Zamezte plýtvání, naučte se vše zpracovat do poslední kapky

Stop plýtvání! Naučíme vás, jak zpracovávat zbytky jídla

Plýtvání je poměrně závažný problém. A zdaleka se netýká jen jednotlivců, ale i například i obchodních řetězců. Odhaduje se, že až třetina potravin se ročně vyhodí. Začněte žít šetrněji a naučte se zpracovávat i veškeré zbytky jídla. Poradíme vám jak.

Plýtvání vyčerpává přírodní zdroje, zvyšuje emise skleníkových plynů a tím přispívá ke změně klimatu. I některé obchodní řetězce se už učí, jak plýtvání zamezit. Potraviny, které už nemůže prodávat, přesto jsou stále ještě v pořádku, dávají do potravinových bank nebo věnují například do zoo. Stále jsou však ještě takové obchody, které zbytky jídla nemilosrdně vyhodí do kontejnerů, jejichž obsah je určen k likvidaci. Zastavme plýtvání a začněme u sebe samých!

Zamezte plýtvání, ušetříte svoji peněženku i planetu

Sami můžeme podniknout hned několik účinných kroků k tomu, abychom plýtvání zamezili. Jednak je vhodné předem plánovat, co nakoupíme. Tím se vyvarujeme nákupu zbytečností, které bychom třeba ani nespotřebovali. Navíc i méně utratíme. Kupujte výhradně jen to, co potřebujete. A v neposlední řadě je nezbytné naučit se doma potraviny správně skladovat, aby se nekazily.

Čtěte také:

Jak ušetřit v domácnosti? Pozor na kapající kohoutky i plýtvání jídlem

Zero Waste neboli nulový odpad: Přestaňte plýtvat s jídlem a šetřete peněženku i přírodu

Chutná vám káva? Vypěstujte si vlastní kávovník!

Stop plýtvání: Melounové slupky nevyhazujte

Už žádné zbytky jídla. Oblíbená letní pochoutka je už opět na pultech obchodů za rozumnou cenu. Věděli jste, že i melounové slupky jsou pochoutkou, kterou nemusíte vyhazovat? Slupky stačí povařit ve směsi vody, cukru, soli a octa. Jakmile změknout, dejte je do ledničky a nechte do druhého dne odležet. Chcete-li, můžete k nim přidat i oblíbené koření. Meloun tak zužitkujete beze zbytku a zamezíte plýtvání.

Stop plýtvání: Vývar z kostí

Že vám zbyly kosti od oběda? Nevyhazovat, nepodporujte plýtvání! Zalijte je studenou vodou, přikryjte pokličkou a dejte pomalu vařit. Vývar z kostí se vaří klidně i den a půl. Jakmile je hotový, sceďte jej, přelijte do sklenic a otočte dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchladnou, uložte je to ledničky. Vývar z kostí můžete následně využít nejen jako základ polévky, ale i na omáčku nebo do nádivky.

Stop plýtvání: Chlebové krutony

Co děláte se starým nespotřebovaným chlebem? Tedy jen tvrdším, nesmí být plesnivý. Pokud už nevíte co s ním a jedlý vám příliš nepřipadá, udělejte z něj chlebové krutony. Žádné plýtvání! Chleba (případně jakékoliv jiné pečivo) nakrájejte na malé kostky, potřete olejem nebo směsí oleje a koření a rozložte na plech. Pečte 15 minut při teplotě 200 stupňů. Domácí krutony se hodí do polévky nebo třeba na salát.

Stop plýtvání: Zeleninové chipsy

Podobně jako s chlebem můžete naložit s listovou zeleninou. Zbytky jídla do koše rozhodně nepatří a listová zelenina přímo vybízí k tomu, abychom si z ní vyrobili nějakou lahůdku. Potřete zbytky jídla olivovým olejem, posypte kořením a dejte péct do trouby na vysokou teplotu. Stačí jen pár minut a máte skvělou dobrotu například k vínu. Navíc i zdravou a bez plýtvání.

Stop plýtvání: Zelenina pěstovaná ve vodě

Napadlo vás někdy, že zbytky zeleniny nemusíte vyhazovat, ale můžete je dál pěstovat? Tím naprosto eliminujete plýtvání a ještě ušetříte, protože za jednu cenu si danou rostlinu vypěstujete hned několikrát. Odkrojený kus stonku dejte do vody a uvidíte, jak rychle začne znovu klíčit. Ovšem pozor, vodu je nutné každý den měnit. Pěstování zeleniny ve vodě funguje dobře například u zelené jarní cibulky, u pórku nebo u celeru. A pokud se vám nechce pěstovat, pak si ze zbytků odkrojené zeleniny můžete připravit i pomalu tažený zeleninový vývar.

Domácí krutony chutnají v polévce skvěle!

Stop plýtvání: Jezte nejen plody, ale i listy!

Odkrajujete “to zelené nahoře” z ředkviček, mrkve nebo z červené řepy? Od teď už na to zapomeňte. Vyhazujete to nejlepší! Zelené části odkrojte a využijte například do salátu, do polévky anebo si z listů přiravte lahodné pesto. Obzvlášť chutné je právě z listů červené řepy. Už žádné plýtvání!

Stop plýtvání: Kávová sedlina jako hnojivo

Kdo by si nedal rád šálek dobré kávy? Ale co s tou sedlinou? Tady přeci nejde o žádné plýtvání! Tak to pozor, nenechejte se mýlit. I kávovou sedlinu můžete využít hned několika způsoby. Nepodporujte plýtvání! Kávová sedlina je jednak vynikajícím přírodním hnojivem pro rostliny a přidává se k nim, aby lépe rostly. Navíc také pomáhá lákat žížaly. A kávovou sedlinu můžete využít i pro krásu. Je ideálním základem pro “anti-age” peeling. Aplikujte jej ideálně dvakrát týdně, změny uvidíte velmi brzy.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.