Krabí koláčky (kuličky) jsou na Silvestra skvělou volbou. Dobře vypadají a výtečně chutnají.

Vyzkoušejte netradiční silvestrovské jednohubky! Těchto 6 exotických receptů si zamilujete

Poslední večer v roce se blíží a vy stále nevíte, co za občerstvení připravit? Vsaďte letos na netradiční silvestrovské jednohubky s nádechem exotiky, které rozšíří váš chuťový repertoár. Silvestrovská party totiž nemusí být pouze o klasických českých chlebíčcích s bramborovým salátem, šunkou a dalšími pochutinami. Inspirujte se šesti chutnými a zajímavými recepty!

Z receptů na netradiční silvestrovské jednohubky jsme pro vás připravili například indickou smaženou dobrotu zvanou „bhajis“ (nebo také „bhaji“) z kapustiček, thajské rybí placičky, lahodný vepřový bůček na vietnamský způsob, řecké taštičky se špenátem a fetou, krabí koláčky nebo prosciutto se šťavnatým melounem. Jakou dobrotu si vyberete vy?

Netradiční silvestrovské jednohubky: 1. KAPUSTIČKOVÉ BHAJIS S MÁTOVOU RAITOU

Tyto netradiční silvestrovské jednohubky v podobě křupavých kapustiček obalených v kořeněném těstíčku, doplněných osvěžující mátovou raitou, zaručeně zaujmou vaše hosty jako chutný předkrm nebo snack.

Čtěte také:

Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Potřebné ingredience

  • 200 g cizrnové mouky
  • 25 g hladké mouky
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička semen římského kmínu
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • ½ lžičky mořské soli + extra na dochucení
  • 200 až 250 ml perlivé vody (chlazené)
  • 200 g kapustiček, nakrájených na tenké plátky
  • 1 zelená chilli paprička (rozpůlená, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky)
  • 1 cibule, nakrájená na jemné plátky
  • rostlinný olej na smažení

Na raitu:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • ½ salátové okurky (rozpůlené, zbavené semínek a nastrouhané)
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst máty (nasekané)
  • ½ lžičky čerstvě nadrceného černého pepře

RECEPT

  1. Příprava těstíčka a zeleniny: Do velké mísy dejte mouky, koření a sůl. Postupně přidávejte perlivou vodu a míchejte, dokud nevznikne husté těstíčko. Do těstíčka přidejte nakrájené kapustičky, chilli papričku a cibuli. Důkladně promíchejte, aby byla zelenina dobře obalená těstíčkem.
  2. Příprava raitové omáčky: V misce smíchejte všechny ingredience na raitu – řecký jogurt, nastrouhanou okurku, citronovou šťávu, nasekanou mátu, černý pepř a špetku soli. Promíchejte a dejte do lednice, než budou bhajis hotové.
  3. Smažení bhajis: Do hluboké pánve nebo hrnce nalijte olej tak, aby zaplnil maximálně třetinu objemu, a zahřejte na 180 °C (nebo dokud kostička chleba nezhnědne za 30 sekund). Lžící naberte těstíčko a opatrně ho vložte do oleje. Smažte 3–4 minuty, dokud nebudou bhajis zlatavé a křupavé. Vyjměte je na kuchyňský papír a lehce osolte (dle preferencí).
  4. Servírování: Hotové bhajis udržujte teplé v mírně předehřáté troubě, dokud dosmažíte všechny. Své netradiční silvestrovské jednohubky podávejte s mátovou raitou jako dipem.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 2. THAJSKÉ RYBÍ PLACIČKY S NAKLÁDANOU OKURKOU

Thajské rybí placičky jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které se zachutnají mnoha mlsounům na poslední party v roce. Lze je připravit předem, osmažit a udržovat teplé v troubě. Jednoduchá okurková příloha dodá pokrmu autentický jihovýchodní nádech a zaujme vaše hosty.

Potřebné ingredience

  • 400 g rybího filé (např. treska bez kůže a kostí), nahrubo nakrájeného
  • 1 lžíce thajské červené kari pasty
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 1 a ½ lžičky palmového nebo světlého třtinového cukru
  • 1 list limetky (nebo kůra z ½ limetky), jemně nakrájený
  • 1 bílek
  • ½ stonku citronové trávy (jemně nasekaného)
  • 1 lžíce koriandrových listů + extra na ozdobu
  • 50 g zelených fazolek, nakrájených na kolečka
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • slunečnicový olej na smažení

Na nakládanou okurku:

  • 50 ml bílého vinného octa
  • 50 g krupicového cukru
  • ½ salátové okurky, nakrájené na malé kostičky
  • 2 šalotky, jemně nakrájené

RECEPT

  1. Příprava placiček: Vložte rybí maso, kari pastu, rybí omáčku, cukr, limetkový list, bílek, citronovou trávu a koriandr do mixéru. Přidejte špetku soli a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Vmíchejte nakrájené fazolky a chilli papričku. Z hmoty vytvarujte asi 18 malých placiček. Každou posypte sezamovými semínky z obou stran a položte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
  2. Příprava nakládané okurky: V rendlíku jemně zahřívejte ocet a cukr s 1 lžící vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Nechte zchladnout a poté přimíchejte nakrájenou okurku a šalotky.
  3. Smažení placiček: Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušná na 140 °C). Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a smažte placičky postupně, dokud nejsou z obou stran zlatavé. Přendejte je do trouby, aby se dokončily a udržely teplé, zatímco dosmažíte zbytek.
  4. Servírování: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky naskládejte na servírovací talíř, ozdobte koriandrem a podávejte s okurkovou přílohou.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 3. ŠPÍZY Z VEPŘOVÉHO BŮČKU S VIETNAMSKOU KARAMELOVOU OMÁČKOU

Tyto špízy z vepřového bůčku s vietnamskou karamelovou omáčkou představují netradiční silvestrovské jednohubky, které jsou jednoduché na přípravu, ale zároveň působí velmi efektně. Je to perfektní volba pro sváteční večírky a dozajista nadchne vaše hosty svou exotickou chutí.

Potřebné ingredience

  • Asi 900 g předvařeného vepřového bůčku (nebo zbylého z pečeně), nakrájeného na 5cm kostky
  • 6 lžic tmavé sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • šťáva ze 2 limetek
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
  • 1 salátová okurka

RECEPT

  1. Příprava masa a marinády: Pokud používáte koupený vepřový bůček, odstraňte obal. Bůček nakrájejte na kostky o velikosti 5 cm. Smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a cukr v hrnci. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs zvolna vařte, dokud nezhoustne na sirupovou konzistenci. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
  2. Marinování masa: Do mísy vložte kostky bůčku a přidejte 100 ml připravené marinády. Promíchejte a nechte v lednici marinovat alespoň 30 minut. Zbytek marinády smíchejte s nasekanou chilli papričkou a nechte při pokojové teplotě jako dip.
  3. Pečení bůčku: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C). Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte kousky bůčku kůží nahoru. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou kousky zlatavé, lepkavé a karamelizované.
  4. Příprava okurkových špízů: Okurku nakrájejte pomocí škrabky na tenké pásky, aby vznikl stejný počet proužků jako máte kostek bůčku. Každý proužek okurky lehce naskládejte na párátko nebo malý dřevěný špíz.
  5. Servírování: Každý kousek bůčku napíchněte na připravený okurkový špíz. Netradiční silvestrovské jednohubky naaranžujte na servírovací tác a podávejte s miskou vietnamské karamelové omáčky jako dipem.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 4. ŘECKÉ ŠPENÁTOVÉ TROJÚHELNÍČKY S FETOU – SPANAKOPITA

Tyto špenátové trojúhelníčky z filo těsta s fetou jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které nadchnou svou křupavostí a bohatou chutí. Jsou jednoduché na přípravu a ideální jako pohoštění pro hosty na slavnostní večer.

