředkvičky skladujte v lednici. Nejlepší jsou do 6 měsíců, ale vydrží i déle. Vždy dbejte na to, aby byly ponořené v nálevu.
5. Nakládané ředkvičky s limetkovou šťávou, koriandrem a mátou
Na závěr pro vás máme velice snadný recept na osvěžující nakládané ředkvičky, které můžete konzumovat třeba hned k obědu či večeři. Potřebovat budete na 4 porce tyto ingredience:
- 8 ředkviček
- šťáva z ½ limetky
- 1 lžíce čerstvé máty (nasekané)
- 1 lžíce čerstvého koriandru (nasekaného)
- špetka soli
Jak postupovat:
- Omyté a očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
- Všechny ingredience posléze smíchejte v misce: k ředkvičkám přidejte limetkovou šťávu, nasekanou mátu, koriandr a špetku soli.
- Ředkvičky s bylinkami nechte ideálně odležet. Pro nejlepší chuť nechte směs odpočinout aspoň 30 minut v lednici. Spěcháte? Klidně podávejte hned! Tyto nakládané ředkvičky jsou skvělé k thajským nudlím, do burgerů, sendvičů nebo jen tak jako lehký salátek.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku