Svatomartinská husa je v Česku velmi oblíbená.

Svatomartinská husa 4× jinak: Upečte si netradiční sváteční lahůdku

Svatomartinská husa je klasika, kterou si nenechá ujít kolem 11. listopadu snad žádný milovník dobrého jídla. Pokud si ji letos chcete upéct sami, určitě neváhejte. Získáte vynikající sváteční pokrm pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás čtyři zajímavé recepty, mezi nimiž si jistě najdete svého favorita.

Věděli jste, že tradice pojídání husy na svatého Martina pochází už z 15. století a byla součástí oslav ukončení zemědělského roku? Svatomartinská hostina byla poslední bohatou příležitostí k hodování před začátkem adventního půstu.

Svatomartinská husa s vůní pomerančů

Svatomartinská husa je tradiční pokrm, který v období svatého Martina nesmí chybět na českých stolech. Tento recept však nabízí obměnu klasiky v podobě, která spojuje chutě pomerančové kůry, zázvoru, sójové omáčky a koření pěti vůní, typické také pro kantonskou kuchyni.

Čtěte také:

30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!

Potřebné ingredience

  • 4,5 kg chlazené husy
  • 2 pomeranče – ideálně chemicky neošetřené
  • 1 a ½ lžičky soli (plus na zaplnění dutiny)
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžíce Shaoxing vína (nebo suchého sherry)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku (najemno nasekaných)
  • 3 plátky zázvoru
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na 10 cm kusy)
  • 1,4 kg brambor
  • bylinky na brambory dle chuti (rozmarýn, tymián, šalvěj apod.)

Postup

  1. Husu nechte před pečením dosáhnout pokojové teploty. Poté odstraňte droby a krk z husí dutiny, z vnitřku odřízněte větší tukové polštářky, husu důkladně omyjte a osušte. Kožní záhyb na krku neodstraňujte, jen ho zastrčte pod husu.
  2. Pokud je husa svázaná, odstraňte provázek a nohy s křídly mírně oddalte pro lepší propečení. Položte husu do pekáče vystlaného alobalem tak, aby kolem husy byla dostatečná mezera.
  3. Oškrábejte kůru z pomerančů a smíchejte ji s 1 a ½ lžičky soli, pepřem, cukrem, kořením pěti vůní, Shaoxing vínem a sójovou omáčkou. Odložte stranou.
  4. Dutinu husy osolte, důkladně potřete nasekaným česnekem a naplňte plátky zázvoru, jarní cibulkou a nakrájenými pomeranči.
  5. Směsí z pomerančové kůry a koření potřete husu zvenku a nechte marinovat alespoň 30 minut (ideálně přes noc). Předehřejte troubu na 230 °C.
  6. Husu pečte 10 minut na 230 °C, pak snižte teplotu na 190 °C a pokračujte v pečení asi 1 hodinu 45 minut až 2 hodiny.
  7. Každých 30 minut husu polévejte vypečeným tukem. Přibližně v polovině pečení přikryjte prsa volně alobalem a odeberte asi 3 lžíce husího sádla.
  8. Tuk smíchejte s bramborami, solí, pepřem a bylinkami a dejte společně s husou do trouby posledních 30 minut na dopečení.
  9. Po upečení husu vyjměte, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odležet, zatímco brambory dopečte při 200 °C.
  10. Svatomartinskou husu nakrájejte a podávejte s pečenými bramborami. Vypečený tuk můžete uchovat v chladničce na další použití.

Dlouze pečená svatomartinská husa s jablky, medem a skořicí

Máte-li rádi klasickou svatomartinskou husu s knedlíky a zelím, jistě vás potěší tato voňavá variace, která kombinuje jablka, med a skořici. Pokrm dokonale provoní celou vaši domácnost a zachutná celé mlsné rodině. Tento recept vyžaduje čas v podstatě po celý den – husa se peče cca 10 hodin při nízké teplotě.