Potřebné ingredience

  • 450 g mraženého špenátu (rozmraženého a dobře vymačkaného)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední červená cibule (nakrájená na kostičky)
  • 5 stroužků česneku (jemně nasekaných)
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • ½ hrnku petrželových listů (jemně nasekaných)
  • ¼ hrnku jarní cibulky (jemně nasekané) - pouze bílé a světle zelené části
  • 2 lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ hrnku rozdrobeného sýra feta (asi 170 g)
  • 6 lžic nesoleného másla (rozpuštěného)
  • asi 20 plátů filo těsta (rozmraženého)

RECEPT

  1. Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a kopr a pokračujte ve smažení dalších 5 minut, dokud směs nezměkne a nezkarmelizuje. Nechte vychladnout. Vymačkejte přebytečnou vodu z rozmraženého špenátu (měli byste získat asi 1 hrnek). Přidejte špenát k cibulové směsi spolu s petrželkou, jarní cibulkou, citronovou kůrou, pepřem a fetou. Směs důkladně promíchejte.
  2. Sestavení trojúhelníčků: Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na čistém povrchu rozložte filo těsto a nakrájejte ho na proužky o šířce asi 6 až 7 cm/mohou být i užší (nejlépe pomocí rádýlka). Těsto, s kterým zrovna nebudete pracovat, přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychalo. Dále položte jeden plát filo těsta (pokrájeného na pruhy) na pracovní plochu a potřete ho rozpuštěným máslem. Pak položte druhý plát pokrájeného těsta (na pruhy) přímo na něj a znovu potřete máslem - překryjete dva pruhy těsta. Na jeden roh těsta dejte lžíci náplně a vytvarujte do trojúhelníku. Roh těsta přehněte přes náplň tak, aby vznikl trojúhelník, a poté ho skládejte stále dokola, dokud nezabalíte celý proužek těsta. Hotové trojúhelníčky položte na plech. Opakujte, dokud nespotřebujete těsto i náplň.
  3. Pečení: Trojúhelníčky pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Po upečení nechte své netradiční silvestrovské jednohubky 10 minut vychladnout a podávejte.

Indické bhajis jsou zdravým a lahodným pohoštěním na jakoukoliv party.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 5. MINI KRABÍ KOLÁČKY

Tyto mini krabí koláčky nadchnou na party všechny gurmány a milovníky mořských plodů. Jsou plné šťavnatého krabího masa, s minimálním množstvím přidaných ingrediencí, což zdůrazňuje jejich lahodnou chuť. Jako netradiční silvestrovské jednohubky jsou zkrátka dokonalé.

Potřebné ingredience (na cca 28 kousků)

  • 450 g krabího masa (např. z klepet)
  • 1 velké vejce
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 60 ml majonézy
  • 60 ml panko strouhanky (rozdělené)
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 a ½ lžičky koření Old Bay
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

RECEPT

  1. Příprava: Předehřejte troubu na 230 °C. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
  2. Zpracování krabího masa: Zkontrolujte krabí maso, zda neobsahuje ulity, ale snažte se ho příliš nerozdrobovat.
  3. Směs na koláčky: V misce smíchejte vejce, česnek, majonézu, polovinu strouhanky, hořčici, koření Old Bay, citronovou šťávu a pepř. Opatrně přidejte krabí maso a jemně promíchejte, aby se ingredience spojily, ale krabí maso zůstalo co nejvíce v celku.
  4. Tvarování a pečení: Pomocí lžíce vytvořte z krabí směsi malé kuličky o velikosti jedné lžíce a položte je na připravený plech. Nechte mezi jednotlivými koláčky prostor. Posypte zbytkem strouhanky. Pečte 6–8 minut, dokud nebudou koláčky zlatavé a vnitřní teplota nedosáhne alespoň 74 °C.
  5. Dokončení a servírování: Každý koláček potřete rozpuštěným máslem. Podle chuti ozdobte netradiční silvestrovské jednohubky nasekanou petrželkou a podávejte s oblíbenou omáčkou na namáčení.

