Svatomartinská husa 4× jinak: Upečte si netradiční sváteční lahůdku
Svatomartinská husa je klasika, kterou si nenechá ujít kolem 11. listopadu snad žádný milovník dobrého jídla. Pokud si ji letos chcete upéct sami, určitě neváhejte. Získáte vynikající sváteční pokrm pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás čtyři zajímavé recepty, mezi nimiž si jistě najdete svého favorita.
Věděli jste, že tradice pojídání husy na svatého Martina pochází už z 15. století a byla součástí oslav ukončení zemědělského roku? Svatomartinská hostina byla poslední bohatou příležitostí k hodování před začátkem adventního půstu.
Svatomartinská husa s vůní pomerančů
Svatomartinská husa je tradiční pokrm, který v období svatého Martina nesmí chybět na českých stolech. Tento recept však nabízí obměnu klasiky v podobě, která spojuje chutě pomerančové kůry, zázvoru, sójové omáčky a koření pěti vůní, typické také pro kantonskou kuchyni.
Potřebné ingredience
- 4,5 kg chlazené husy
- 2 pomeranče – ideálně chemicky neošetřené
- 1 a ½ lžičky soli (plus na zaplnění dutiny)
- ¼ lžičky mletého pepře
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 1 lžíce Shaoxing vína (nebo suchého sherry)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 5 stroužků česneku (najemno nasekaných)
- 3 plátky zázvoru
- 2 jarní cibulky (nakrájené na 10 cm kusy)
- 1,4 kg brambor
- bylinky na brambory dle chuti (rozmarýn, tymián, šalvěj apod.)
Postup
- Husu nechte před pečením dosáhnout pokojové teploty. Poté odstraňte droby a krk z husí dutiny, z vnitřku odřízněte větší tukové polštářky, husu důkladně omyjte a osušte. Kožní záhyb na krku neodstraňujte, jen ho zastrčte pod husu.
- Pokud je husa svázaná, odstraňte provázek a nohy s křídly mírně oddalte pro lepší propečení. Položte husu do pekáče vystlaného alobalem tak, aby kolem husy byla dostatečná mezera.
- Oškrábejte kůru z pomerančů a smíchejte ji s 1 a ½ lžičky soli, pepřem, cukrem, kořením pěti vůní, Shaoxing vínem a sójovou omáčkou. Odložte stranou.
- Dutinu husy osolte, důkladně potřete nasekaným česnekem a naplňte plátky zázvoru, jarní cibulkou a nakrájenými pomeranči.
- Směsí z pomerančové kůry a koření potřete husu zvenku a nechte marinovat alespoň 30 minut (ideálně přes noc). Předehřejte troubu na 230 °C.
- Husu pečte 10 minut na 230 °C, pak snižte teplotu na 190 °C a pokračujte v pečení asi 1 hodinu 45 minut až 2 hodiny.
- Každých 30 minut husu polévejte vypečeným tukem. Přibližně v polovině pečení přikryjte prsa volně alobalem a odeberte asi 3 lžíce husího sádla.
- Tuk smíchejte s bramborami, solí, pepřem a bylinkami a dejte společně s husou do trouby posledních 30 minut na dopečení.
- Po upečení husu vyjměte, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odležet, zatímco brambory dopečte při 200 °C.
- Svatomartinskou husu nakrájejte a podávejte s pečenými bramborami. Vypečený tuk můžete uchovat v chladničce na další použití.
Dlouze pečená svatomartinská husa s jablky, medem a skořicí
Máte-li rádi klasickou svatomartinskou husu s knedlíky a zelím, jistě vás potěší tato voňavá variace, která kombinuje jablka, med a skořici. Pokrm dokonale provoní celou vaši domácnost a zachutná celé mlsné rodině. Tento recept vyžaduje čas v podstatě po celý den – husa se peče cca 10 hodin při nízké teplotě.
Potřebné ingredience
- 1 husa (cca 4,5 až 5 kg)
- kmín podle chuti
- sůl
- 3 až 4 jablka (oloupaná a nakrájená na čtvrtky)
- 1 polévková lžíce medu
- ½ lžičky mleté skořice
- voda podle potřeby
- zelí a knedlíky k podávání
Postup
- Pokud je husa zmražená, nechte ji rozmrazit při pokojové teplotě v dřezu, pokud máte dostatek času.
- Vyjměte vnitřnosti, pokud jsou součástí husy a uschovejte je pro další využití.
- Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky a naplňte jimi husí dutinu, což pomůže masu zůstat šťavnaté a dodá chuť.
- Husu osolte a posypte kmínem zvenku.
- Připravte si směs na potírání: smíchejte med, skořici a trochu vody, aby směs byla tekutá.
- Dejte husu do pekáče s poklicí a pečte pomalu asi 8 hodin při 110 °C.
- Po osmi hodinách pečení zvyšte teplotu na 160 °C a dopékejte pomalu další dvě hodiny – sejměte poklici a svatomartinskou husu alespoň jednou za 30 minut potřete medovo-skořicovou směsí, která vytvoří křupavou kůrku a omáčku z husího tuku.
- Po dopečení podávejte horkou husu s tradičním sladkým a kysaným zelím a knedlíky.
