Sběr jablek bychom měli stihnout do konce října

Víte, jak správně uskladnit a zpracovat jablka? Jejich sezóna se blíží ke konci, pospěšte si

Jablka mají právě teď svůj čas. Nutno však podotknout, že se jim už krátí. Nejpozději do konce října bychom měli mít jablka očesaná, zpracovaná nebo uskladněná. Poradíme vám, jak je co nejefektivněji zakonzervovat tak, abyste si na nich mohli pochutnávat až do příští sklizně.

Uchovejte si jablka na co nejdelší čas

Pokud máte rádi syrová jablka a s oblibou si je dopřáváte “jen tak”, pak je jednou z nejjednodušších variant uskladnění. Tedy pokud máte kvalitní sklep, kde se jim bude dařit. Mělo by tam být chladno a sucho. Další podmínkou je to, aby ovoce nebylo zkažené či potlučené. Vyplatí se každý kousek důkladně prohlédnout a špatné kusy vyřadit. Stejně tak byste je měli do přepravek nebo nádob na uskladnění pokládat velice opatrně, aby nezačaly hnít.

Zavařená jablka? Proč ne!

Jablka slouží při zavařování hned dvakrát. Jednak je můžeme konzervovat samotná, ať už ve formě kompotu nebo například jemného pyré. Tak mohou posloužit i při zavařování jiných druhů ovoce díky vysokému obsahu pektinu. To znamená, že marmelády a džemy s přidanými jablky lépe a rychleji želírují. Pokud přidáme dostatek pektinu (ideálně jablka ve spojení s citrusy), pak není třeba používat kupované přípravky sloužící k tomuto účelu.

Čtěte také:

Jablečný ocet na hubnutí funguje! Denně dvě lžičky a kila půjdou dolů

Nejlepší recepty z jablek, které zařadíte mezi vaše oblíbené jablečné recepty

Smažená jablka s medem proti chrapotu

Voňavé kompoty z jablek

Na kompoty by jablka neměla být nezralá ani přezrálá. Přebereme je a důkladně omyjeme. Zbavíme stopek, jádřinců a pecek. Ihned je důkladně potřeme nebo pokapeme šťávou z citrónu, aby nezhnědly. Nakrájíme na půlměsíce či kostky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme horkým cukerným roztokem. Ten připravíme smícháním třtinového cukru a vody v poměru jedna ku pěti. Chcete-li, můžete do kompotu z jablek přidat i koření. Báječně se hodí například skořice, hřebíček nebo badyán. Ostatně, je to jen na vašich chuťových preferencích. Jakmile budete mít hotovo, pak už zbývá jen sklenici zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Chcete-li mít jistotu, že se zavařená jablka opravdu nezkazí, pak je můžete ještě sterilizovat. Maximálně však jen 10-15 minut při teplotě cca 85 stupňů, aby nebyla “rozvařená”.

Sušená jablka na dlouhé zimní večery

Sušená jablka neboli křížaly jsou velmi příjemným způsobem, jak si jablka můžeme uchovat. Při sušení se v ovoci snižuje obsah vody a zároveň se tlumí i možnost růstu mikroorganismů. Současně se zachovává maximum vitamínů, tudíž si jablka zachovávají svou výživovou hodnotu. Sušit je můžeme buď ve stínu v teple, na topení, v klasické troubě (maximálně 40–50 stupňů), nebo v sušičce ovoce

Podzimní jablka chutnají a jsou velmi zdravá!

Jablka – recepty:

Jablečná nutela

Přísady:

  • 1 kg jablek
  • 300 g třtinového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 lžička kvalitního kakaa

Příprava:

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Pomeleme je nebo najemno rozmixujeme. Dáme je do hrnce, zalijeme litrem vody a přisypeme třtinový cukr. Jakmile změknou, začneme do nich přimíchávat na kousky nalámanou čokoládu. Nakonec přisypeme kakao a promícháme. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Jablečné čatní

Přísady:

  • 1 kg jablek
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • ½ lžíce kari koření
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžíce zázvoru
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml vody
  • 300 ml octa

Příprava:

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a přidáme k nim všechno koření. Vhodíme do hrnce a zalijeme vodou i octem. Nakonec přidáme cukr a rozinky. Chvíli povaříme a ještě horké plníme do menších zavařovacích sklenic. Stále horké otočíme dnem vzhůru a necháme zcela zchladnout.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.