Mezi velmi chutné a zahřívací podzimní polévky patří i ta dýňová.

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Podzimní polévky jsou ideálními pokrmy na pošmourné a sychravé dny. Obvykle sestávají z ingrediencí, které přirozeně zahřejí a podpoří metabolismus. Častou surovinou tak bývá pálivé chilli, zázvor, nebo pepř. Je jen na vás, jak vaření pojmete. Inspirovat se můžete následujícími tipy.

Oblíbené jsou podzimní polévky hutné a husté, které nejen, že zahřejí, ale i dobře zasytí. Skvělé budou z jakýchkoliv druhů zeleniny. Mezi vhodné druhy můžeme zařadit například květák, dýni, batáty, brambory, topinambur, nebo pórek. Každý si najde svého favorita.

Podzimní polévky: Voňavá dýňová s kari

Mezi chuťově intenzivní podzimní polévky rozhodně patří ta dýňová s kari kořením. Zvládne ji hravě i kuchař začátečník. K její přípravě budete potřebovat tyto suroviny:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 1 malou lžičku kari koření
  • 2 malé lžičky mletého pepře
  • 1 velkou lžíci másla
  • 1 střední cibuli
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 250 mililitrů smetany na vaření
  • sůl dle potřeby a chuti
  • půl šálku slunečnicového nebo olivového oleje

Co se týká samotného vaření, nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového, nebo olivového oleje. Následně k ní přidejte i na kousky pokrájenou dýni hokaido a chvíli opékejte. V další fázi zeleninu přelijte zeleninovým vývarem a nechte vařit pod poklicí asi dvacet minut do změknutí. Po uplynutí doby varu si vezměte k ruce tyčový mixér a dýni důkladně rozmixujte, abyste získali hladký krém. Na závěr jej ochuťte kari kořením, zjemněte smetanou a máslem, v případě potřeby i dosolte, opepřete a podávejte horké. Posypat dýňový krém můžete před konzumací i opraženými slunečnicovými semínky. Tento skvostný pokrm zcela určitě zařadíte mezi nejoblíbenější podzimní polévky. Skvěle zahřeje a také zasytí na dlouhou dobu. Podávat lze jídlo i s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Podzimní polévky: Hřejivá mrkvová s chilli a zázvorem

Pokud se vám na zahrádce urodilo mnoho mrkve, můžete ji částečně zužitkovat i při přípravě této úžasné „zahřívací“ podzimní polévky. Mrkvová s chilli a zázvorem vás prostě svou chutí dostane. Je ideálním jídlem při deštivém a chladném dni. Dodá vitamíny a pohladí po žaludku. Co si k její přípravě obstarat?

  • 450 gramů mrkve
  • 1 až 2 malé chilli papričky (záleží na tom, jak chcete polévku ostrou)
  • 2 malé šalotky
  • 1 menší kousek čerstvého zázvoru
  • šťávu z jedné limety
  • 2 až 3 snítky čerstvého koriandru
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 3 velké lžíce olivového oleje
  • 50 mililitrů kokosového mléka

V první fázi přípravy mrkvové podzimní polévky si očistěte šalotky, nakrájejte je na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji, než zesklovatí. Následně k šalotce přisypte i najemno nasekané chilli papričky a oloupaný jemně strouhaný zázvor. Minutu opékejte a poté přidejte do směsi i na kolečka nakrájené a oloupané mrkve. Dál restujte zhruba 3 až 4 minuty a pak všechny ingredience přelijte asi litrem a půl studené vody. Vařte půl hodiny, než všechny suroviny dobře změknou. V poslední fázi odtavte hrnec z plotny a mrkev, chilli i zázvor tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte na závěr solí, mletým pepřem, nasekaným koriandrem a zakápněte šťávou z jedné limety. Zjemnit krém můžete i kokosovým mlékem. Nechte si chutnat!

Mezi lahodné podzimní polévky patří i kukuřičná s chilli olejem.

Podzimní polévky: Kukuřičná s chilli olejem pro milovníky jemných i ostrých chutí

Kdo by nemiloval sladkou a šťavnatou kukuřici. Perfektně chutná nejen orestovaná s máslem, ale také rozmixovaná v zeleninovém krému. K zhotovení kukuřičné podzimní polévky si připravte:

  • 4 velké kukuřice
  • 1 střední cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50 gramů másla
  • 100 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 5 chilli papriček
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 snítku čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení

Než se pustíte do přípravy kukuřičné podzimní polévky, dejte si vařit na čtvrt hodiny kukuřičné klasy. Mezitím se pusťte do restování najemno nakrájené cibule na másle v hlubším hrnci. K ní asi po pěti minutách přidejte zrníčka z uvařené kukuřice a opékejte ze všech stran dalších pět až deset minut. Po uplynutí této doby zalijte kukuřici zeleninovým vývarem a vařte půl hodiny pod poklicí. Až kukuřičná zrníčka zcela změknou, všechny suroviny dobře rozmixujte, abyste docílili hladkého krému. Dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte pokapané olivovým olejem smíchaným s drcenými chilli papričkami, prolisovaným česnekem, solí a nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 14. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 15. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 16. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Hra mozku - to se dá pochopit.
Ale co s důkazy, které zachytily např. bezpečnostní kamery?
Je jasné, že hod...

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Získejte zde svou legitimní půjčku

100% spolehlivý úvěr v ČR Rychlá půjčka - přímý investor 30 000 Kč až 60 000 000 K...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...
Zobrazit všechna témata

Tiché signály, že se blíží rozchod: Poznáte, když váš vztah pomalu končí?

Rozchod málokdy přichází jako blesk z čistého nebe. Většinou se do vztahu tiše vplíží drobné změny. Komunikace uvadá, doteky jsou spíše už jen letmé, místo zájmu přichází lhostejnost… Jenže právě tyto nenápadné...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Kuřecí maso z české farmy až do vaší kuchyně

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku a kalorií a je dobře stravitelné. V kuchyni má velmi univerzální využití. Kupovat byste však měli jen kvalitní kuřecí maso, například to z českých fa...

Advent bez spěchu: Umění pomalého čekání v době instantní radosti

Advent byl kdysi časem ticha, rozjímání a dobrovolného zklidnění. Dnes se z něj stává spíš čtyřtýdenní sprint mezi e-shopy, večírky a šustěním balicích papírů. Jenže právě advent, období pomalého čekání, nám mů...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.