Existuje nespočet druhů mouky - kterou vyzkoušíte dnes?

11x alternativní mouka na pečení: Druhy, které byste měli rozhodně vyzkoušet

Chcete oživit své pečení a objevit nové chutě? Alternativní mouky nabízejí nejen zajímavé aroma, ale i řadu zdravotních benefitů. Ať už hledáte bezlepkovou variantu nebo jen chcete experimentovat, existuje mnoho druhů, které stojí za vyzkoušení – mandlová, kokosová, pohanková, cizrnová a další. Každá mouka má jedinečné vlastnosti, díky kterým může pečení získat zcela nový rozměr.

Pokud jste zvyklí používat pouze pšeničnou mouku, je čas vyzkoušet i jiné varianty. Nadměrná konzumace pšenice totiž zatěžuje trávení, přispívá k výkyvům krevního cukru a u některých lidí dokonce může vyvolávat intoleranci. Oproti tomu alternativní mouky obohatí chuť jídel, ale také nabízejí cenné živiny a mohou být k našemu organismu šetrnější. Mandlová mouka dodá jemnou oříškovou chuť, kokosová lehkou sladkost, pohanková zase výraznější aroma. Každá má jiné vlastnosti, proto je důležité vědět, jak je správně používat.

Alternativní mouka: Mandlová

Mandlová mouka je skvělou bezlepkovou alternativou s jemnou oříškovou chutí a bohatým obsahem zdravých tuků, bílkovin a vitaminu E. Díky nízkému obsahu sacharidů je oblíbená i při nízkosacharidové dietě. Skvěle se hodí na pečení sušenek, dortů nebo muffinů, kterým dodá vláčnost. Lze ji použít i do palačinek nebo jako zahušťovadlo do omáček. Při pečení ji často stačí smíchat s jinou moukou, protože neobsahuje lepek a těsto tak hůř drží pohromadě.

Čtěte také:

Pšenice špalda a špaldová mouka kdysi vymizely i kvůli Adolfu Hitlerovi

Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

Jak na domácí mletí mouky?

Alternativní mouka: Kokosová

Kokosová mouka je bohatá na vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny, zároveň má nízký obsah sacharidů, což z ní dělá skvělou volbu pro bezlepkové i low-carb pečení. Má mírně sladkou chuť, takže se hodí do dezertů, palačinek nebo smoothie. Saje hodně tekutin, proto ji v receptech nelze jednoduše nahradit jinou moukou – obvykle stačí menší množství a více tekutin. Skvěle funguje i jako zahušťovadlo do polévek či omáček nebo jako součást domácího müsli.

Alternativní mouka: Ovesná

Ovesná mouka je výživná, bohatá na vlákninu, bílkoviny a betaglukany, které podporují zdraví srdce a stabilizují hladinu cukru v krvi. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a skvěle se hodí na pečení lívanců, sušenek, muffinů nebo chleba. Lze ji snadno vyrobit doma rozmixováním ovesných vloček. Díky vyššímu obsahu lepku pomáhá těstu držet pohromadě, ale pro nadýchanější strukturu je dobré ji kombinovat s jinými moukami, například pšeničnou nebo mandlovou.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Netradiční obiloviny ve výživě

Alternativní mouka: Rýžová

Rýžová mouka je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a vhodná i pro lidi s citlivým trávením. Má neutrální chuť a jemnou texturu, což z ní dělá skvělou volbu pro pečení dezertů, zahušťování omáček nebo přípravu asijských pokrmů, jako jsou rýžové nudle. Lze ji použít i na výrobu domácího těsta na knedlíky či palačinky. Při pečení ji často kombinujte s jinými moukami, aby těsto nebylo příliš drobivé, nebo přidejte pojivo, jako jsou vejce či škrob.

