Domácí vaječný likér je chutnější než ten kupovaný.

Domácí vaječný likér v hlavní roli: Jak ho připravit + 2 tipy na teplé míchané nápoje

Domácí vaječný likér ve vás vyvolá dozajista tu správnou předvánoční náladu. Řada domácností si bez něj svátky vlastně ani neumí představit. Každý tento tekutý mls vyrábí tak trochu jinak. My vám dáme inspiraci na dvě varianty, a to jak na tu klasickou, tak i na hřejivou kořeněnou.

A protože je domácí vaječný likér chutný nejen studený, tak si s námi můžete připravit i skvostné teplé míchané nápoje, které zaručeně v chladných podzimních a zimních dnech zahřejí. Kromě jiného vám třeba připomenou horskou dovolenou, která je zpravidla s těmito drinky spojená. Kalimero či Bombardino vás dozajista osloví!

Domácí vaječný likér pro milovníky klasiky

Jako první pro vás máme recept na domácí vaječný likér, který se skládá z několika málo standardních surovin. Připravený jej tedy budete mít raz dva. Na litr koňaku budete potřebovat následující:

Čtěte také:

Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

  • 1 litr kvalitního plnotučného mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (vybírejte tučnější)
  • 200 gramů Salka (slazeného mléka)
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 40 až 50 gramů vanilkového cukru
  • 8 vaječných žloutků
  • 400 mililitrů tuzemského nebo bílého rumu

Nejprve si připravte vodní lázeň. To učiníte tak, že si ve větším hrnci zahřejete vodu a na okraje hrnce položíte mísu. Ideálně by měla být z varného skla. Voda nesmí příliš vřít, udržujte tedy mírnější plamen. Do rozehřáté (nikoliv vroucí) mísy pak vložte vaječné žloutky a smíchejte metličkou spolu s vanilkovým cukrem do hustější hmoty. Aby byl domácí vaječný likér kompletní, je potřeba ještě ke žloutkům přidat Salko, plnotučné mléko, zrníčka z vanilkového lusku a tučnější smetanu ke šlehání. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Měla by vám vzniknou polotekutá hmota. V této fázi ještě přilijte zvolený druh rumu a opět metličkou propojte. Až se tekutina mírně zahřeje, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout. Váš domácí koňak z vaječných žloutků je na světě. Po zchladnutí jej vlijte do sklenice nebo lahve a dejte do lednice.

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením

Druhý recept na domácí vaječný likér potěší zejména milovníky vánočního hřejivého koření. Jeho chuť je přímo dokonalá, přesvědčte se o tom sami. K přípravě nápoje budete potřebovat:

  • 397 gramů Salka (1 konzerva)
  • 1 litr neslazeného kondenzovaného mléka
  • 8 vaječných žloutků
  • 2 až 3 lžíce tekutého bio medu
  • 3 skořice (vcelku)
  • 6 celých badyánů
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 zrníček kardamomu
  • 400 mililitrů rumu dle volby

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením bude chutnat především těm, kteří mají rádi intenzivní chutě. Začněte obdobně jako v předchozím případě. Ve vodní lázni si rozmíchejte vaječné žloutky spolu s bio medem pomocí metličky, až se suroviny propojí a vznikne homogenní hmota, přidejte kondenzované neslazené mléko i Salko. Na řadu v další fázi přichází voňavé koření. Tekutinu ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a vložte i celou skořici a rozmělněný kardamom. Suroviny prohřívejte asi dvacet minut, aby se uvolnilo požadované aroma, které vás doslova navnadí na Vánoce. Na konci pak vlijte do směsi rum dle výběru, promíchejte a máte hotovo. Teď už jen zbývá ochutnat a zbylý koňak uložit na svátky v chladničce.

Domácí vaječný likér je chutný v drinku zvaném Bombardino.

Domácí vaječný likér a 1. tip na teplý míchaný nápoj: Kalimero

Právě zhotovený domácí vaječný likér můžete jednoduše použít i k přípravě teplých míchaných nápojů. Jako první vám představujeme povzbuzující a lahodné Kalimero. Tento hřejivý drink se s oblibou podává v horských restauracích například po lyžování. Na jeho výrobu (4 menší šálky) si obstarejte:

  • 200 mililitrů domácího vaječného likéru
  • 2 klasická a kvalitní espressa
  • 80 mililitrů bílého rumu
  • plnotučnou smetanu ke šlehání

Začněte tak, že si domácí vaječný likér prohřejte spolu s bílým rumem například ve vodní lázni (teplota nesmí přesáhnout 70 až 80 stupňů Celsia). Tekutinu pak rozlijte do čtyřech sklenic, přelijte espressem a dozdobte čerstvě ušlehanou smetanou. Dobrou chuť!

Domácí vaječný likér a 2. tip na teplý míchaný nápoj: Bombardino

Domácí vaječný likér dokonale vynikne i v populárním teplém míchaném nápoji Bombardino. Tento drink milují především dámy. Abyste jej ochutnali, nemusíte jet na hory. Vše zvládnete snadno i doma. Připravte si tyto ingredience:

  • ½ litru domácího vaječného likéru
  • ¼ litru kvalitní whisky
  • ¼ litru plnotučné smetany ke šlehání
  • 200 mililitrů plnotučného mléka
  • kakaový prášek

Ve větším rendlíku spolu prohřejte (na 70 až 80 °C) domácí vaječný likér a whisky. Opět by se tekutina neměla vařit, jako v přechozím případě. Mezitím si také ohřejte hrnek mléka v mikrovlnce nebo malém hrnci, vlijte jej do nápoje a propojte vařečkou či metlou. V této chvíli je vaše Bombardino téměř hotové. Rozlijte drink do malých hrníčků (asi 3 až 4) a navrch nastříhejte čerstvou ušlehanou smetanu. Její povrch ještě posypte trochou kakaového prášku a dopřejte si příjemnou předvánoční chvilku. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 14. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 15. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 16. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Hra mozku - to se dá pochopit.
Ale co s důkazy, které zachytily např. bezpečnostní kamery?
Je jasné, že hod...

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Získejte zde svou legitimní půjčku

100% spolehlivý úvěr v ČR Rychlá půjčka - přímý investor 30 000 Kč až 60 000 000 K...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...
Zobrazit všechna témata

Tiché signály, že se blíží rozchod: Poznáte, když váš vztah pomalu končí?

Rozchod málokdy přichází jako blesk z čistého nebe. Většinou se do vztahu tiše vplíží drobné změny. Komunikace uvadá, doteky jsou spíše už jen letmé, místo zájmu přichází lhostejnost… Jenže právě tyto nenápadné...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Kuřecí maso z české farmy až do vaší kuchyně

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku a kalorií a je dobře stravitelné. V kuchyni má velmi univerzální využití. Kupovat byste však měli jen kvalitní kuřecí maso, například to z českých fa...

Advent bez spěchu: Umění pomalého čekání v době instantní radosti

Advent byl kdysi časem ticha, rozjímání a dobrovolného zklidnění. Dnes se z něj stává spíš čtyřtýdenní sprint mezi e-shopy, večírky a šustěním balicích papírů. Jenže právě advent, období pomalého čekání, nám mů...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.