Vánoční cukroví ze zahraničí: Upečte si už teď jedinečné druhy, které uchvátí chutí
Pečete vánoční cukroví s předstihem, aby se krásně rozleželo? Pak letos zkuste kromě tradičních českých druhů upéct i několik skvělých zahraničních, která se doslova rozplývají na jazyku. Díky jejich jedinečné chuti si je zamiluje celá rodina. Inspirací mohou být čtyři recepty z Itálie, Řecka, Německa a Polska.
Věděli jste, že linecké cukroví, známé pro svůj tvar a marmeládovou náplň, pochází z Rakouska?
Vánoční cukroví z Itálie: Cuccidati
Vánoční cukroví Cuccidati patří mezi tradiční italské sladkosti a láká směsí sušeného ovoce, ořechů a voňavého koření. Typická je pro něj měkká, vláčná konzistence, které dosáhne až po několika dnech, kdy se chutě krásně propojí. Do náplně se často přidává i kapka likéru Marsala, která dodá cukroví jemnou, lehce karamelovou hloubku.
Ingredience:
- 375 g sušených fíků
- 150 g tmavých rozinek
- 65 g lískových oříšků
- 145 g mandlí
- 90 g vlašských ořechů
- kůra z 1 pomeranče (jemně nastrouhaná)
- kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
- 100 g marmelády
- 1/4 šálku medu
- 1/3 šálku sladkého dezertního vína Marsala
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
Těsto:
- 285 g nesoleného másla
- 145 g jemného bílého cukru
- 2 vejce
- 1 žloutek (bílky na glazuru)
- 440 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Glazura:
- 1 velký bílek
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
Recept:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a 10 minut je opékejte, poté oloupejte lískové oříšky.
- Fíky namočte na 5 minut do horké vody, pak je osušte, odstraňte tvrdé stopky a rozkrojte na poloviny.
- Oříšky, fíky, rozinky, kůru, marmeládu, med, Marsalu a skořici rozmixujte v mixéru na hustou směs. Nechte směs odpočinout v lednici přes noc až 3 dny.
- Máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidejte vejce a žloutek, dobře promíchejte. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl, spojte těsto, rozdělte na 4 díly, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici přes noc až 3 dny.
- Těsto rozválejte na obdélníky, rozdělte na poloviny a dejte na ně rovnoměrně plnící směs. Těsto přeložte, zarolujte oválky a nakrájejte na menší kousky, které nařežte a mírně rozevřete na tvar hvězd.
- Pečte 25 až 30 minut dozlatova, nechte vychladnout na mřížce.
- Připravte glazuru z bílku, citronové šťávy a moučkového cukru a ihned po vychladnutí italské vánoční cukroví potřete, případně ozdobte barevnými posypkami.
Vánoční cukroví z Řecka: Kourabiedes
Vánoční cukroví Kourabiedes je tradiční řecká sváteční dobrota plná výrazné chuti opražených mandlí. Typické je svou jemnou, až máslově rozplývající se konzistencí a vůní vanilky, pomeranče a lehkého koření. Jde o ideální volbu pro milovníky mandlových a krémových sladkostí, kteří chtějí svou vánoční tabuli obohatit o autentický řecký recept.
Ingredience:
- 75 g celých mandlí (se slupkou nebo bez)
- 125 g mandlové mouky
- 115 g másla (změkčené, pokojové teploty)
- 80 g krystalového cukru
- 1 lžíce brandy (volitelné)
- 1 žloutek
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 1/4 až 1/2 lžičky mletých hřebíčků (dle chuti)
- 1 až 2 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry (volitelné)
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 šálky moučkového cukru (prosátého)
Recept:
- Nejprve opražte celé mandle na plechu v troubě při 180 °C asi 10 minut, dokud nezezlátnou a nezískají vůni. Nechte je zcela vychladnout.
- Mandlovou mouku nasucho opečte na pánvi, dokud nezačne vonět a zlátnout, poté nechte vychladnout.