Alternativní mouka: Jáhlová

Jáhlová mouka je výživná, přirozeně bezlepková a bohatá na hořčík, železo a vitaminy skupiny B. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť, díky které se hodí na pečení sušenek, muffinů, koláčů i chleba. Perfektně funguje i jako zahušťovadlo do polévek či omáček. Při pečení je nejlepší ji kombinovat s jinými moukami, protože sama o sobě může způsobi, že se těsto hodně drobí. Pro lepší soudržnost receptu pomáhá přidat vejce, škrob nebo psyllium.

Alternativní mouka: Cizrnová

Cizrnová mouka je výživná, bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, což z ní dělá skvělou alternativu pro zdravé vaření i pečení. Má lehce oříškovou chuť a dobře váže tekutiny, takže se hodí na přípravu palačinek, placek, těsta na falafel nebo veganských omelet. Skvěle zahušťuje polévky a omáčky a lze ji použít i jako pojivo místo vajec. Při pečení ji kombinujte s jinými moukami, aby těsto nebylo příliš hutné. Ovšem pozor na její specifickou chuť, nemusí pasovat každému.

Alternativní mouka: Bramborová

Bramborová mouka je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a bohatá na škrob, díky čemuž skvěle zahušťuje omáčky, polévky nebo těsta. Dodává pečivu vláčnost a dokáže jej udržet déle čerstvé. Hodí se do bezlepkového pečení, kde zlepšuje strukturu těsta, ale je dobré ji kombinovat s jinými moukami. Výborná je také na výrobu noků, knedlíků či bramborového chleba. Při použití v pečení stačí malé množství, aby těsto nebylo příliš lepivé.

Alternativní mouka: Tapioková

Tapioková mouka je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a bohatá na škrob, díky čemuž skvěle váže vodu v těstech a dodává jim pružnost. Často se používá v bezlepkovém pečení, kde zlepšuje strukturu a vláčnost chleba, koláčů či sušenek. Skvělá je také na zahušťování omáček, polévek nebo pudinků. V asijské kuchyni se využívá k výrobě tapiokových perel do dezertů a nápojů. Při pečení ji kombinujte s jinými moukami, aby těsto nebylo příliš gumovité nebo mazlavé.

Chléb nemusíte péct jen z pšeničné mouky

Alternativní mouka: Manioková

Manioková mouka je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a bohatá na komplexní sacharidy, které dodávají energii. Má neutrální chuť a jemnou texturu, takže se skvěle hodí do bezlepkového pečení. Na rozdíl od tapiokové mouky, která je čistým škrobem, obsahuje více vlákniny a živin. Lze ji použít jako náhradu pšeničné mouky v poměru 1:1, což usnadňuje její použití v receptech na chleba, palačinky nebo sušenky. Také dobře zahušťuje omáčky a polévky.

Alternativní mouka: Amarantová

Amarantová mouka je výživná, přirozeně bezlepková a bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály, jako je železo a vápník. Má jemně oříškovou, lehce zemitou chuť, která se hodí do chleba, sušenek nebo lívanců. Skvěle zahušťuje polévky a omáčky a lze ji použít i na výrobu těsta na placky. Při pečení je vhodné kombinovat ji s jinými moukami, protože sama o sobě může být až příliš hutná. Díky vysokému obsahu živin je skvělou volbou pro zdravější varianty pečiva.

Alternativní mouka: Quinoová

Quinoová mouka je výživná, přirozeně bezlepková a bohatá na bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny, což z ní dělá skvělou volbu pro zdravé pečení. Má jemně oříškovou, lehce nahořklou chuť, proto se často kombinuje s jinými moukami. Hodí se do chleba, sušenek, muffinů nebo palačinek, ale také na zahušťování polévek a omáček. Pro lepší chuť je dobré ji před použitím lehce opražit. Díky vysokému obsahu živin obohatí jídla o cenné látky.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Posttraumatický syndrom dokáže ochromit duši i tělo. Jak se s ním vypořádat?

Milá "Vážko" - Moc ráda bych si s Vámi promluvila , nevím, jestli Vás na moji odpověď na Psychologii v disku...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.