Finger food nebo také česky "jednohubky" by neměly na správné party chybět!

Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!

Finger food nebo také v doslovném překladu „prstová jídla“ jsou u nás známá spíš pod pojmem jednohubky. Tyto pokrmy rozhodně nesmí chybět na slavnostně prostřeném stole jakékoliv společenské party. Nejen, že dobře vypadají, ale každý si na nich také velmi pochutná.

Inspirujte se šesti jednoduchými recepty, díky kterým skvostné finger food připravíte. Vaši hosté budou doslova nadšení z tak velkého výběru malých předkrmů. Na výběr máte jak masité, tak vegetariánské variace.

Finger food 6x jinak: Batátové jednohubky s lososem a brusinkami

Pokud chcete připravit pro svou návštěvu finger food netradiční chuti, rozhodně vyzkoušejte batátové jednohubky s lososem i brusinkami.

Čtěte také:

Tuňáková pomazánka na jednohubky

Potřebné ingredience na batátové jednohubky

Na zhruba 30 kousků finger food si obstarejte:

  • batáty (menší): 2 až 3 ks

  • olivový olej: 2 lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Na náplň s lososem potřebujete:

  • uzený losos: cca 90 g

  • smetanový sýr: 5 lžic

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): dle chuti na ozdobu

Na náplň s brusinkami je potřeba obstarat:

  • crème fraîche: 5 lžic (lze nahradit řeckým jogurtem)

  • sušené brusinky (jemně nasekané): 5 lžic

  • solené a pražené mandle (jemně nasekané): 5 lžic

Recept na batátové jednohubky

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté si pečlivě omyjte batáty a odstraňte nožem okraje. Následně je nakrájejte na tenčí kolečka. Ta vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete trochou olivového oleje, osolte, opepřete a dejte péct na cca 20 minut. Dozlatova pečené batáty nechte zchladnout a následně potírejte 15 kousků smetanovým sýrem a dozdobte uzeným lososem a nasekanou pažitkou. Dalších 15 kousků potřete crème fraîche a zasypejte nasekanými mandlemi a brusinkami. Finger food můžete nechat před podáváním v lednici. Dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Květákové jednohubky v pikantním těstíčku

Tento tip na finger food ocení zejména vegetariáni. Květákové jednohubky pečené v pikantním těstíčku jsou nejen lahodné, ale také v podstatě zdravé. Zamilují si je i masožravci.

Potřebné ingredience na květákové jednohubky

  • čerstvý květák (středně velký): 2 ks

  • hladká mouka: 2 šálky

  • voda: 2 šálky

  • sušený česnek: 2 lžičky

  • uzená paprika (mletá): 2 lžičky

  • mletý kmín: 1 lžička

  • pálivá omáčka (kupovaná): 6 lžic

  • olivový olej: 4 až 6 lžic (nebo rozpuštěné máslo)

Recept na květákové jednohubky

Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Dále si květák omyjte a rozdělte ho nožem na jednotlivé růžičky menších rozměrů, které budou představovat ve finále finger food. Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní rozmíchejte hladkou mouku s asi dvěma šálky vody. Do polotekutého těstíčka také přisypte sušený česnek, uzenou mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Jednotlivé kousky květáku nakonec v těstě máčejte a porce vyskládejte dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě asi 20 až 25 minut. Po uplynutí této doby květákové jednohubky vyjměte a namočte ještě ve směsi pálivé omáčky a oleje (másla). Obalené květákové růžičky vraťte zpět do trouby a dopékejte dalších 10 až 15 minut (až budou velmi hnědé a křupavé). Podávejte s oblíbenými dipy. Dobré chutnání!

Finger food 6x jinak: Pečené papričky se smetanovým sýrem

Jako vegetariánské finger food můžete podávat i pečené papričky se smetanovým krémem. Tento pokrm je nejen velice chutný, ale také díky němu doplníte vitamín C.

Potřebné ingredience na pečené papričky se smetanovým sýrem

Na zhruba 16 kousků:

  • čerstvé papričky typu „shishito“ (mohou být i jiného druhu): cca 900 g

  • smetanový sýr Pimento (nebo klasický sýr Philadelphia): 2 šálky

  • olivový olej: 6 lžic

  • mořská sůl: dle chuti

Recept na pečené papričky se smetanovým sýrem

Začněte tím, že si omyjete papričky, naříznete je podélně ostrým nožem a opatrně vydlabete semínka. Následně do každé papričky vložte asi dvě lžičky sýra Pimenta anebo smetanového sýra Philadelphia. Dále si rozpalte trochu oleje na pánvi a na něm pečte papričky dozlatova ze všech stran. Slupka by měla mírně zčernat. Zdravé paprikové finger food podávejte posypané mořskou solí. Dobrou chuť.

Finger food se hodí nejen na narozeninovou oslavu, ale také na svatební hostinu.

Finger food 6x jinak: Masové mini kuličky s guacamole

Máte v oblibě osvěžující avokádové guacamole? Potom vám zcela jistě zachutnají masové mini kuličky, které stanou v kombinaci s touto lahodnou omáčkou dokonalým finger food na party.

Potřebné ingredience na masové mini kuličky s guacamole

Na zhruba 24 kuliček si obstarejte:

  • zralé avokádo: 2 ks

  • šťáva: z 2 ks limetek

  • červená cibule (jemně nasekaná): 1 ks

  • nasekaná chilli paprička (nemusí být): 1 ks

  • česnekové stroužky: 2 ks

  • rajčata: 2 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Masové kuličky vytvoříte z těchto surovin:

  • mleté hovězí maso: cca 900 g

  • vaječné bílky: 2 ks

  • worcestrová omáčka: 3 lžičky

  • sušený česnek: 1 a ½ lžičky

  • sůl: 2 lžičky

  • mletý pepř: 1 a ½ lžičky

  • slanina: 12 plátků

Dále na dozdobení finger food připravte:

  • cherry rajčata: cca 8 ks

  • listy hlávkového salátu: cca 6 listů

  • mini mozzarella: 12 ks

Recept na masové mini kuličky s guacamole

Nejprve se pusťte do přípravy guacamole. Překrojte avokáda, vyjměte pecky a vydlabejte dužinu do mísy. Pak avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetovou šťávou, najemno nasekanou červenou cibulí, chilli papričkou, s pokrájenými rajčaty a lisovaným česnekem. Dle preferencí okořeňte solí a pepřem. Dále se pusťte do masové směsi na kuličky, aby byly vaše finger food kompletní. V míse si promíchejte mleté hovězí maso spolu s vaječnými bílky, worcestrovou omáčkou, sušeným česnekem, solí a mletým pepřem. Z těsta vytvarujte 24 stejně velkých kuliček (spíš menších rozměrů). Každou kuličku nakonec zabalte do kousku slaniny a zafixujte párátkem. Masové kuličky následně opékejte asi 15 minut (bez tuku) ze všech stran na nepřilnavé pánvi. Slanina by měla mít křupavou konzistenci. Své jednohubky dokončete tím, že na každou porci masa položte kousek hlávkového salátu, zakápněte lžící guacamole, napíchnete plátek cherry rajčete, přidejte půlku mini mozzarelly, a je hotovo.

Finger food 6x jinak: Kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Mezi oblíbené finger food můžeme zařadit zcela jistě i kuřecí mini řízečky s pikantním dipem. Můžete si být jistí, že tento pokrm zmizí ze švédského stolu mezi prvními.

Potřebné ingredience na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Na cca 16 porcí si obstarejte:

  • kuřecí prsa: 8 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

  • hladká mouka: 2 šálky

  • vejce: 4 ks

  • panko strouhanka: 5 šálků

  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení

Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:

  • majonéza: 1 a ½ šálku

  • nakládaná chilli paprička: 1 až 2 ks

  • chilli pasta Gochujang: 2 lžíce

  • sušený česnek: 1 lžička

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Začněte přípravou dipu. V míse si tedy promíchejte majonézu spolu s jemně pokrájenou nakládanou chilli papričkou, s chilli pastou, sušeným česnekem a mletým pepřem. Poté směs dejte chladit do lednice. Dále si pokrájejte na menší kousky kuřecí prsa. Ta osolte a opepřete dle preferencí. Také si maso klasicky obalte nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance. Postup opakujte dvakrát, aby se vytvořila křupavá krusta po upečení. Nakonec řízečky smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Toto finger food nikdo neodmítne. S pálivou omáčkou bude dokonalé. Přejeme dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Kupované bramborové lupínky bývají velmi často součástí rychlého občerstvení na party. Jsou ovšem dost kalorické a nic hodnotného tělu nepřinesou. Připravte tedy velmi zvláštní variaci bramborových lupínků jako finger food se slaninou a sýrem. Všichni hosté budou nadšení!

Potřebné ingredience na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Na cca 16 porcí budete potřebovat:

  • brambory: 10 ks

  • olivový olej: 6 lžic

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

  • slanina: 12 plátků

  • strouhaný čedar: 2 šálky

  • zakysaná smetana: 1 šálek

  • jemně nasekaná pažitka: 6 lžic

Recept na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté pečlivě omyjte i očistěte brambory a nakonec je naplátkujte. Plátky by neměly být příliš silné. Brambory ochuťte solí, mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Takto kořeněné je pečte v troubě na plechu s pečícím papírem zhruba 15 až 20 minut. Upečené bramborové lupínky vyjměte a poklaďte na ně kousky slaniny. Také zasypte každou porci lžičkou strouhaného čedaru a vraťte zpět do trouby na dalších šest až osm minut. Povrch by měl zezlátnout. Hotové finger food dozdobte kapkou zakysané smetany a nasekanou pažitkou. Přejeme dobrou chuť.

Hledáte další inspiraci? Možná ji naleznete níže:

30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!

15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!

35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí

Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.