Jednoduché recepty z kořenové zeleniny 7x jinak: Posilte imunitu těmito lahodnými pokrmy
Také milujete pokrmy z mrkve, petržele, celeru či snad červené řepy? Potom se inspirujte našimi snadnými recepty z kořenové zeleniny, které budou chutnat celé vaší rodině. Krom toho konzumací těchto dobrot doplníte potřebné vitamíny a minerály, tedy vás na podzim neskolí jen tak nějaký bacil.
Věděli jste, že kořenová zelenina může být uskladněna v dobře větrané spíži i tři měsíce po sklizni, aniž by ztratila svou kvalitu?
Recepty z kořenové zeleniny: Pečená řepa a mrkev s dresinkem z kozího sýra
Mezi recepty z kořenové zeleniny nelze nezahrnout chutnou klasiku v podobě pečené červené řepy s kozím sýrem. Tuto zdravou variaci doplněnou o mrkev si oblíbí všichni milovníci salátů ale i masožravci.
Ingredience:
- cca 680 g žluté řepy i s listy
- cca 680 g červené řepy i s listy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 velké stroužky česneku, rozpůlené
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 225 g čerstvých baby mrkví
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 velká šalotka, nasekaná
- 30 g měkkého kozího sýra, rozdrceného
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 °C. Oloupejte řepy a nakrájejte je na klínky o velikosti 2,5 cm. Použít můžete do salátu i řepové listy, které pečlivě omyjte a nahrubo nasekejte.
- Ve velké míse promíchejte žlutou řepu s 1 lžičkou olivového oleje, 2 půlkami česneku, osolte a opepřete. Umístěte do jedné třetiny velké pánve vhodné do trouby. Stejným způsobem připravte červenou řepu a mrkev, každou s 1 lžičkou oleje a 2 půlkami česneku.
- Pánev postavte na plotnu a při vysoké teplotě a opékejte bez míchání, dokud zelenina nezačne prskat. Poté pánev přikryjte poklicí, sejměte z plotny a pečte v troubě asi 35 minut, dokud zelenina nezměkne. Přeneste zeleninu na servírovací talíř.
- V malé misce rozšlehejte vinný ocet s 1 lžící olivového oleje a polovinou šalotky. Osolte a opepřete, poté vmíchejte kozí sýr do hladké krémové konzistence.
- V pánvi zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje a přidejte zbylou šalotku. Opékejte na středně vysokém plamenu asi 1 minutu, dokud nezměkne. Přidejte nasekané řepové listy a vařte, dokud nezvadnou, asi 5 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
- Do řepových listů vmíchejte polovinu kozího sýrového dresinku, promíchejte. Přidejte pečenou zeleninu a opatrně promíchejte. Přeneste salát na talíř a přelijte zbytkem dresinku. Podávejte ihned.
Recepty z kořenové zeleniny: Křupavá kuřecí stehýnka s pečenou mrkví, cibulí, tuřínem a bramborami
Recepty z kořenové zeleniny rozhodně nemusí být jen vegetariánsky nebo vegansky pojaté. Výtečné jsou totiž i kombinace s masem, které dokonale v sychravých podzimních dnech zasytí. Zkuste tohle lahodné kuře!
Ingredience:
- 4 velká kuřecí stehýnka s kůží
- 2 lžíce černého mletého pepře, rozdělené
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky soli, rozdělené
- 4 lžíce arašídového oleje
Na omáčku:
- 5 lžic másla
- 1/3 šálku medu
- 1 lžíce omáčky sriracha
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky limetkové šťávy
Zelenina:
- 4 brambory, nakrájené
- 2 mrkve, nakrájené
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená
- 1 tuřín, nakrájený
- 1 hlava česneku, oloupaná
- 3/4 šálku červeného vína
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Kuře osušte papírovými utěrkami. V míse smíchejte 1 lžíci mletého pepře, česnekový prášek, papriku, kmín a 1 lžičku soli. Touto směsí potřete kuřecí stehýnka.
- Rozpalte litinovou pánev na vysokou teplotu. Přidejte arašídový olej a až začne kouřit, vložte kuře kůží dolů. Opékejte každou stranu asi 4 minuty do zhnědnutí. Kuře vyndejte na talíř, v pánvi ponechte tuk.
- V malém kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte med, srirachu, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Přidejte zbytek pepře a soli. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a povařte asi 5 minut do zhoustnutí omáčky.
- Litinovou pánev s tukem dejte zpět na středně vysoký plamen. Přidejte brambory, mrkev, cibuli, tuřín a česnek. Opékejte a občas míchejte asi 5 až 7 minut do zezlátnutí zeleniny. Odstraňte z plotny.
- Na zeleninu položte kuře kůží nahoru, potřete asi třetinou omáčky.
- Vložte pánev do trouby a pečte 10 minut. Poté přilijte víno a potřete kuře další třetinou omáčky. Pečte, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 74 °C a zelenina nezměkne, přibližně 20 minut.
