Vyzkoušíte kompostování?

Chystáte se založit kompost a začít s kompostováním? Poradíme vám, jak na to

Kompostování je proces, při kterém se organická hmota, jako jsou zbytky potravin, listí či tráva, rozkládá na půdu. Je to tedy ideální způsob, jak recyklovat zbytky z kuchyně a třeba i nevyužité přebytky ze zahrady. Díky kompostování budete mít na zahradě mnohem kvalitnější půdu.

Skvělá zpráva je i to, že kompostování je velice jednoduché a nestojí vlastně ani žádné peníze. A nenechte se mýlit: kompostování není jen pro ty, kteří mají zahradu. Malý kuchyňský kompost si můžete založit třeba i v bytě. A hlínu pak využít třeba do květináčů s kytkami.

Co je to kompost a kompostování?

Kompost je vlastně organická hmota, kterou je možné přidávat do půdy, abychom podpořili rostliny v jejich růstu. K výrobě kompostu se využívají výhradně přírodní materiály, které bychom jinak vyhodili, například zbytky jídla, odřezky ovoce a zeleniny, shrabané listí, posekanou trávu a podobně. V kompostu se totiž všechny tyto ingredience časem rozloží

Čtěte také:

Vybudujte si domácí vermikompostér. Poradíme, jak založit kompost

Bioodpad není odpad. Kompostování přináší samá pozitiva

Stop plýtvání! Naučíme vás, jak zpracovávat zbytky jídla

Výhody kompostování

Kompostování má nesporně mnoho výhod. Mezi ty největší rozhodně patří:

Snížení množství odpadu –⁠ místo toho, abychom vyhodili zbytky jídla, je jednoduše dáme do kompostu a přeměníme na užitečnou surovinu. Snižujeme tedy plýtvání potravinami a pomáháme minimalizovat náš dopad na životní prostředí.

Obohacování půdy – kompostování pomáhá půdě, aby mohla zadržovat více vlhkosti i živin. Rovněž kompost pomáhá zabránit půdní erozi.

Eliminace syntetických hnojiv – když budete používat kompost, nepotřebujete využívat syntetická hnojiva. Kompost má oproti nim navíc tu výhodu, že neobsahuje škodlivé chemikálie a půdě navíc ještě pomáhá.

Kompostování: Co všechno lze kompostovat?

Než se do kompostování pustíte, měli byste si zjistit, co všechno můžete do kompostu dávat a čemu je naopak vhodné či důležité se zcela vyhnout. Kompostovat lze téměř většinu organických materiálů, například zbytky ovoce a zeleniny nebo shnilou zeleninu i ovoce, odřezky pokojových rostlin, zbytky po vylouhování bylin na čaj, vaječné skořápky, ořechové skořápky (krom vlašských ořechů), vlasy a zvířecí srst, nebělené papírové ubrousky, ekologický rozložitelný toaletní papír, posekanou trávu, shrabané listí, květiny, piliny či dřevěné třísky. 

Do kompostu lze zužitkovat veškeré zbytky

Naopak některé, i když organické ingredience, do kompostu nepatří. Mohou totiž například přitahovat škůdce či hlodavce. Anebo obsahují škodlivé či nevhodné sloučeniny. Patří sem výkaly domácích zvířat, použité stelivo, zbytky a kosti z masa a ryb, listy a větve ořešáku (uvolňují sloučeninu, která je pro rostliny toxická), popel z kamen či dřevěné uhlí, tuk nebo olej na vaření, pečivo, napadené či nemocné rostliny.

Jak začít s kompostováním?

Nejprve si určete místo, kde kompost založíte. Měla by to být větší plocha, ideálně ve stínu a s dostatkem drenáže. Rovněž by to měla být snadno dostupná část zahrady, kam se ale běžně nedostanou zvířata. Budete-li kompostovat doma, pak si jednoduše pořiďte kompostovací nádobu. Dá se koupit téměř ve všech prodejnách s domácími nebo zahradnickými potřebami. 

Jakmile budete na kompostování připraveni, můžete začít přidávat organický materiál. Ideálně je doporučeno střídat hnědé a zelené materiály ve vrstvách. Mezi zelené materiály patří především potraviny a květiny, mezi hnědé materiály se pak řadí větve, papír, sláma, piliny či dřevěné štěpky. 

Vytvořenou hromadu je pak vhodné pravidelně obracet, abyste zajistili efektivitu kompostování. Použít k tomu můžete lopatu nebo vidle. Do kompostu tak přivedete i vzduch a vlhkost, což je potřeba. Obracet kompost je vhodné zhruba jednou týdně, záleží však na jeho velikosti.

Počítejte také s tím, že potrvá několik týdnů až rok, než se všechny materiály zcela rozloží. Kompost, který je připravený k využití, je tmavě hnědý a drobí se, podobně jako půda. Rovněž by měl mít zemitou vůni a nesmí obsahovat žádné velké kusy původně vloženého materiálu.

Nyní už tedy můžete svůj kompost využít pro zahradu nebo pro pokojové květiny.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.