Potřebné ingredience

  • 1 husa (cca 4,5 až 5 kg)
  • kmín podle chuti
  • sůl
  • 3 až 4 jablka (oloupaná a nakrájená na čtvrtky)
  • 1 polévková lžíce medu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • voda podle potřeby
  • zelí a knedlíky k podávání

Postup

  1. Pokud je husa zmražená, nechte ji rozmrazit při pokojové teplotě v dřezu, pokud máte dostatek času.
  2. Vyjměte vnitřnosti, pokud jsou součástí husy a uschovejte je pro další využití.
  3. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky a naplňte jimi husí dutinu, což pomůže masu zůstat šťavnaté a dodá chuť.
  4. Husu osolte a posypte kmínem zvenku.
  5. Připravte si směs na potírání: smíchejte med, skořici a trochu vody, aby směs byla tekutá.
  6. Dejte husu do pekáče s poklicí a pečte pomalu asi 8 hodin při 110 °C.
  7. Po osmi hodinách pečení zvyšte teplotu na 160 °C a dopékejte pomalu další dvě hodiny – sejměte poklici a svatomartinskou husu alespoň jednou za 30 minut potřete medovo-skořicovou směsí, která vytvoří křupavou kůrku a omáčku z husího tuku.
  8. Po dopečení podávejte horkou husu s tradičním sladkým a kysaným zelím a knedlíky.

K pečené svatomartinské huse se typicky podává zelí s knedlíkem. Zapít pokrm můžete vychlazeným pivem.

Svatomartinská husa na německý způsob

Chcete-li vyzkoušet nový a neotřelý recept, upečte si svatomartinskou husu na německý způsob. Kombinace křehkého masa s voňavým kořením, jablky a pomerančem vás naprosto okouzlí. Pokrm lze připravit i při jiných svátečních příležitostech.

Potřebné ingredience

  • 10 litrů vody
  • 500 g soli
  • 150 g cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 14 g mletého černého a bílého pepře
  • 5 g mletého koriandru
  • 5 bobkových listů
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 větévka pelyňku
  • 1 husa (4 až 5 kg)
  • 3 kyselá jablka
  • 1 pomeranč
  • ½ litru nefiltrovaného jablečného moštu (neslazeného)
  • 100 g medu
  • 100 g meruňkové marmelády nebo želé
  • 3 cibule

Postup

  1. Připravte nálev: do velkého hrnce dejte vodu, sůl, cukr, skořici, pepř, bylinky a bobkový list. Přiveďte k varu a nechte nálev vychladnout.
  2. Husu ponořte celou do vychlazeného nálevu a nechte ji marinovat 12 hodin, aby byla zcela ponořená.
  3. Poté husu vyjměte, dobře osušte a naplňte čtvrtkami jablek, cibulemi, pomerančem a bylinkami. Otvor uzavřete jehlami na roládu nebo párátky.
  4. Položte husu prsy nahoru do pekáče, přidejte 1 litr nálevu a ½ litru jablečného moštu.
  5. Pečte v troubě při 180 °C asi 3 až 3,5 hodiny. Každých 30 minut husu přelévejte výpekem a podle potřeby dolévejte tekutinu.
  6. Dále smíchejte med s meruňkovou marmeládou a touto směsí husu po uplynulé době pečení potřete. Vraťte ji do trouby na dalších 10 až 15 minut při 200 °C, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrka.
  7. Po upečení nechte netradiční svatomartinskou husu několik minut odpočinout, poté ji nakrájejte a podávejte s tradičním červeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Svatomartinská husa na rakouský způsob s nádivkou ze švestek a kaštanů

Tato lahodná svatomartinská husa s nádivkou ze švestek a kaštanů patří mezi nejoblíbenější pokrmy rakouské kuchyně. Jakmile ji ochutnáte, určitě si ji zamilujete i vy. Její příprava je poněkud pracnější, ale výsledek určitě stojí za to.