- Před podáváním potřete kuře zbytkem omáčky.
Recepty z kořenové zeleniny: Pečená klobása s mrkví, kapustou a jablky
Díky tomuto originálnímu receptu z kořenové zeleniny si připravíte pokrm neotřelé chuti, který budete chtít jíst zas a znova díky rozmanitosti chutí. Vyzkoušejte něco nového a obohaťte svůj jídelníček.
Ingredience:
- 225 g čerstvých baby mrkví
- 225 g růžičkové kapusty, rozpůlené podélně
- 1 malá červená cibule, oloupaná a nakrájená na 8 dílů
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 340 g kvalitní uzené klobásy (s vysokým podílem masa), nakrájené šikmo na plátky o síle 1,25 cm
- 1 střední sladší jablko, nakrájené na 12 klínků
- 1 citron, rozkrojený na poloviny
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
- Umístěte velký plech do trouby a předehřejte ji na 220 °C.
- V míse smíchejte mrkve, růžičkovou kapustu, cibuli, olivový olej, rozmarýn, sůl a pepř, aby se všechny ingredience dobře obalily.
- Zeleninovou směs a plátky klobásy rovnoměrně rozložte na předehřátý plech v jedné vrstvě.
- Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Po vyjmutí z trouby zapněte gril na vysoký výkon.
- Přidejte na plech nakrájená jablka a grilujte 5 až 6 minut, dokud jablka nezměknou a zelenina se lehce nezkaramelizuje.
- Vyjměte plech z trouby, pokapejte zeleninu a jablka šťávou z citronu a posypte nasekanou petrželkou.
Recepty z kořenové zeleniny: Polévka z pastináku
Tento recept z kořenové zeleniny nabízí snadnou a krémovou polévku z pastináku, která je extra vydatná díky krutonům. Základ tvoří pouze 4 ingredience, ale můžete recept obohatit přidáním gruyère sýra pro luxusní chuť, nebo uzené šunky či křupavé slaniny pro masitější variantu.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 600 g pastináku, nakrájeného na kostky o velikosti 1 cm
- 1/2 čajové lžičky sušených chilli vloček plus na dochucení
- 1 litr horkého zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Na krutony:
- 3 silné plátky kvalitního chleba, například kváskového, nakrájené na kostičky o velikosti 2,5 cm
- 1 lžíce olivového oleje
- 55 g nastrouhaného sýra gruyère (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev, nebo 180 °C s ventilátorem).
- V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte česnek a pastinák a opékejte 4 až 5 minut za občasného míchání, dokud nezískají barvu. Přidejte chilli a pečte další minutu.
- Přilijte vývar, promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Zakryjte poklicí a vařte 12 až 15 minut, dokud pastinák nezměkne.
- Mezitím připravte krutony: na plech rozložte chléb v jedné vrstvě, pokapejte olejem, posypte sýrem (pokud používáte), osolte a opepřete. Pečte 5 až 10 minut do křupava a zlatova.
- Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Vraťte na zdroj tepla, vmíchejte smetanu a prohřejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte polévku s krutony a podle chuti posypte chilli vločkami.
Recepty z kořenové zeleniny: Sýrový gratin z kořenové zeleniny
Pokud milujete recepty z kořenové zeleniny, tento sýrový gratin vás doslova uchvátí svou vůní i chutí. Kombinace batátů, pastináku a červené řepy, zapečených se smetanou, česnekem a bylinkami, vytváří dokonalou přílohu ke svátečnímu menu nebo nedělnímu obědu. Jídlo lze ale jíst i samotné třeba s nakládanou zeleninou.
Ingredience
- 1 lžíce změklého másla na vymazání formy
- 1 až 2 větší batáty (asi 5 cm v průměru), oloupané
- 3 až 4 velké pastináky, oloupané a seříznuté konce
- 3 až 5 malých červených řep, oloupaných
- 14 lžic smetany ke šlehání (může být i plnotučné mléko, ale směs nebude tak hustá)
- 110 g strouhaného parmazánu, rozděleno
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, rozdělená + něco navíc na ozdobu
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 30 g strouhaného sýra gruyere
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací mísu o objemu přibližně 3 litry vymažte máslem.
- Batáty, pastinák i řepu nakrájejte na velmi tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny) a každou zeleninu dejte zvlášť do misky.
- Na batáty i pastinák nalijte po 4 lžících smetany, na řepu 2 lžíce. Do každé misky přidejte 15 g parmazánu a 1 lžičku tymiánu. Osolte, opepřete a promíchejte, aby se plátky zeleniny dobře obalily.
- Do připravené zapékací mísy nalijte zbytek smetany (asi 60 ml) a posypte ji polovinou zbylého parmazánu a nasekaným česnekem.
- Do formy vyskládejte zeleninu po řadách – začněte batáty, poté pastinák a nakonec řepu. Takto postup opakujte, dokud nesestavíte 6 řad.
- Povrch osolte, opepřete a lehce posypte zbylým parmazánem.
- Přikryjte alobalem a pečte asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Odstraňte alobal, posypte gratin strouhaným sýrem gruyere a vraťte do trouby na dalších 18 až 20 minut. Pečte odkryté, dokud se sýr nerozpustí a povrch nebude zlatavý.
- Před servírováním posypte čerstvým tymiánem. Podávejte teplé jako přílohu nebo lehký hlavní chod.
Recepty z kořenové zeleniny: Hovězí guláš s mrkví a tuřínem
Pokud hledáte recepty z kořenové zeleniny, které dokonale zahřejí, a přitom nasytí celou rodinu, tento hovězí guláš je tou pravou volbou. Pomalu dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou a bylinkami, dochucené vínem a hořčicí, vytváří jídlo plné chuti, které se rozplývá na jazyku. Ideální pokrm pro chladné dny.
Ingredience
- 900 g hovězího masa na guláš
- 80 g hladké mouky
- jemná mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky másla
- 700 ml hovězího vývaru (rozděleno)
- 80 ml červeného vína (volitelné)
- 6 malých šalotek, oloupaných a rozpůlených
- 2 menší cibule, oloupané a rozkrájené na osminky
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
- ½ lžičky drceného sušeného rozmarýnu
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 450 g tuřínu, nakrájeného na kostky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 135 °C a nastavte rošt do spodní třetiny, aby se do ní pokličkou uzavřený hrnec pohodlně vešel.
- Maso osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a obalte v mouce (asi 4 lžíce).
- V litinovém kastrolu rozehřejte lžíci oleje a lžičku másla. Jakmile začne pěnit, vložte polovinu masa a nechte ze všech stran zhnědnout. Přendejte stranou do mísy.
- Hrnec podlijte 120 ml vývaru, dno seškrábněte stěrkou, aby se uvolnily všechny připečené kousky. Šťávu přelijte k masu.
- Stejný postup opakujte s druhou polovinou masa, tentokrát podlijte vínem.
- V hrnci rozehřejte zbývající olej a máslo. Přidejte šalotky a cibuli, restujte 2 minuty. Vmíchejte bylinky, česnek, tuřín a mrkev a nechte 3 až 4 minuty lehce zkaramelizovat.
- Posypte zbylou moukou (asi 2 lžíce), důkladně promíchejte a zalijte zbytkem vývaru.
- Vraťte maso a všechny šťávy do hrnce. Přidejte hořčici a worcesterskou omáčku. Tekutina by měla těsně pokrývat maso a zeleninu.
- Přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Pomalu duste 3 hodiny, poté odklopte a nechte ještě 1 hodinu zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala.
- Před podáváním nechte guláš 15 minut odstát – ještě více zhoustne. Dochucujte solí a pepřem podle preferencí.
Recepty z kořenové zeleniny: Hřejivá „venkovská“ polévka
A na závěr tu máme vegetariánský recept z kořenové zeleniny, díky němuž si připravíte vitaminovou bombu v podobě hřejivé venkovské polévky. Výtečně chutná s teplým křupavým chlebem.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce (15 g) nesoleného másla
- 1 cibule, nakrájená na větší kostky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce kari koření (nebo dle chuti)
- 1 lžička sušených lístků tymiánu
- 1,5 litru vody
- 2 lžičky soli – nebo dle chuti
- ½ lžičky černého pepře
- ½ šálku husté smetany (ideální vysokoprocentní ke šlehání), plus na ozdobu
Potřebná zelenina:
- 1 velký brambor (asi 300 g), oloupaný a nakrájený na kostky o velikosti 2,5 cm
- 1 střední batát (350 g), oloupaný a nakrájený na kostky 2,5 cm
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky o délce 1,5 cm
- 1 malý/střední pastinák (150 g), oloupaný a nakrájený na kousky 1,5 cm
- 1 malý celer (600 g), oloupaný a nakrájený na kusy 1,5 cm (2 hrsti)
Postup
- V hrnci rozpalte olivový olej a máslo na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi 2 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte kořenovou zeleninu, tymián a kari koření. Míchejte a opékejte asi 3 minuty, dokud zelenina nezačne změknout.
- Nalijte vodu, přidejte sůl a pepř, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně vysokou a nechte rychle probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nebude měkká (zkontrolujte nožem).
- Vmíchejte smetanu a velmi krátce prohřejte na mírném plamenu – pozor však, aby se smetana nesrazila.
- Polévku rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru (nebo v dávkách v běžném mixéru). Dochuťte dle potřeby solí, pepřem nebo přidejte trochu vody pro řidší konzistenci.
- Podávejte ozdobené trochou smetany, posypané nasekanou petrželí, špetkou kari a pepře.
Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku