Hřejivé podzimní kaše anebo Recepty na sladké i slané dobroty do chladných dnů
Podzim je ideálním obdobím pro hřejivé kaše, které zahřejí tělo i duši v chladných dnech. Kaše jsou nejen skvělým zdrojem energie a živin, ale díky své všestrannosti si je můžete připravit sladké i slané. Přesně podle nálady a chuti. Podzimní kaše nabité sezónním ovocem, ořechy a kořením potěší chuťové pohárky, zatímco slané varianty plné zeleniny, sýra či bylinek vás zasytí a dodají potřebné vitamíny a další cenné látky.
Kaše chutnají a zahřejí, ale jsou také plné vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů, které tělo potřebuje pro stabilní energii během dne. Výhodou kaší je jejich jednoduchá příprava a možnost kombinovat různé suroviny podle dostupnosti a chuti. V podzimním období přichází na řadu obiloviny jako oves, pohanka, jáhly nebo quinoa, které se skvěle doplňují s kořením jako skořice, muškátový oříšek nebo zázvor, což jsou přirozené zdroje antioxidantů. Kaše navíc můžete jíst kdykoliv během dne. Jsou ideální volbou nejen na snídani, ale i na svačinu či lehkou večeři.
Oblíbené podzimní kaše
Kaše jsou přirozeně zahřívací jídlo, které díky svému obsahu pomáhají udržet stabilní teplotu těla i energii. Navíc díky široké škále variant se dají snadno přizpůsobit i nárokům dětí, sportovců nebo těch, kdo dbají na zdravou výživu. Kaše nabízejí vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků a jejich příprava je rychlá, což ocení každý, kdo chce zdravě jíst bez zbytečného stresu. Navíc využívají sezónní suroviny, které jsou v listopadu čerstvé a plné vitamínů.
Ovesná kaše – dobrá snídaně, nebo největší omyl?
Zdravá snídaně bez lepku. Nabijte se hned po ránu pořádnou dávkou energie
Quinoa zahřeje a nabije energií na celý den. Připravte si z ní netradiční kaše na snídaně
Sladké podzimní kaše plné ovoce a koření
Sladké kaše jsou podzimní klasikou, kterou lze obměňovat do nekonečna. Nejčastěji se připravují z ovesných vloček nebo pohanky, doplněné jablky, hruškami či dýní – typickými plodinami sezóny. Klíčem k dokonalé sladké kaši je správná kombinace textur a chutí: měkké pečené ovoce, křupavé ořechy, med či javorový sirup a voňavé koření jako skořice nebo badyán. Taková kaše nejen zahřeje, ale také dodá vitamíny a minerály, které jsou v podzimním období důležité. Nezapomeňte na přidání semínek chia nebo lněných semínek pro extra dávku omega-3 mastných kyselin.
Ochutnejte: Sladká podzimní kaše s pečenými jablky a skořicí
Přísady:
- 60 g ovesných vloček
- 250 ml rostlinného nebo kravského mléka
- 1 střední jablko
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- hrst vlašských ořechů
- špetka soli
Příprava:
Ovesné vločky vařte v mléce asi 5 minut, dokud nezměknou. Jablko nakrájejte na kostičky, posypte skořicí a krátce opečte na pánvi do měkka. Přidejte jablka do kaše, oslaďte medem a dochuťte špetkou soli. Posypte nasekanými ořechy a můžete podávat.
Slané kaše plné zeleniny a bylinek
Slané kaše jsou často opomíjené, přitom nabízejí výživnou a chutnou alternativu, která skvěle zasytí. Vyzkoušejte například pohankovou kaši s pečenou dýní, restovanou cibulkou a čerstvým rozmarýnem, nebo jáhlovou kaši s pečenou červenou řepou a kozím sýrem. Do slaných kaší můžete přidat i kousky uzeného tofu, vařená vejce nebo čerstvé bylinky jako petržel, pažitku či tymián. Slané kaše jsou skvělé také jako příloha k masu či zeleninovým pokrmům, a díky své vláknině pomáhají udržovat zdravé trávení.
Ochutnejte: Pohanková kaše s pečenou dýní a bylinkami
Přísady:
- 70 g pohanky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 g dýně (např. hokaidó), nakrájené na kostičky
- 1 malá cibule
- čerstvý rozmarýn a tymián
- sůl, pepř dle chuti
- lžíce olivového oleje
Příprava:
Pohanku propláchněte a vařte ve vývaru asi 15 minut do měkka. Dýni a cibuli opečte na oleji společně s bylinkami, osolte a opepřete. Smíchejte s uvařenou pohankou a podávejte jako vydatný a hřejivý podzimní oběd nebo večeři.
Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku