Broušení nožů zvládnete snadno sami doma. Nový nůž nebude potřeba

Broušení nožů zvládnete snadno sami doma. Nový nůž nebude potřeba

Tupý nůž nepatří do žádné kuchyně. Ovšem ruku na srdce. Kdo má doma skutečně ostré nože? Málo kdo se o své nože stará tak pečlivě a pravidelně. Broušení nožů mnoho lidé podceňuje. Věděli jste ale, že tupý nůž je ještě mnohem nebezpečnější než ostrý? Přinášíme vám rady, jak na domácí broušení nožů, abyste se mohli chlubit opravdu ostrými noži.

Čtěte také:

Víte, jak vyčistit připálenou pánev snadno a rychle? Pomůže ocet, ale i cola

Broušení nožů: Tupý nůž je nebezpečnější než ostrý

Možná se to nezdá, ale tupý nůž je pro nás mnohem nebezpečnější než ostrý. Jak je to možné? Na tupý nůž totiž musíte více tlačit. Hůře se s ním manipuluje a mnohem snadněji tak může sklouznout a způsobit vám zranění.

Broušení nožů je základem toho, abyste měli v domácnosti ostré nože, se kterými snadno vše ukrojíte. Tím se minimalizuje nebezpečí zranění.

Jak poznat pořádně ostrý nůž?

Pokud si nejste zcela jistí, zda je váš nůž dostatečně ostrý, můžete si vyzkoušet několik testů. Zkusit to můžete třeba na měkkém rajčeti. Jestliže rajče při krájení rozmačkáte a nenakrájíte krásné tenké plátky, připravte se na broušení.

Dalším lehkým testem je říznutí do papíru. Vezměte si papír a pod úhlem cca 45 stupňů udělejte řez. Jestliže se přeříznutí nedaří anebo se papír roztrhne, je potřeba nůž nabrousit.

Broušení nožů snadno a rychle doma

Jestliže oba testy selhaly, pak je potřeba nůž nabrousit. Pokud se o své nože budete starat a pravidelně je budete brousit, pak vám kvalitní nůž vydrží i roky. A jak na broušení doma?

Brusný kámen

Díky tomu budou vaše nože opravdu dokonale ostré. Nože nabrousíte velmi kvalitně, je ale nutné naučit se správný postup. Ideální je syntetický brusný kámen, jelikož má rovnoměrná brusná zrna. Nůž se tak nabrousí stejně po celé ploše.

Broušení nožů pomocí brousku – postup

  1. Brousek namočíme mýdlem, petrolejem nebo olejem
  2. Pod úhlem 15 stupňů táhneme celou vrstvou čepele, což je pro laiky ideální
  3. Aby bylo ostří nože rovnoměrné, tak je potřeba přejet nůž přes brousek na obou stranách stejně. Pamatujte si proto počet tahů.
  4. Nůž má poté jemné zoubky, které je potřeba zahladit. K tomu poslouží strana brousku s jemným zrnem.
  5. Jemné broušení se provádí pod stejným úhlem, ale krouživými pohyby. Není potřeba na nůž příliš tlačit.

Běžné broušení zvládnete doma sami. Jestliže ale máte opravdu tupé nože, s tím si sami neporadíte. Bude potřeba nože odnést k nožíři.

Broušení nožů bez brusného kamene?

V případě, že doma nemáte brusný kámen a potřebujete rychle ostrý nůž, můžete si poradit i jinak. Máme pro vás několik tipů na broušení nože, a to třeba pomocí schodů nebo hrnce.

Broušení nožů – schody

Potřebujete kamenný nebo betonový schodek. Párkrát přejeďte nožem o schod a za chvíli je nůž ostrý. Nůž je potřeba držet na plocho.

Broušení nožů – kožený pásek

Táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s koženým páskem.

Broušení nožů – spodek hrnce

Vezměte si hrnec, otočte jej a bruste nůž pomocí dna hrnce. Brousit se má tak, jako kdybyste se snažili odříznout tenkou vrstvu brousku. Ideální úhel pro broušení je 20 stupňů.

Jak si vybrat kvalitní nůž do kuchyně

V prvé řade je ale potřeba vybrat si do kuchyně kvalitní nůž. Ideálně byste měli mít doma hned několik druhů nožů, a to:

  • Nůž na pečivo – má dlouhé zoubkované ostří
  • Vykošťovací – čepel je velmi úzká, čepel je někdy mírně zahnutá
  • Na zeleninu – mají různou podobu, široké i úzké ostří, z oceli i keramiky apod.
  • Kuchařský nůž – šířka čepele hodně přesahuje tloušťku rukojeti

Délku čepele je potřeba vybírat podle toho, k jakým účelům budeme nůž potřebovat. Čepel dlouhá 15 až 20 cm se hodí na krájení masa nebo velkých kusů ovoce a zeleniny. Ostří dlouhé 7 až 10 cm je ideální na porcování bylinek či na okrajování.

nuz brouseni

Na kuchyňském noži byste neměli šetřit. Kvalitní nůž musí vydržet několik let. Je ale nutné se o nože dobře starat.

Jak poznat kvalitní nůž?

  • Není vyroben z kalené oceli.
  • Je vyrobený z ocelového plechu.
  • Není moc pružný.
  • U velkého nože se čepel nesmí ohýbat vůbec.
  • Nůž je kovaný.
  • Cena se pohybuje okolo 500 až 1000 korun.
  • Nůž musí dobře padnout do ruky.
  • Ostří je zahnuté.
  • Práce s ním není náročná.

Jak pečovat o nože, any dlouho vydržely?

  • Nože nedávejte do myčky na nádobí.
  • Špinavé nože očistíme pod tekoucí vodou a otřeme do sucha.
  • Ideální je ukládat je na magnetické liště, aby byly daleko od sebe.
  • Jestliže má nůž dřevěnou rukojeť, potřete jej občas olivovým olejem.
  • Krájejte na plastovém nebo dřevěném prkénku. Tvrdá podložka (plech nebo skleněná deska) vám zničí ostří nože.


Diskuse k článku

  • Eba

    14:26 15. 11. 2022 0
    top bruska na malé i velké nože je toto https://profikuchar.cz/c/brousky/bruska-na-noze-graef-piccolo . Zvládne to i žena, Nože to neničí. Skvělý a praktický produkt.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Chaloupka: výkup palet a boxů, Pardubice
Máte k dispozici dřevěné palety,…
Krajcar, s.r.o.: kvalitní koupelnový nábytek
Koupelnový nábytek: skří…
ELmodul.eu Daniel Hlaváč: osazování plošných spojů
Společnost ELmodul.eu se zaměřuje na v…
Gamajun, s.r.o.: Tvorba softwaru a aplikací na zakázku
Brněnská společnost Gamajun sdružuje inovativn…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.