TIPY: Máslo na povrchu dodává krabím koláčkům extra chuťovou vrstvu, která je povýší na jinou úroveň. Krabí maso bývá samo o sobě slané, takže opatrně s přidáváním soli. Pokud používáte konzervované krabí maso, pamatujte, že je již tepelně upravené.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 6. PROSCIUTTO S MELOUNEM

Tento recept spojuje sladkost šťavnatého cantaloupe melounu a jemnou slanost italské šunky prosciutto. Skvělý nápad na netradiční silvestrovské jednohubky, které můžete snadno ozvláštnit přidáním mozzarelly a sladkokyselé balsamikové redukce.

Potřebné ingredience

  • 1 cantaloupe meloun (o váze 1,2–1,4 kg)
  • 170 až 225 g tenkých plátků prosciutta

Volitelné doplňky:

  • 225 g mozzarelly v mini kuličkách
  • 120 ml balsamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru

RECEPT

  1. Příprava melounu: Meloun rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Oloupejte slupku a každou polovinu nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2,5 cm.
  2. Balení melounu do prosciutta: Každou kostku melounu zabalte do poloviny plátku prosciutta. Pokud je kostka větší nebo je plátek velmi tenký, můžete použít celý plátek prosciutta. Jednotlivé kousky zajistěte párátkem.
  3. Podávání základní verze: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky podávejte ihned, aby meloun zůstal čerstvý a šťavnatý.

Varianta s mozzarellou a balsamikovou redukcí: Smíchejte balsamikový ocet s třtinovým cukrem v malém rendlíku a zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezačne jemně probublávat. Poté snižte teplotu na mírnou a za občasného míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci sirupu (asi 7–10 minut). Nechte vychladnout. Na každý připravený meloun s prosciuttem přidejte mozzarellovou kuličku a připevněte ji párátkem. Na závěr silvestrovské jednohubky pokapejte balsamikovou redukcí a ihned podávejte.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 14. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ČTVRTEK 15. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 18. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 19. 05. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 20. 05. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Česká jídelna Milan Babor: rozvoz jídel Ostrava
Máte chuť na českou kuchyni nebo pizzu, ale nemáte čas…
Jídelna Plhák: obědy pro firmy i domácnosti, rozvoz jídel, Zlín
Jídelna Plhák nabízí každý všední den rozvoz…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčka zaměstnancům v ČR a SR Potřebujete soukromou půjčku bez komplikací a bez poč�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčka zaměstnancům v ČR a SR Potřebujete soukromou půjčku bez komplikací a bez poč�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...
Zobrazit všechna témata

Speed dating vs. seznamovací aplikace: Co je efektivnější?

Hledáte lásku, ale nevíte, zda vsadit na speed dating nebo seznamovací aplikaci? Každá metoda má své výhody i úskalí – zatímco speed dating nabízí osobní kontakt a okamžitou chemii, aplikace nabízí širší výběr ...

Jarní restart pro tělo i mysl: Dobijte si baterky a načerpejte novou energii

Máte nedostatek energie? Tak právě teď je nejlepší čas na jarní restart! Dny jsou delší, příroda hraje všemi barvami a my máme skvělou příležitost dobít baterky. Stačí pár jednoduchých kroků – více pohybu na če...

Dokonalá jarní snídaně v trávě: Co připravit do piknikového košíku?

Slunečné ráno, čerstvý vzduch a snídaně pod širým nebem – co může být lepšího? Jarní piknik je skvělý způsob, jak si užít první teplé dny a zároveň si pochutnat na lehkých a chutných dobrotách. Připravte si dok...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.