Domácí vaječný likér je chutnější než ten kupovaný.

Domácí vaječný likér v hlavní roli: Jak ho připravit + 2 tipy na teplé míchané nápoje

Domácí vaječný likér ve vás vyvolá dozajista tu správnou předvánoční náladu. Řada domácností si bez něj svátky vlastně ani neumí představit. Každý tento tekutý mls vyrábí tak trochu jinak. My vám dáme inspiraci na dvě varianty, a to jak na tu klasickou, tak i na hřejivou kořeněnou.

A protože je domácí vaječný likér chutný nejen studený, tak si s námi můžete připravit i skvostné teplé míchané nápoje, které zaručeně v chladných podzimních a zimních dnech zahřejí. Kromě jiného vám třeba připomenou horskou dovolenou, která je zpravidla s těmito drinky spojená. Kalimero či Bombardino vás dozajista osloví!

Domácí vaječný likér pro milovníky klasiky

Jako první pro vás máme recept na domácí vaječný likér, který se skládá z několika málo standardních surovin. Připravený jej tedy budete mít raz dva. Na litr koňaku budete potřebovat následující:

Čtěte také:

Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

  • 1 litr kvalitního plnotučného mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (vybírejte tučnější)
  • 200 gramů Salka (slazeného mléka)
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 40 až 50 gramů vanilkového cukru
  • 8 vaječných žloutků
  • 400 mililitrů tuzemského nebo bílého rumu

Nejprve si připravte vodní lázeň. To učiníte tak, že si ve větším hrnci zahřejete vodu a na okraje hrnce položíte mísu. Ideálně by měla být z varného skla. Voda nesmí příliš vřít, udržujte tedy mírnější plamen. Do rozehřáté (nikoliv vroucí) mísy pak vložte vaječné žloutky a smíchejte metličkou spolu s vanilkovým cukrem do hustější hmoty. Aby byl domácí vaječný likér kompletní, je potřeba ještě ke žloutkům přidat Salko, plnotučné mléko, zrníčka z vanilkového lusku a tučnější smetanu ke šlehání. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Měla by vám vzniknou polotekutá hmota. V této fázi ještě přilijte zvolený druh rumu a opět metličkou propojte. Až se tekutina mírně zahřeje, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout. Váš domácí koňak z vaječných žloutků je na světě. Po zchladnutí jej vlijte do sklenice nebo lahve a dejte do lednice.

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením

Druhý recept na domácí vaječný likér potěší zejména milovníky vánočního hřejivého koření. Jeho chuť je přímo dokonalá, přesvědčte se o tom sami. K přípravě nápoje budete potřebovat:

  • 397 gramů Salka (1 konzerva)
  • 1 litr neslazeného kondenzovaného mléka
  • 8 vaječných žloutků
  • 2 až 3 lžíce tekutého bio medu
  • 3 skořice (vcelku)
  • 6 celých badyánů
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 zrníček kardamomu
  • 400 mililitrů rumu dle volby

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením bude chutnat především těm, kteří mají rádi intenzivní chutě. Začněte obdobně jako v předchozím případě. Ve vodní lázni si rozmíchejte vaječné žloutky spolu s bio medem pomocí metličky, až se suroviny propojí a vznikne homogenní hmota, přidejte kondenzované neslazené mléko i Salko. Na řadu v další fázi přichází voňavé koření. Tekutinu ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a vložte i celou skořici a rozmělněný kardamom. Suroviny prohřívejte asi dvacet minut, aby se uvolnilo požadované aroma, které vás doslova navnadí na Vánoce. Na konci pak vlijte do směsi rum dle výběru, promíchejte a máte hotovo. Teď už jen zbývá ochutnat a zbylý koňak uložit na svátky v chladničce.

Domácí vaječný likér je chutný v drinku zvaném Bombardino.

Domácí vaječný likér a 1. tip na teplý míchaný nápoj: Kalimero

Právě zhotovený domácí vaječný likér můžete jednoduše použít i k přípravě teplých míchaných nápojů. Jako první vám představujeme povzbuzující a lahodné Kalimero. Tento hřejivý drink se s oblibou podává v horských restauracích například po lyžování. Na jeho výrobu (4 menší šálky) si obstarejte:

  • 200 mililitrů domácího vaječného likéru
  • 2 klasická a kvalitní espressa
  • 80 mililitrů bílého rumu
  • plnotučnou smetanu ke šlehání

Začněte tak, že si domácí vaječný likér prohřejte spolu s bílým rumem například ve vodní lázni (teplota nesmí přesáhnout 70 až 80 stupňů Celsia). Tekutinu pak rozlijte do čtyřech sklenic, přelijte espressem a dozdobte čerstvě ušlehanou smetanou. Dobrou chuť!

Domácí vaječný likér a 2. tip na teplý míchaný nápoj: Bombardino

Domácí vaječný likér dokonale vynikne i v populárním teplém míchaném nápoji Bombardino. Tento drink milují především dámy. Abyste jej ochutnali, nemusíte jet na hory. Vše zvládnete snadno i doma. Připravte si tyto ingredience:

  • ½ litru domácího vaječného likéru
  • ¼ litru kvalitní whisky
  • ¼ litru plnotučné smetany ke šlehání
  • 200 mililitrů plnotučného mléka
  • kakaový prášek

Ve větším rendlíku spolu prohřejte (na 70 až 80 °C) domácí vaječný likér a whisky. Opět by se tekutina neměla vařit, jako v přechozím případě. Mezitím si také ohřejte hrnek mléka v mikrovlnce nebo malém hrnci, vlijte jej do nápoje a propojte vařečkou či metlou. V této chvíli je vaše Bombardino téměř hotové. Rozlijte drink do malých hrníčků (asi 3 až 4) a navrch nastříhejte čerstvou ušlehanou smetanu. Její povrch ještě posypte trochou kakaového prášku a dopřejte si příjemnou předvánoční chvilku. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.