Potřebné ingredience

  • 1 husa připravená k pečení (3 až 3,5 kg) + droby z ní na vývar
  • 1 cibule (na nádivku)
  • 1 lžíce másla
  • 150 g houskových kostiček (ze sušených housek)
  • 80 g vařených kaštanů
  • 80 g sušených švestek
  • 2 lžíce směsi kupovaného chlebového koření (kombinace anýzu, fenyklu, koriandru a kmínu)
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 svazky kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, pastinák, pórek, cibule)
  • 2 lžíce másla na potření husy
  • 4 až 5 lžic oleje na pekáč
  • 1 lžička voňavého koření – kombinace rozmarýnu, tymiánu a majoránky
  • 1 lžíce medu (na závěrečné potření)

Na vývar

  • vnitřnosti z husy
  • asi 1,5 litru vody
  • 1 svazek polévkové zeleniny
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce libečku
  • 4 jalovcové kuličky
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy

Postup

  1. Příprava nádivky: Nakrájejte cibuli nadrobno a osmažte ji na másle. Sušené švestky pokrájejte, kaštany rozmačkejte a petržel nasekejte. V míse promíchejte houskové kostičky, kaštany, švestky, cibuli, petržel, mléko, vejce a asi jednu lžičku chlebového koření. Ochuťte solí a pepřem.
  2. Příprava husy: Předehřejte troubu na 180 °C. Husu opláchněte, osušte a zevnitř i zvenku důkladně osolte, opepřete a vetřete rozmarýn, tymián a majoránku. Nakonec ji potřete rozpuštěným máslem.
  3. Plnění: Naplňte husu připravenou nádivkou a otvor uzavřete párátky nebo jehlami. Spojte nohy a křídla provázkem, aby se během pečení nepřipékaly. Na několika místech propíchněte kůži, aby mohl tuk volně odtékat.
  4. První fáze pečení: Pekáč pomažte olejem a položte husu prsy dolů. Pečte přibližně 1 až 2 hodiny, poté ji obraťte prsy nahoru a pečte další 1,5 až 2 hodiny.
  5. Příprava vývaru: Mezitím v hrnci přiveďte k varu asi 1,5 litru vody s droby z husy, zeleninou, česnekem, bylinkami a kořením. Nechte mírně probublávat 30 až 60 minut, poté vývar přeceďte.
  6. Dokončení pečení: Přilijte část scezeného vývaru k huse a během pečení ji pravidelně, zhruba každých 15 minut, přelévejte výpekem. Když je maso měkké, potřete husu medem a krátce dopečte při 200 °C, až bude kůže krásně křupavá.
  7. Podávání: Husu podélně rozkrojte, vyjměte nádivku a nakrájejte ji na plátky. Maso naporcujte a podávejte horké s červeným zelím a knedlíky.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 06. 12. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 12. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 12. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 12. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 10. 12. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 11. 12. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 12. 12. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Nejčastější nemoci papoušků. Odhalte je včas!

Dobrý den mám papouška Roselu Penant 12let a přestal videt na oko , měl povlak barvy šedivé. Nevím jak mu pomo...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nechcete si půjčit od úvěrových institucí? Tato kategorie je určena pro ty, kteří si c...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Potřebujete finanční pomoc? Jsme tu, abychom vám pomohli! ‎ ‎Využijte flexibilní ú...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky dostupné do 24 hodin kdekoli v České republice. Nabízíme nejnovější nabídky p...
Zobrazit všechna témata

Jak si užít svátky a nepřejíst se do bezvědomí

Vánoce jsou synonymem pro teplo domova, vůni jehličí, koření a cukroví a… stoly plné jídla! Zatímco u televize už netrpělivě vyhlížíme novou štědrovečerní pohádku Záhada strašidelného zámku, naše břicha se poma...

Polyamorie vs. monogamie: Jsme stvořeni pro jednoho partnera?

Polyamorie láme stereotypy a klade otázku, která je stará jako láska sama: opravdu jsme stvořeni pro jednoho partnera na celý život? Zatímco monogamie je stále společenskou normou, čím dál víc lidí hledá svobod...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Nečekané Mikulášské tradice v historii: Zapomenuté rituály a jejich význam

Mikuláš je v českých zemích symbolem radosti, dárků a prvních zimních radovánek. Ale tradice spojené s tímto svátkem jsou mnohem bohatší a někdy i nečekaně tajemné. V historii se Mikuláš slavil nejen rozdáváním...

Rodinná terapie v praxi: Kdy ji vyhledat a co od ní čekat?

Rodinná terapie může pro mnoho lidí představovat zoufalý krok. Ve skutečnosti jde ale o vhodný způsob řešení mezilidských vztahů v rodině, pokud se dostanete do slepé uličky a nevíte kudy kam. Nabídne totiž bez...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.