Z kedlubny lze připravit skvělé zahřívací jídlo

Kedlubna na talíři: Netradiční nedělní oběd

Kedlubna patří mezi tradiční zimní zeleninu. Pro naše tělo je tedy právě v tento čas velmi prospěšná. Měli bychom ji proto do jídelníčku zařazovat rozhodně častěji. A nebojte se ani tepelné úpravy kedlubny, budete překvapeni, jak může být lahodná.

Kedlubna je zelenina doslova nabitá cennými látkami. Za zmínku rozhodně stojí vitamín C, vitamín K a celá škála vitamínů skupiny B. Co se minerálních látek týče, zde nechybí vápník, hořčík, fosfor, železo, jód, zinek, selen nebo síra. Mimochodem, co se vápníku týče, tak v mnohem větší míře jej obsahují listy než bulvy. A právě listy jsou tedy také vhodné ke konzumaci

Kedlubna a její zdravotní benefity

Díky výše zmíněnému koktejlu cenných látek je nemožné pochybovat o blahodárných přínosech kedlubny na naše tělo. Kedlubna totiž umí skvěle stimulovat imunitní systém, chrání naše tělo před nevítanými hosty (bakterie, viry, plísně…), preventivně působí proti rakovině, podporuje činnost zažívacího ústrojí, pomůže při zácpě, čistí cévy a reguluje hormonální systém. Mimo to je to i prevence proti následkům stresu, tiší nervový systém a zlepšuje kvalitu vlasů i pokožky.

Čtěte také:

Červená řepa jako lék? Objevte zázračné účinky řepy!

Kedlubny, nenápadný zázrak s obrovským účinkem na lidské zdraví

Výživové hodnoty kedlubny

Kedlubna v kuchyni, nejen na nedělní oběd

Jestliže chceme, aby kedlubna měla skutečně pozitivní vliv na naše zdraví, je třeba konzumovat ji pravidelně. Tedy alespoň 3-4x týdně ve větším množství. A pochopitelně dlouhodobě. Kedlubna se naštěstí hodí i pro tepelnou úpravu a tak pokrmů, které z ní můžeme přichystat, je celá spousta. Dá se vařit, můžeme připravit například kedlubnové zelí nebo tenké plátky použít místo lasagní, nejlépe s masovou náplní. Plátky můžeme smažit i v těstíčku nebo velmi tenké plátky upéct v troubě s kořením místo brambůrků. Kedlubna je skvělá je i jako součást ragú, čili dušený s vepřovým nebo hovězím masem, mrkví a bramborem  na cibuli a česneku. Perfektně pasuje i do pickles (kvašené zeleniny), buď ve směsi s další zeleninou, nebo i samotně jen s koprem a cibulí.

Kedlubna na nedělní oběd: Dušené kedlubny

Vynikající nedělní oběd, který je hotový doslova za chvíli. A navíc i zdravý. Dušené kedlubny můžete připravit i pro vegetariány. Záleží jen na vás, co k dušeným kedlubnám přidáte jako přílohu.

Dušené kedlubny – recept

Kedlubna na nedělní oběd: Kedlubnové zelí 

Přísady:

  • 10x kedlubna
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • kmín

Příprava: 

Kedlubna se musí nejprve nastrouhat na nudličky, využít k tomu můžete buď hrubší struhadlo nebo spiralizér. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme k ní kedlubny a promícháme. Přidáme sůl, pepř a kmín a dusíme téměř doměkka. Pokud je třeba, můžeme trošku podlít vodou. Příloha pro nedělní oběd bude hotová velmi rychle.

Z kedlubny lze připravit doslova celé menu

Kedlubna na nedělní oběd: Kedlubnová polévka

Pokud si potrpíte na polévky, pak rozhodně vyzkoušejte polévku z kedlubny. Je zdravá, jemná a báječně chutná! Hodí se nejen na nedělní oběd, ale i na lehkou večeři.

Kedlubnová polévka – recept

Kedlubna na nedělní oběd: Kedlubnová omáčka

Přísady:

  • 2x kedlubna
  • kelímek smetany na vaření (10 nebo 12 %)
  • ½ lžičky cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička worchestrové omáčky
  • 1 lžička mouky

Příprava: 

Kedlubny nejprve očistíme, oloupeme a dáme je vařit do menšího hrnce s trochou osolené vody. Vaříme cca čtvrt hodiny. Jakmile bude kedlubna měkkná, přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky. Důkladně provaříme. Nakonec přidáme cukr, sůl, ocet a worchestrovou omáčku. Promícháme a případně ještě dochutíme. Kedlubnová omáčka na nedělní oběd se podává ideálně s knedlíkem a vepřovou pečení.

Kedlubna na nedělní oběd: Kedlubnový salát

Jako příloha na nedělní oběd je kedlubna v této verzi naprosto neodolatelná. Hodí se ke každému jídlu a rozhodně vás nadchne. Případně si i tento salát můžete přichystat jako lehkou večeři. Nejlépe chutná s čerstvým pečivem.

Kedlubnový salát – recept

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.