Svatomartinská husa na německý způsob
Chcete-li vyzkoušet nový a neotřelý recept, upečte si svatomartinskou husu na německý způsob. Kombinace křehkého masa s voňavým kořením, jablky a pomerančem vás naprosto okouzlí. Pokrm lze připravit i při jiných svátečních příležitostech.
Potřebné ingredience
- 10 litrů vody
- 500 g soli
- 150 g cukru
- 1 tyčinka skořice
- 14 g mletého černého a bílého pepře
- 5 g mletého koriandru
- 5 bobkových listů
- 1 větvička rozmarýnu
- 1 větvička tymiánu
- 1 větévka pelyňku
- 1 husa (4 až 5 kg)
- 3 kyselá jablka
- 1 pomeranč
- ½ litru nefiltrovaného jablečného moštu (neslazeného)
- 100 g medu
- 100 g meruňkové marmelády nebo želé
- 3 cibule
Postup
- Připravte nálev: do velkého hrnce dejte vodu, sůl, cukr, skořici, pepř, bylinky a bobkový list. Přiveďte k varu a nechte nálev vychladnout.
- Husu ponořte celou do vychlazeného nálevu a nechte ji marinovat 12 hodin, aby byla zcela ponořená.
- Poté husu vyjměte, dobře osušte a naplňte čtvrtkami jablek, cibulemi, pomerančem a bylinkami. Otvor uzavřete jehlami na roládu nebo párátky.
- Položte husu prsy nahoru do pekáče, přidejte 1 litr nálevu a ½ litru jablečného moštu.
- Pečte v troubě při 180 °C asi 3 až 3,5 hodiny. Každých 30 minut husu přelévejte výpekem a podle potřeby dolévejte tekutinu.
- Dále smíchejte med s meruňkovou marmeládou a touto směsí husu po uplynulé době pečení potřete. Vraťte ji do trouby na dalších 10 až 15 minut při 200 °C, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrka.
- Po upečení nechte netradiční svatomartinskou husu několik minut odpočinout, poté ji nakrájejte a podávejte s tradičním červeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Svatomartinská husa na rakouský způsob s nádivkou ze švestek a kaštanů
Tato lahodná svatomartinská husa s nádivkou ze švestek a kaštanů patří mezi nejoblíbenější pokrmy rakouské kuchyně. Jakmile ji ochutnáte, určitě si ji zamilujete i vy. Její příprava je poněkud pracnější, ale výsledek určitě stojí za to.
Potřebné ingredience
- 1 husa připravená k pečení (3 až 3,5 kg) + droby z ní na vývar
- 1 cibule (na nádivku)
- 1 lžíce másla
- 150 g houskových kostiček (ze sušených housek)
- 80 g vařených kaštanů
- 80 g sušených švestek
- 2 lžíce směsi kupovaného chlebového koření (kombinace anýzu, fenyklu, koriandru a kmínu)
- 1 hrst nasekané petrželky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- 2 svazky kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, pastinák, pórek, cibule)
- 2 lžíce másla na potření husy
- 4 až 5 lžic oleje na pekáč
- 1 lžička voňavého koření – kombinace rozmarýnu, tymiánu a majoránky
- 1 lžíce medu (na závěrečné potření)
Na vývar
- vnitřnosti z husy
- asi 1,5 litru vody
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce libečku
- 4 jalovcové kuličky
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
Postup
- Příprava nádivky: Nakrájejte cibuli nadrobno a osmažte ji na másle. Sušené švestky pokrájejte, kaštany rozmačkejte a petržel nasekejte. V míse promíchejte houskové kostičky, kaštany, švestky, cibuli, petržel, mléko, vejce a asi jednu lžičku chlebového koření. Ochuťte solí a pepřem.
- Příprava husy: Předehřejte troubu na 180 °C. Husu opláchněte, osušte a zevnitř i zvenku důkladně osolte, opepřete a vetřete rozmarýn, tymián a majoránku. Nakonec ji potřete rozpuštěným máslem.
- Plnění: Naplňte husu připravenou nádivkou a otvor uzavřete párátky nebo jehlami. Spojte nohy a křídla provázkem, aby se během pečení nepřipékaly. Na několika místech propíchněte kůži, aby mohl tuk volně odtékat.
- První fáze pečení: Pekáč pomažte olejem a položte husu prsy dolů. Pečte přibližně 1 až 2 hodiny, poté ji obraťte prsy nahoru a pečte další 1,5 až 2 hodiny.
- Příprava vývaru: Mezitím v hrnci přiveďte k varu asi 1,5 litru vody s droby z husy, zeleninou, česnekem, bylinkami a kořením. Nechte mírně probublávat 30 až 60 minut, poté vývar přeceďte.
- Dokončení pečení: Přilijte část scezeného vývaru k huse a během pečení ji pravidelně, zhruba každých 15 minut, přelévejte výpekem. Když je maso měkké, potřete husu medem a krátce dopečte při 200 °C, až bude kůže krásně křupavá.
- Podávání: Husu podélně rozkrojte, vyjměte nádivku a nakrájejte ji na plátky. Maso naporcujte a podávejte horké s červeným zelím a knedlíky.
Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku