Recepty na nejlepší chai latté. Lahodné, voňavé a levnější než z kavárny
Chai latté si získalo srdce všech, kdo milují hřejivou kombinaci koření, jemného čaje a krémového mléka. Ale proč za něj platit v kavárně víc, než je nutné? S těmi správnými recepty si chai latté připravíte doma. Voňavější, levnější a přesně podle vaší chuti. Navíc víte, co pijete. Žádné umělé sirupy, jen opravdové koření, kvalitní čaj a malý rituál, který z obyčejného dne udělá ten s vůní Indie.
Tradiční chai latté vychází z indického nápoje „masala chai“, což doslova znamená kořeněný čaj. V základu jde o černý čaj vařený s kořením a mlékem, doslazený cukrem nebo medem. V západním pojetí se chai latté stalo oblíbenou alternativou ke kávě. Chai latté je jemnější, méně kofeinové, ale stejně povzbuzující. Díky jednoduchým receptům na domácí chai latté si můžete upravit intenzitu koření, sladkost i druh mléka podle své chuti a potřeb.
Správná směs koření pro chai latté
Kořenící směs je základem každého dobrého chai latté. Nejčastěji se používá kombinace skořice, hřebíčku, kardamomu, zázvoru, fenyklu a černého pepře. Můžete přidat i badyán nebo muškátový oříšek pro hlubší aroma. Koření je vhodné nejprve krátce povařit ve vodě, aby se uvolnily silice. Chai latté recepty často doporučují celé kusy koření, které po dovaření scedíte. Koupit nebo vyrobit si můžete i sypkou variantu koření. Je to sice rychlejší, ale počítejte s tím, že výsledné chai latté nebude tak aromatické.
Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Znáte druhy čaje, jeho historii a tajemství správné přípravy?
Chai latte, masala čaj nebo arabský čaj. Připravte si kořeněné čaje, které vás nakopnou
Základní recept na chai latté
Přísady:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek plnotučného mléka (nebo rostlinné alternativy)
- 2 lžičky černého čaje (ideálně Assam)
- 1 tyčinka skořice, 4 tobolky kardamomu, 3 hřebíčky, kousek zázvoru
- sladidlo dle chuti (cukr, med, javorový sirup)
Příprava:
Koření rozdrťte v hmoždíři a povařte pět minut ve vodě. Přidejte čaj a vařte další tři minuty. Přilijte mléko, zahřejte, ale nevařte. Sladidlo přidejte na závěr. Přeceděte a podávejte teplé.
Nemléčné recepty na chai latté
V kavárně bude často problém připravit nemléčné chai latté, neboť výsledný nápoj připravují z kupovaných směsí. Ty většinou už v základu obsahují klasické mléko nebo mléčnou bílkovinu. Když si koření namícháte doma, můžete si snadno připravit i variantu bez klasického mléka. Což jistě ocení vegani a lidé alergičtí na laktózu. Chai latté skvěle chutná s ovesným, mandlovým nebo kokosovým mlékem. Ovesné mléko dodá jemnost, mandlové oříškový tón a kokosové lehkou exotiku. Pokud chcete silnější chuť, použijte méně vody a více mléka.
Instantní chai latté
Pokud nemáte čas, můžete si pořídit instantní směs na chai latté. Ty však často obsahují cukr, umělá aroma a plnidla. Bylinkové nebo čajové směsi s opravdovým kořením a bez přidané chemie jsou lepší volbou. Můžete si také připravit vlastní „chai koncentrát“: silně kořeněný čaj, který skladujete v lednici a ředíte horkým mlékem podle chuti. Tyto recepty vám ušetří čas i peníze.
Chai latté v ledové i teplé variantě
Chai latté není jen zimní nápoj, jak by se mohlo dle výběru koření zdát.. V letních měsících si ho vychutnáte i jako iced chai latté. Připravte klasický chai podle receptu, nechte ho vychladnout a nalijte přes led s rostlinným mlékem. Pro extra efekt přidejte kapku vanilkového extraktu nebo špetku skořice na pěnu. Tímto způsobem získáte osvěžující verzi bez nutnosti zajít do kavárny.
Chai latté jako z kavárny
Správná pěna dělá z chai latté nápoj, který potěší i vizuálně. Pokud nemáte šlehač na mléko, zahřejte mléko v kastrůlku a vyšlehejte metličkou. Nejlepší pěnu vytvoří plnotučné nebo baristické rostlinné mléko. V některých receptech se pěna posypává skořicí, kardamomem nebo dýňovým kořením. To dodá chai latté nejen chuť, ale i vůni, která naladí všechny smysly.
Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku