Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu

Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu

Sezóna grilování je v plném proudu. A na internetových fórech se opět množí dotazy na nové grilovací dobroty. Stejně jako na dipy, které je možné u grilování využít. Dali jsme pro vás dohromady osvědčené dobroty na gril. A ručíme vám za to, že grilování letos už nuda rozhodně nebude.

Čtěte také:

Marinády na grilování – recepty, které pomohou zvýraznit chuť masa

Kuřecí nebo vepřové? Steak nebo raději jen zeleninu? Zkuste tyhle předvolby u grilování hodit za hlavu a vyzkoušejte něco nového. Neokoukaného. Grilování může být zábava i kulinářské potěšení zároveň. A nezapomeňte si k hlavnímu jídlu připravit lahodný dip. Přichystali jsme jich pro vás hned několik, abyste měli z čeho vybírat.

Exotické grilování: Krevetový burger s jarní cibulkou, slaninou a citrónovou majonézou

Přísady na grilování:

Na karbanátky na grilování:

  • 550 g středně velkých syrových oloupaných krevet bez střeva
  • 6–8 lžic jemné strouhanky
  • 3 jarní cibule, nakrájené najemno
  • 1 mírně rozkvedlané vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce majonézy
  • kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno
  • ½ lžičky hrubé mořské soli
  • 1 špetka čerstvě umletého černého pepře

Na majonézu ke grilování:

  • 4 lžíce majonézy
  • kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno
  • 1 lžička čerstvě vylisované citrónové šťávy
  • 1 lžička sterilovaného křenu
  • 1 špetka hrubé mořské soli

Další přísady na grilování:

  • 8 plátků pancetty (italská slanina)
  • olivový olej
  • 4 rozkrojené burgerové bulky
  • 2 lžíce najemno nasekané jarní cibule (jen světle zelené části)

Příprava grilování:

Krevety zabalíme do papírové kuchyňské utěrky a vymačkáme z nich přebytečnou vodu, potom je v kuchyňském robotu nahrubo rozmělníme. Ve velké misce je smícháme se zbývajícími surovinami na karbanátky, avšak nejdřív zapracujeme jen šest lžiček strouhanky. Suroviny mícháme vidličkou, dokud hmota nedrží pohromadě, když ji pevně stiskneme. Pokud to tak není, zahustíme ji zbývajícími dvěma lžícemi strouhanky. Na pět minut ji uložíme do mrazáku.
Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty čtyři kompaktní karbanátky. Ty pak zakryjeme potravinářskou fólií a dáme alespoň na půl hodiny odležet do chladničky.

Rozpálíme gril. V malé misce smícháme suroviny na majonézu. Pancettu opečeme po obou stranách dokřupava a na kuchyňské utěrce ji zbavíme přebytečného tuku.
Karbanátky (na obou stranách) a rozkrojené plochy burgeru potřeme olejem. Karbanátky grilujeme na grilovací desce na přímém vysokém žáru pod přiklopeným víkem, dokud nezískají zlatohnědou barvu a kompaktní strukturu. Minutu před koncem grilování opečeme na roštu žemle rozkrojenou stranou dolů.
Burgerové bulky naplníme vždy jedním karbanátkem, majonézou, dvěma plátky pancetty a polovinou lžíce jarních cibulí.

Lehké grilování: Cukety z grilu a petrželový salát

Přísady na grilování:

  • 4 cukety
  • 1 lžíce česnekového oleje
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
  • 1 lžička čtyřbarevného namletého pepře

Na salát ke grilování:

  • 30 g kalifornských vlašských ořechů
  • 3 svazky hladkolisté petržele
  • 1 svazek petrželky kudrnky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava na grilování:

Cukety na grilování očistíme a opláchneme. Nakrájíme je na silnější plátky. Olej smícháme s citrónovou kůrou a pepřem. Cukety na grilování směsí potřeme a necháme necelou půlhodinu uležet. Mezitím opražíme nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petrželku opláchneme a nahrubo nasekáme. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné proužky. Smícháme ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Všechny přísady na salát ke grilování promícháme. Cukety grilujeme na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 2–3 minuty. Podáváme se salátem. A s česnekovým dipem.

Netradiční grilování: Gaucho burger s volským okem a omáčkou chimichurri

Přísady na grilování:

Na karbanátky na grilování:

  • 450 g hovězího mletého masa z plece
  • 250 g pikantně kořeněné italské směsi do masa
  • 2 lžíce šalotek nakrájených na malé kostičky
  • ½ lžičky hrubé mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě umletého černého pepře

Na omáčku ke grilování:

  • 30 g hladkých listů celeru s řapíky
  • 2 lžíce lístků oregana
  • 4 stroužky česneku, oloupané a rozčtvrcené
  • 125 ml olivového oleje
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 1 lžička čerstvě umletého černého pepře
  • ¼ lžičky rozdrcených červených chilli vloček
  • 3 lžíce bílého nebo červeného vinného octa

Další přísady na grilování:

  • čerstvě umletý černý pepř
  • 4 plátky francouzské nebo italské veky
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla
  • 4 vejce

Příprava na grilování:

Suroviny na karbanátky na grilování opatrně smícháme a navlhčenýma rukama vytvarujeme z mletého masa čtyři nadýchané karbanátky. Přitom nesmíme maso příliš silně mačkat nebo hníst, jinak při grilování ztvrdne. Karbanátky uložíme do chladu nejméně na půl hodiny. V kuchyňském robotu najemno nasekáme koření a česnek. Vmícháme je do misky s olejem, solí, pepřem a chilli. Směs okamžitě použijeme nebo dáme na chvíli odležet do chladu. Krátce před podáváním vmícháme ocet.

grill maso

Rozpálíme gril a karbanátky připravené na grilování grilujeme na přímém středním až silném žáru pod přiklopeným víkem, dokud se nepropečou. V horké pánvi rozpustíme máslo. Rozklepneme vedle sebe vejce a smažíme 4–6 minut, dokud bílek neztuhne – žloutek musí zůstat tekutý. Minutu před koncem grilování opečeme bulky. Na každý krajíček dáme karbanátek, volské oko a omáčku. Ihned podáváme.

Zdravé grilování: Burger z černých fazolí s chilli sýrem a avokádem

Přísady na grilování:

  • 1 plechovka (425 g) propláchnutých a okapaných černých fazolí
  • 4 lžíce lístků koriandru a hladkých lístků petržele
  • 1 šalotka nakrájená na tenká kolečka
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • ¾ lžičky mletého chilli
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě umletý černý pepř
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 90 g jemné strouhanky
  • 4 tenké plátky chilli sýra
  • 4 rozkrojené celozrnné burgerové housky
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 křupavé listy salátu (například římský salát)
  • 1 velké nebo 2 malá avokáda, dužinu nakrájíme na tenké plátky

Příprava na grilování:

V kuchyňském robotu mixujeme fazole, koriandr a petržel, šalotku, česnek, mleté chilli a oregano s lžící oleje, polovinou lžičky soli a čtvrtinou lžičky pepře do podoby husté, mírně hrudkovité pasty. Tu poté přendáme do velké misky. V malé misce rozkvedláme vejce a bílek a přidáme se strouhankou do fazolové pasty. Suroviny důkladně smícháme – hmota by měla být velmi hustá. Navlhčenýma rukama vytvarujeme čtyři pokud možno stejně velké kompaktní karbanátky. Položíme je na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme minimálně na hodinu do lednice.

Rozpálíme gril a grilovací pánev postavíme na rošt, aby se rozehřála. Karbanátky po obou stranách potřeme olejem, rovnoměrně osolíme, opepříme a grilujeme na grilovací pánvi na přímém středním až silném žáru pod přiklopeným víkem, dokud nezhnědnou a celé se neprohřejí. Minutu před koncem grilování necháme na každém karbanátku rozpustit plátek sýra a polovinu housky opečeme na roštu rozkrojenou plochou dolů. Na spodních polovinách na housku rozetřeme vždy jednu lžičku majonézy, dáme na ni  list salátu, karbanátek a plátky avokáda. Nasadíme horní polovinu a burgery podáváme teplé.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.