- V mixéru šlehejte máslo s cukrem asi 10 minut do světlé a hladké pěny. Přidejte brandy, žloutek, vanilkovou pastu, mleté hřebíčky a pomerančovou kůru, krátce promíchejte.
- Prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva do mísy a opatrně vmíchejte do těsta na nejnižší rychlost, jen do spojení.
- Těsto rozdělte na malé kousky (cca 20 g), zabalte kousek opražených mandlí a vytvarujte kuličky nebo půlměsíce. Položte je s odstupem na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 160 °C 15 minut, dokud okraje nezískají světle zlatavou barvu, pozor, aby se nepřipálily. Nechte na plechu 20 minut vychladnout.
- Nakonec řecké vánoční cukroví obalte v moučkovém cukru, aby získalo tradiční bílý povrch a jemnou sladkost.
Vánoční cukroví z Německa: Zimtsterne
Zimtsterne jsou tradiční německé vánoční hvězdičky připravované ze skořice, mandlové mouky a sněhu z bílků, navrch potažené jemnou bílou glazurou. Toto netradiční vánoční cukroví vyniká měkkou, vláčnou strukturou uvnitř a lehce křupavým povrchem. Silná skořicová vůně navozuje nostalgickou sváteční atmosféru, kterou milují nejen v Německu.
Ingredience:
- 3 velké bílky
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
- 3 a 1/4 šálku mandlové mouky (s neoloupanými mandlemi, nebo lze použít lískovou mouku)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 balíček vanilkového cukru (1,5 lžičky vanilkového cukru)
- 1/8 lžičky soli
Recept:
- Předehřejte troubu na 120 °C (bez ventilátoru, aby glazura nepraskla). Položte rošt do spodní části trouby.
- Vyšlehejte bílky do měkkých špiček. Postupně přidávejte moučkový cukr a míchejte, dokud nevznikne hustá glazura. Odložte asi 2/3 šálku této směsi stranou na potření cukroví.
- Do zbytku směsi vmíchejte mandlovou mouku, skořici, vanilkový cukr a sůl, dokud nevznikne pevné a tvárné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mandlové mouky a cukru.
- Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku cca 0,75 cm. Vykrajujte hvězdičky o průměru cca 7,5 cm a přeneste je na plech s pečicím papírem. Zbytky těsta znovu spojte a pokračujte ve vykrajování.
- Každou hvězdičku potřete odloženou bílkovou glazurou pomocí štětce nebo párátka, rozetřete ji až k okrajům.
- Pečte na spodním roštu cca 30 minut. Po upečení troubu vypněte a plech nechte v mírně pootevřené troubě dalších 10 až 15 minut pro dokonalé vysušení cukroví. Poté nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Německé vánoční cukroví skladujte v suchu a chladu, vydrží až 2 týdny.
Vánoční cukroví z Polska: Kolaczki
Kolaczki jsou tradiční polské koláčky plněné zpravidla ovocnou marmeládou. Toto netradiční vánoční cukroví je oblíbené pro lahodnou kombinaci jemné křupavosti a vláčné struktury, která vzniká díky krémovému tvarohovému těstu (nebo těstu ze smetanového sýra), jež se před pečením nechává vychladit a odpočinout.
Ingredience:
- cca 225 g smetanového sýra
- 1,5 šálku nesoleného másla, změklého
- 3 šálky hladké mouky
- špetka soli
- 1 až 1 a ½ šálku náplně (například marmeláda nebo ořechy/mák)
Recept:
- V míse smíchejte změklé máslo se smetanovým sýrem a špetkou soli. Šlehejte do hladka a nadýchané konzistence.
- Postupně vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
- Těsto vyválejte (na moučkovém cukru) na tenký plát a nakrájejte na čtverce přibližně 5x5 cm. Do středu každého čtverce dejte trochu marmelády.
- Okraje čtverců přehněte přes náplň a mírně je k sobě přimáčkněte, aby marmeláda nevytékala.
- Koláčky pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15 minut do lehce zlatavé barvy. Po vychladnutí polské vánoční cukroví posypte moučkovým cukrem.
Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku