Sladké fitness recepty z jablek 5x jinak. Oslaďte si život bez výčitek
Máte rádi české sezónní ovoce a pečení koláčů či jiných dezertů? Pak zkuste vsadit na fitness recepty z jablek, které vám přijdou vhod zejména tehdy, pokud vás opravdu honí mlsná a nechcete přibírat. A nelibé chuti se určitě obávat nemusíte. Jsou to velké dobroty, které budete péct zas a znova.
Zajímavost: Možná vás překvapí, že oblíbený jablečný koláč (apple pie) ve skutečnosti nepochází z Ameriky. Jeho kořeny sahají do Evropy, konkrétně do Anglie, kde byl sepsán první známý recept.
Sladké fitness recepty z jablek: SNÍDAŇOVÉ MUFFINY
Zařadit mezi oblíbené fitness recepty z jablek můžeme třeba tyto vláčné a skořicí ovoněné snídaňové muffiny, které se stanou skvělou volbu k snídani či svačině. Doplnit je můžete třeba jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba oblíbeným džemem.
Potřebné ingredience:
- 260 g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky soli
- 2 velká vejce (pokojová teplota)
- 180 g neslazené jablečné přesnídávky (pokojová teplota)
- 160 ml čistého javorového sirupu (pokojová teplota)
- 70 g rozpuštěného kokosového oleje (lze nahradit rostlinným olejem nebo máslem)
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g nastrouhaných jablek (asi 2 oloupaná jablka)
- volitelně: 90 g nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
- volitelně: 1 lžíce hrubého třtinového cukru na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na cca 220 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte olejem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, nové koření a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte vejce, jablečnou přesnídávku, javorový sirup, olej a vanilku.
- Tekutou směs přilijte k suchým ingrediencím, krátce promíchejte a přidejte nastrouhaná jablka i ořechy. Jemně zamíchejte, těsto bude husté.
- Připravené těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny a případně posypte hrubým cukrem.
- Pečte 5 minut při 200 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte ještě 16 až 18 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
- Nechte muffiny krátce vychladnout na mřížce a podávejte teplé nebo studené.
- Uchovávejte při pokojové teplotě 2 až 3 dny, poté v lednici až týden.
Sladké fitness recepty z jablek: VOŇAVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
I fitness recepty z jablek mohou výtečně chutnat, což dokazuje tento voňavý jablečný koláč. Pyšní se křehkým celozrnným korpusem, šťavnatou náplní a zlatavou mřížkovou krustou na povrchu. Je překvapivě jednoduchý na přípravu a dokonale se hodí k odpolední kávě i slavnostní tabuli.
Potřebné ingredience:
Na těsto:
- 250 g celozrnné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 170 g studeného másla, nakrájeného na kostky
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce ledové vody
Na náplň:
- 8 středních jablek (oloupaných, očištěných od jádřinců a nakrájených na tenké plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g kokosového (nebo třtinového) cukru
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty nebo kráječem na těsto zapracujte, dokud směs nebude připomínat drobenku.
- Přilijte javorový sirup, vanilkový extrakt a jablečný ocet. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících, dokud se těsto nespojí. Rozdělte na dvě poloviny, vytvarujte placky, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Mezitím připravte náplň – nakrájená jablka zakapejte citronovou šťávou, přidejte preferovaný cukr, javorový sirup, škrob, skořici a muškátový oříšek, dobře promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Jednu polovinu těsta vyválejte a vložte do koláčové formy s pečícím papírem (cca 23 cm), okraje seřízněte.
- Dovnitř navrstvěte jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta vyválejte, nakrájejte na proužky široké cca 1,5 cm a vytvořte mřížku přes koláč.
- Vejce prošlehejte s mlékem a potřete povrch koláče. Můžete posypat trochou cukru.
- Pečte 45 až 50 minut, dokud krusta nebude zlatavá a náplň bublající.
- Nechte zchladnout na mřížce a koláč podávejte samotný nebo se lžící řeckého jogurtu.
Sladké fitness recepty z jablek: ZDRAVÁ PEČENÁ JABLKA
Některé fitness recepty z jablek si zamilujete nejen pro jedinečnou chuť ale hlavně pro jejich jednoduchost – v té je zkrátka síla. Zářným příkladem jsou tato zdravá pečená jablka, která budou ideální jako sladká tečka po obědě, lehká snídaně nebo zdravá svačina.
