Netradiční cukroví nabídne mnoho nepoznaných chutí.

Netradiční cukroví potěší kdejaký mlsný jazýček. Inspirujte se zajímavými chuťovými kombinacemi

Netradiční cukroví si své oblíbence stále hledá. Lidé totiž dávají převážně přednost klasice. Na českých svátečních stolech tak bývají k vidění nejčastěji vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, nebo třeba pracny. Pokud si však chcete letošní Vánoce nějak ozvláštnit, vyzkoušejte jeden z těchto receptů na sladké dobroty.

Nezvyklé chutě, prapodivné tvary a neznámé aroma, to vše dokáže netradiční cukroví nabídnout. Nebojíte se trochu zaexperimentovat? Rozšiřte svůj cukrářský „repertoár“ o další zajímavý kousek. Z následujících tří receptů si jistě vyberete svého favorita.

Netradiční cukroví: Zázvorové sušenky s rumovou polevou

Tohle voňavé netradiční cukroví si zamilujete. Váš domov dokonale provoní a naladí na tu správnou předvánoční notu. Na asi 12 až 14 kusů zázvorových sušenek a rumovou glazuru si připravte tyto suroviny:

Čtěte také:

Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé

  • 85 gramů změklého másla
  • 90 gramů hnědého cukru
  • 100 mililitrů tekuté melasy
  • 1 vaječný žloutek
  • 240 gramů hladké mouky
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře

Na rumovou glazuru si obstarejte:

  • 80 gramů moučkového cukru
  • špetku mleté skořice
  • 15 gramů rozpuštěného másla
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžičku teplé vody

Až budete mít vše nachystané, můžete se realizovat a upéct své první netradiční cukroví s aroma skořice, zázvoru a rumu. Do mísy si vložte změklé máslo, hnědý cukr, přilijte melasu a mixérem propojte do homogenní hmoty. Následně vložte do směsi i vaječný žloutek, prosátou hladkou mouku, kakao, jedlou sodu, mletou skořici, hřebíček, sůl, pepř a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Až bude hmota hotová, vyklopte ji z mísy na pomoučený vál, a ještě rukama propracujte. Pokud se vám bude zdát těsto příliš měkké, dejte ho na půl hodiny do lednice zchladit. Dále si jej vyválejte na plát tenký asi půl centimetru a z něj vykrajujte pomocí formiček jednotlivé sušenky nejrůznějších tvarů. Mezitím si také předehřejte troubu na 190 °C. Vykrojené kousky těsta následně vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě asi 9 až 10 minut. Hotové sušenky vyjměte z trouby, nechte vychladnout pět minut a poté přelijte glazurou zhotovenou z výše uvedených ingrediencí. Směs by měla mít konzistenci tekutého medu. Až glazura zaschne, skladujte cukroví v chladu a suchu ideálně v krabici. Zázvorové sušenky vydrží cca 5 až 7 dní čerstvé. Tip na závěr: do polevy nemusíte přidávat máslo. Sušenky tak budou mnohem trvanlivější.

Netradiční cukroví: Čokoládové mini špičky s marshmallow

Tento recept na netradiční cukroví nadchne zejména příznivce čokolády. Díky domácímu marshmallow v náplni osloví i děti. Tyto cukrovinky je vhodné péct těsně před Vánoci. Na zhruba 36 kousků mini špiček si obstarejte:

  • ¾ hrnku mandlové moučky
  • 2/3 hrnku rýžové mouky
  • ½ hrnku změklého másla
  • ¼ hrnku krystalového cukru
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • špetku soli
  • 1 vaječný žloutek

Na marshmallow náplň potřebujete:

  • 1 balení lyofilizovaných jahod
  • 2 a půl lžičky želatiny v prášku
  • 2 vaječné bílky
  • špetku soli
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu

A aby bylo netradiční cukroví kompletní, ještě si připravte na polevu a zdobení:

  • asi 350 gramů mléčné nebo hořké čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • trochu jedlé prachové barvy na ozdobení (červený odstín)

Tohle netradiční cukroví vám pravděpodobně zabere trochu více času, výsledek je ale fantastický. Nejprve se tedy pusťte do přípravy těsta na korpusy. V míse si smíchejte mandlovou moučku s rýžovou moukou, poté přidejte změklé máslo, krystalový cukr, moučkový cukr, sůl, vaječný žloutek a vypracujte homogenní těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici chladit asi půl hodiny. Až bude těsto dobře vychlazené, vyjměte jej z mísy a dejte na vál. Zde ho ještě propracujte rukama a pak vyválejte na asi půlcentimetrový plát. Z něj vykrajujte formičkou kolečka o průměru asi 2 až 3 centimetry. Záleží na vás, jak chcete mít cukroví velké. Mezitím si předehřejte troubu na cca 220 °C. Vykrojená kolečka vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct zhruba na deset minut. Po upečení nechte mini korpusy chladnout a připravte si náplň ala marshmallow.

Pomocí kuchyňského robotu si najemno rozdrťte lyofilizované jahody. Vzniklý prášek pak ještě prosejte přes jemné sítko, abyste se zbavili větších kousíčků. Dále si nechte nabobtnat želatinu v hrníčku naplněném ze třetiny vodou. Posléze je nutné vyšlehat si bílky do sněhu spolu se špetkou soli. Do bílkové hmoty rovněž zapracujte po částech cukr (jen dvě lžičky). Nyní si k ruce vezměte malý rendlík a nalijte do něj kukuřičný sirup a smíchejte se zbylým krystalovým cukrem. Také vše zakápněte třemi lžícemi vody a na mírném plamenu svařte. Až vznikne kompaktní sirup, ihned jej odstavte z plotny a vmíchejte do něj nabobtnalou želatinu. Směs nakonec propojte po částech s bílkovým sněhem a jahodovým práškem. Náplň je tak hotová. V poslední fázi jen zbývá marshmallow krém nastříkat pomocí cukrářského sáčku na korpusy, poté nechat 2 a půl hodiny v lednici tuhnout, a nakonec polít čoko polevou z výše uvedených surovin. Na ozdobu můžete použít prachovou barvu. Po ztuhnutí čokolády si pochutnáte na dokonalých mini špičkách s jahodovým aroma. Netradiční cukroví uchovávejte ideálně v lednici, nebo na chladném místě a co nejdříve zkonzumujte.

I netradiční cukroví může být chutné.

Netradiční cukroví: Kávové mini koláčky s čokoládou

A jako poslední tip na netradiční cukroví pro vás máme kávové mini koláčky s čokoládou. Jsou lahodné zejména tehdy, když se dobře uleží. Na cca 40 koláčků potřebujete tyto ingredience:

  • 2 lžíce kvalitního espressa
  • 1 lžíci vroucí vody
  • 230 gramů změklého másla
  • 80 gramů moučkového cukru
  • špetku soli
  • trochu mleté skořice
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • asi 280 gramů hladké mouky
  • 110 gramů hořké nebo mléčné čokolády

V misce si smíchejte čerstvě připravené espresso (2 lžíce) s vroucí vodou (1 lžíce) a nechte tekutinu vychladnout. Poté si v jiné nádobě rozmixujte máslo spolu s cukrem, solí, mletou skořicí, vanilkovým extraktem, také přidejte vychladlý kávový roztok, prosátou hladkou mouku a vytvořte homogenní hladké těsto. Nakonec ještě vmíchejte do hmoty jemně nasekanou čokoládu. Nyní si k ruce vezměte formičky na muffiny a vymažte je olejem. Posléze do nich vtlačte menší množství těsta (nemusíte plnit celé). Vzniknou vám tak jakési koláčky. Také si předehřejte troubu na zhruba 220 °C, a nakonec v ní koláčky pečte asi 15 až 18 minut. Po upečení nechte své netradiční cukroví vychladnout a pak z formiček vyklopte. Uchovávejte v chladu a suchu.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 14. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 15. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 16. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Hra mozku - to se dá pochopit.
Ale co s důkazy, které zachytily např. bezpečnostní kamery?
Je jasné, že hod...

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Získejte zde svou legitimní půjčku

100% spolehlivý úvěr v ČR Rychlá půjčka - přímý investor 30 000 Kč až 60 000 000 K...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...
Zobrazit všechna témata

Tiché signály, že se blíží rozchod: Poznáte, když váš vztah pomalu končí?

Rozchod málokdy přichází jako blesk z čistého nebe. Většinou se do vztahu tiše vplíží drobné změny. Komunikace uvadá, doteky jsou spíše už jen letmé, místo zájmu přichází lhostejnost… Jenže právě tyto nenápadné...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Kuřecí maso z české farmy až do vaší kuchyně

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku a kalorií a je dobře stravitelné. V kuchyni má velmi univerzální využití. Kupovat byste však měli jen kvalitní kuřecí maso, například to z českých fa...

Advent bez spěchu: Umění pomalého čekání v době instantní radosti

Advent byl kdysi časem ticha, rozjímání a dobrovolného zklidnění. Dnes se z něj stává spíš čtyřtýdenní sprint mezi e-shopy, večírky a šustěním balicích papírů. Jenže právě advent, období pomalého čekání, nám mů...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.