Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé. Zdroj: behance.net

Sušičky ovoce - udržitelný způsob, jak si uchovat ovoce čerstvé co nejdéle

Určitě se vám už stalo, že jste měli doma 2 várky banánů, protože jste se nedohodli s jiným členem domácnosti na tom, kdo je koupí. Nebo vám zní povědomě situace dvojité dávky jahod či jablek? Pochopitelně, čerstvé ovoce má jen omezenou trvanlivost, a vy máte jen jeden žaludek. My však sdílíme názor, že jídlo by se nemělo vyhazovat, proto jsme za udržitelný způsob uchovávání čerstvého ovoce na později – například během zimních měsíců takové sušené dobroty dokáží připomenout chuť léta. Připravili jsme si pro vás článek, ve kterém se s vámi dělíme o 4 důvody, proč je sušení ovoce tou správnou cestou.

4 důvody, proč se vyplatí sušit potraviny v sušičce ovoce

1. Sušené potraviny chutnají skvěle

Sušičky ovoce dokáží odstranit až 95% vody. V sušičce můžete připravit nejen ovoce, ale také zeleninu a maso. Takto připravené potraviny jsou přirozeně koncentrovány a bohaté na živiny. Kromě toho, pokud si potraviny připravíte v sušičce ovoce sami, jistě budete cítit rozdíl v kvalitě a chuti v porovnání se sušeným ovocem dostupném v obchodních řetězcích.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

2. Snižte plýtvání potravinami a prodloužte trvanlivost

Jídlem by se nemělo plýtvat. Navíc při současné inflaci bychom se opravdu měli zajímat o to, jak si ušetřit co nejvíc prostředků. Použitím sušičky ovoce můžete zužitkovat i zbytky ovoce či zeleniny.

Věděli jste o tom, že ovoce připravené v sušičce vydrží až 2 roky?

Máme pro vás několik tipů, jak můžete snížit plýtvání potravinami konzervováním potravin pomocí sušičky ovoce:

  • Založte si zeleninovou nebo bylinkovou zahrádku. Některé druhy zeleniny, které jsou oblíbené v sušeném stavu zahrnují kapustu, červenou řepu, řepu, mrkev, sladké brambory a dokonce i zelené fazolky. Během zimních večerů zajisté oceníte i pravé bylinkové čaje.
  • Nakupujte hromadně v sezóně, abyste své rodině ušetřili peníze. Například; kupte si uprostřed léta mango, vysušte ho a dejte si čerstvé mangové smoothie uprostřed zimy!
  • Potraviny zbavené vody lze také „rehydratovat“, například přidáním do polévek či omáček.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

3. Flexibilní a všestranné využití

Ať už chcete vyrobit ovocné kousky nebo zeleninové lupínky, sušičky ovoce vám poskytnou flexibilitu, abyste si sušené potraviny připravili přesně tak, jak chcete.

Níže jsme pro vás sepsali několik tipů, jak využít sušičku potravin:

  • Sušené ovocné role – tyto si zamilují zejména děti! Jednoduše rozmixujte ovoce (můžete přidat dokonce i trochu jogurtu), vysušte v sušičce ovoce a srolujte. Je to perfektní svačina.
  • Sušený ovocný mix - smíchejte kousky ovoce jako hrozny, borůvky, jahody, mango, banány, ananas a kiwi.
  • Zdravé zeleninové lupínky – připravte si křupavé lupínky z červené řepy, mrkve a sladkých brambor bez použití oleje.
  • Jerky - sušené maso. Experimentujte s různými druhy: hovězí, jehněčí, ryby nebo drůbež. Maso můžete dochutit čerstvými marinádami a pepřem.
  • Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

4. Snadné použití

Sušičku ovoce zvládne používat opravdu každý. Pomocí jednoduchého systému si nastavíte teplotu a necháte sušičku pracovat, dokud nejsou potraviny hotové. Doba sušení jednotlivých potravin závisí na obsahu vody potravin i na tloušťce plátků, proto pokud chcete mít pochoutku hotovou co nejdříve, nakrájejte co nejmenší kousky či plátky.

Doporučené teploty sušení nejběžnějších potravin:

Ovoce:

  • Jablka: 30–50 °C.
  • Meruňky: 40 – 50 °C
  • Banány: 40 – 50 °C
  • Švestky: 40 – 50 °C
  • Hrušky: 50 °C
  • Hrozny: 30 – 50 °C
  • Jahody: 30–50 °C
  • Pomeranče: 60 °C

Zelenina:

  • Rajčata: 50 °C
  • Mrkev: 52 – 56 °C
  • Petržel: 35 - 65 °C
  • Houby: 40 – 50 °C
  • Brambory: 65 °C
  • Červená řepa: 65 °C

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 13. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 14. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ČTVRTEK 15. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 18. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 19. 05. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Spolehlivá a bezpečná expresní půjčka. Maximální cena je 50 000 až 50 000 000 Kč s ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Finanční pomoc pro ženy/muže z České republiky  Máte zájem o výhodnou finanční p...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, jsem soukromý poskytovatel úvěrů a nabízím úvěr s nízkou úrokovou sazbou ...
Zobrazit všechna témata

Speed dating vs. seznamovací aplikace: Co je efektivnější?

Hledáte lásku, ale nevíte, zda vsadit na speed dating nebo seznamovací aplikaci? Každá metoda má své výhody i úskalí – zatímco speed dating nabízí osobní kontakt a okamžitou chemii, aplikace nabízí širší výběr ...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Dokonalá jarní snídaně v trávě: Co připravit do piknikového košíku?

Slunečné ráno, čerstvý vzduch a snídaně pod širým nebem – co může být lepšího? Jarní piknik je skvělý způsob, jak si užít první teplé dny a zároveň si pochutnat na lehkých a chutných dobrotách. Připravte si dok...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.