Potřebné ingredience:
- 6 středně velkých až velkých jablek
- 120 g ovesných vloček
- 40 g vlašských ořechů
- 2 lžíce lněných semínek
- 1 lžička skořice
- špetka mořské soli
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Jablka omyjte a vydlabejte jádřince. Vložte je do zapékací skleněné nebo keramické misky.
- Vločky, ořechy, lněná semínka, skořici a sůl rozmixujte v robotu nebo mlýnku na koření – směs by měla být drobivá, ale ne úplně jemná.
- Směs přendejte do misky, přidejte javorový sirup a dobře promíchejte.
- Touto náplní naplňte připravená jablka a vložte je do vyšší formy – tu následně naplňte vodou tak, aby sahala asi 0,5 cm vysoko.
- Poté umístěte do trouby a pečte 45 až 60 minut, dokud jablka nezměknou a nebudou snadno propíchnutelná vidličkou.
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, případně doplněné řeckým jogurtem nebo ořechy.
Sladké fitness recepty z jablek: LEHKÝ JABLEČNÝ DORT
Na fitness recepty z jablek můžete vsadit i v případě, že se chystáte péct narozeninový dort. Připravíte tak pro sebe a blízké okolí lehkou tečku za vydatnějším obědem či večeří. Dietnější verzi ale oceníte i tehdy, pokud si držíte linii. Tento jablečný dortík si zamilujete!
Potřebné ingredience:
- asi 200 g bílé celozrnné mouky
- asi 130 g sladidla (například Erythritol, lze ale použít i třtinový cukr)
- 1,5 lžičky skořice
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 60 g neslazené jablečné přesnídávky (ideálně z vlastních zásob)
- 2 lžíce kokosového nebo klasického slunečnicového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička bílého nebo jablečného octa
- cca 240 ml neslazeného mandlového mléka nebo jiné alternativy mléka
Na náplň (lze zvolit i jinou):
- asi 250 g smetanového krémového sýra s nižším obsahem tuku
- asi 60 ml javorového sirupu
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vystelte papírem na pečení dortovou formu o průměru 23 cm (můžete vymazat i máslem a vysypat strouhankou nebo moukou).
- Ve velké míse smíchejte mouku, sladidlo/třtinový cukr, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte ocet, jablečnou přesnídávku, olej, mléko a promíchejte, dokud nevznikne husté, hladké těsto.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte 25 až 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde téměř čistá.
- Nechte dort vychladnout a poté rozkrojte na dva nebo tři pláty, které spojte krémem z neslazeného krémového sýra, javorového sirupu a skořice.
- Dort skladujte při pokojové teplotě 3 dny nebo v lednici až 2 týdny. Můžete také zamrazit až na 6 měsíců.
Sladké fitness recepty z jablek: JABLKA S ČOKOLÁDOVOU „PEŘINOU“
Na závěr výčtu sladkých fitness receptů z jablek pro vás máme skutečnou delikatesu. Pokud milujete čokoládu, jistě si tento dezert zamilujete. Jablka s čokoládovou „peřinou“ jsou snadná na přípravu a jíst je můžete kdykoliv vás přepadne mlsná.
Potřebné ingredience:
- 450 g jablek (cca 4 kusy, ideálně Granny Smith)
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce hnědého/třtinového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Na drobenku neboli „peřinu“:
- asi 140 g celozrnné hladké mouky (pro jemnější konzistenci drobenky zkombinujte celozrnnou mouku 50 g s klasickou hladkou 90 g)
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžíce kakaového prášku
- asi 120 g hnědého/třtinového cukru
- asi 150 g studeného másla nakrájeného na kousky (lze nahradit zdravějším tuhým kokosovým máslem/olejem – asi 100 g)
- asi 90 g nasekané hořké čokolády
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem zapékací misku o průměru 23 cm.
- V malé misce smíchejte 2 lžíce cukru s půl lžičkou mleté skořice.
- Do velké mísy pak dejte ingredience na drobenku, tj. mouku, kakao, cukr, sůl a lehce promíchejte. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo nože vytvořte drobenku, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte čokoládu a promíchejte.
- Jablka oloupejte, očistěte od jádřinců, nakrájejte na plátky a dejte do sólo mísy. Pak je polijte citronovou šťávou, posypte připraveným skořicovým cukrem a promíchejte.
- Ochucený jablka dále přemístěte do připravené zapékací mísy a rovnoměrně posypte čokoládovou drobenkou.
- Pečte 35 až 45 minut, dokud není povrch křupavý a jablka měkká a šťavnatá.
- Podávejte teplé, například s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky – pokud tedy nedržíte dietu.
Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku