Vaření na ohni nejen pro zálesáky

Vaření na ohni nejen pro zálesáky

Oheň je zlý pán, avšak i dobrý sluha. To věděli lidé už v pravěku. Vaření na ohni je aktuální jen co se na zemi objevil člověk. Oheň nás nejen zahřeje, ale i nakrmí. Vaření na ohni bylo pravda v pravěku asi dost jiné a v kurzu byl především mamut, ale v dnešní době se vlastně ničím neliší, jen přibyly způsoby, jak jídlo na otevřeném ohni připravujeme a mamuta jsme vyměnili za jiné dobroty.

Čtěte také:

Pečené brambory v popelu

Kotlíkový guláš na ohni

Vaření na ohni je ojedinělé a vrátí vás k vlastní podstatě. Oheň je skvělý kuchař, jehož kulinářské umění nepředčí snad žádný jiný způsob přípravy jídla. Plameny dodají pokrmům jinou, doslova lesáckou chuť. Vařte na ohni, budete jistě mile překvapeni.

Vaření na ohni – nahlédněme pod pokličku historie

Kolébkou zrození ohně je Africký kontinent, zde dle nálezů archeologů poprvé tamější lidé zažehli plameny, které dávají teplo, bezpečí a umožňují vaření na ohni. Přesněji se tato doba datuje až na sta tisíce let před Kristem. Oheň je tedy na naší planetě už od nepaměti. V pravěku lidé pochopili, že ohnivé plameny zpracují potravu do stravitelnějšího stavu, který jejich tělu více vyhovoval. Oheň mimo jiné chránil i před divou zvěří a zajišťoval teplo v zimních měsících.

Vaření na ohni – co k němu potřebujete?

K vaření na ohni potřebujete především oheň, to se ví. Jak ho ale rozdělat, aby neuhasl během přípravy pokrmu a třeba nás při jídle svými zbytečky plamenů i zahřál?

Co je důležité?

  • K vaření na ohni potřebujte vhodné místo: určitě oheň nerozdělávejte uprostřed suchého lesa, nebo v prostředí, kde hrozí vznícení okolních předmětů. Rozdělat oheň byste měli přímo na zemi, ne na trávě, jehličí, či větvích. Případně vše, co může nečekaně hořet, odhrabejte a vytvořte si čistý podklad, třeba jen s hlínou. Místo můžete obložit i kameny. Myslete na bezpečí.
  • Připravte si podklad pro oheň: potřebujte suché klestí, nebo větvičky, z kterých vytvoříte základ pro podpal. Umístěte je doprostřed ohniště a zapalte. Plameny můžete rozdmýchat i mírným foukáním. Aby se oheň rozhořel, potřebuje vzduch.
  • Najděte vhodné dřevo a udělejte třísky: dřevo by mělo být suché a čisté. Nasekejte z něj tenké třísky, které pak opatrně naskládejte na již hořící klestí a větvičky.
  • Mějte po ruce větší kusy dřeva: abyste oheň podpořili, potřebujete mít po ruce větší kusy dřeva, které nesmí být rovněž mokré. Špalíčky přikládejte pomalu, abyste neuhasili plameny. Postupujte tak, jako byste stavěli týpí. Umístěte kusy dřeva dokola.
  • Až se oheň rozhoří, můžete ho opatrně podpořit opět rozfoukáním.
  • Začněte si chystat jídlo k vaření na ohni: chvíli bude trvat, než se vytvoří rozpálené uhlíky, které jsou potřebné pro přípravu jídla s příchutí ohně.

 vaření oheň

Vaření na ohni – jaké způsoby přípravy jídla vyzkoušet?

Pokud jste se dostali přes počáteční fázi, kdy již vaše ohniště vesele plápolá, je potřeba se rozhodnout pro to, jakým stylem budete váš pokrm v ohni připravovat. Vaření na ohni nabízí mnoho způsobů:

  • Jako děti si jistě pamatujete, jak jste jedli brambory pečené přímo v ohništi: a to je právě jeden ze způsobů, jak vaření na ohni pojmout. V tomto případě si ale musíte zodpovědně a trpělivě počkat, až se v ohništi vytvoří opravdu žhavé uhlíky – až posléze do nich můžete vkládat jídlo přímo, nebo například v alobalu. Pokrm je důležité hlídat, aby se nespálil. Pokud se na suroviny, které jste vložili do ohně bez alobalu, lepí popílek, nejspíš uhlíky nejsou dostatečně rozpálené.
  • Zůstaňme tak trochu stále ve vzpomínkách na dětství: rožnění je další způsob, jak si něco dobrého na ohni upéct. Mnozí z nás jako malí určitě rožnili na klacíku špekáček, který byl tou největší pochoutkou! Rožnit ale můžete kde co. Kus dobrého masa snad neurazí nikoho. Potřeba je pravidelně otáčet, aby se vám dobrota nepřipálila. I když někdo rád právě to spálené! Proti gustu…
  • Pokud jste tramp, jak se patří, budete mít s sebou v terénu určitě kotlík, v kterém je vaření na ohni dokonce i praktické. A výsledek stojí za to! Můžete připravit třeba svůj oblíbený gulášek.

Vaření na ohni je zážitek a bude vás bavit

Ať se rozhodnete pro vaření na ohni, nebo si budete chtít zpříjemnit večer rozděláním magických plamenů bez kuchtění, vždy se to stane zážitkem. Oheň má uklidňující účinky. Je ale potřeba s ním zacházet rovněž opatrně a s respektem. Plameny se záhy mohou proměnit v nepřítele číslo jedna, s kterým je boj urputný a v některých případech i marný. Přítelem se vám oheň stane pokaždé, když k němu budete přistupovat rozumně.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ÚTERÝ 13. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.