Švédská kuchyně je prostá a vydatná

Švédská kuchyně na zahřátí: Nakoukněte pod pokličku severské země a uvařte si něco dobrého

Švédská kuchyně je jednoduchá, ale vydatná. V chladných měsících roku nám udělá dobře, tělo prohřeje a dá mu všechno, co nyní potřebuje. Navíc je švédská kuchyně zdravá. Je plná čerstvých ryb, masa i kořenové zeleniny. Pochutnáte si, posílíte imunitu a především se v chladných dnech dokonale zahřejete.

Na severu byl vždy život náročnější a životní podmínky těžké. Nejdůležitější tak vždy bylo rychle a pořádně se nasytit. Právě proto je švédská kuchyně spíše selská, poměrně rychlá a rozhodně se nemusíte bát, že byste po tradičních pokrmech měli hlad. Základem byly vždy brambory, zelí, luštěniny, ryby a maso, především zvěřina. Běžně se tu vždy však konzumovalo i losí nebo sobí maso, jakož i skopové a jehněčí. Chuťově je švédská kuchyně rozhodně zajímavá a překvapí vás. Ostatně, posuďte sami:

Švédská kuchyně: Svampsoppa – polévka

Přísady:

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu 
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce suchého likérového vína (cherry, portské)

Příprava: 

Nejprve si alespoň na půl hodiny namočíme houby do vlažné vody. Mezitím rozpustíme v hrnci máslo a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek i připravené houby (bez vody, tu však nevyléváme). Smažíme na mírném plameni do změknutí. Poté vše zalijeme vodou, ve které jsme namáčeli houby, přidáme zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Necháme chvíli vařit. Pak promícháme škrob s vodou a přilijeme jej k polévce. Necháme ještě zlehka provařit. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme smetanu a likérové víno. Polévku podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Francouzská kuchyně

Švédská kuchyně: Ölands Kroppkakor – hlavní jídlo

Přísady:

  • 1 kg syrových brambor
  • ¼ kg vařených brambor
  • 2 zarovnané lžíce ječné mouky
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 špetky nového koření

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do tkaniny (například utěrky) a vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory dáme do větší mísy. K nim pak přidáme zchladlé vařené brambory a rozšťoucháme. Přidáme mouku a propracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje spolu s připraveným vepřovým masem a novým kořením. Z bramborového těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší díly – dle požadované velikosti knedlíků. V každém kousku pak uděláme prstem jamku a vložíme masovou směs. Pevně uzavřeme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě zhruba 20 minut z každé strany. Podáváme je se smetanou a brusinkovým džemem.

Ve švédské kuchyni vždy dominovaly brambory a maso

Švédská kuchyně: Fiskgryta – lehká večeře 

Přísady:

  • 300–400 g mraženého rybího masa
  • 100 g krevet
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ litru rybího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Příprava: 

V hrnci rozpustíme máslo. Cibuli, pórek a mrkev nasekáme na drobné kousky. Přidáme k rozpálenému máslu a zlehka osmahneme. Zasypeme moukou a promícháme. Zalijeme připraveným rybím vývarem a přivedeme k varu. Necháme chvíli probublat a teprve pak přidáme rajský protlak, zakysanou smetanu a koření. Necháme chvíli dusit pod pokličkou, načež nakrájíme rybu na kostky a přidáme do hrnce. Necháme chvíli provařit, poté přidáme krevety, necháme chvíli prohřát a podáváme.

Švédská kuchyně: Köttbullar – tradiční pokrm

Přísady:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • trocha oleje

Na omáčku:

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Příprava: 

Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Jednu půlku nasekáme najemno, druhou nakrájíme na větší kousky. Ty pak orestujeme na másle. Restovanou cibulku smícháme s mletým masem, přidáme najemno nasekanou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor. Promícháme a tvoříme z těsta malé kuličky. Jakmile zpracujeme celou várku těsta, uložíme kuličky minimálně na čtvrt hodiny do lednice. Na pánvi rozpálíme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Omáčku ke kuličkám připravíme z výpeku po jejich smažení. Ten smícháme se smetanou a hladkou moukou a důkladně promícháme. Přivedeme jej k varu a necháme zhoustnout. Je-li třeba, osolíme. Švédské kuličky servírujeme s bramborovou kaší a brusinkami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.