Jeřabiny je možné sbírat od poloviny srpna

Jeřabiny jako léčivo i netradiční pochoutka. Nasbírejte si čerstvé plody a připravte si z nich domácí dobroty

Jeřabiny rostou naprosto všude. Okolo prašných cest, polí i podél silnic. Většinou však zůstávají zcela bez povšimnutí. Málokdo tuší, jak velkou pochoutkou jeřabiny vůbec jsou. Přitom se z nich dá připravit skvělý džem, omáčka, kompot, víno nebo dokonce destilát. Sezóna teprve začíná, času vyzkoušet si, v jaké formě vám jeřabiny budou nejvíce vyhovovat, máte tedy dost.

Jeřabiny jsou nejen pochoutkou, ale také cenným přírodním lékem. Pravidelná konzumace jeřabin posiluje obranyschopnost organismu a stimuluje produkci žaludečních šťáv. Našemu organismu zkrátka prospívá.

Jeřabiny si poradí s mnohými zdravotními obtížemi

Čerstvé jeřabiny můžeme využít například pomazánku nebo na netradiční domácí povidla. Sušené jsou pak vhodné na čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. A čaj z listů zase pomáhá při chrapotu a posiluje hlasivky. Plody jeřábu ptačího, tedy jeřabiny, se sbírají zhruba od poloviny srpna do poloviny listopadu. Po sběru se pak suší nejdříve ve stínu a na závěr se dosuší na plném slunci. Případně můžete pro tento krok využít i umělé teplo. Tedy troubu nebo ještě lépe, sušičku. Jeřabiny obsahují organické kyseliny (například kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citrónovou a jiné), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamín C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Květy obsahují látky podobné, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům. Co se zdravotních účinků týče, působí jeřabiny mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev. Osvědčily se rovněž i při zánětech horních cest dýchacích

Čtěte také:

Odstraňte z těla škodlivé látky a nastartuje svůj imunitní systém pomocí metody naturopatie

Máte rádi brusinky? Pěstování brusinek krok za krokem

Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Jeřabiny na talíři

Jeřabinový mošt

Přísady:

  • 1 kg drtě z jeřabiny
  • 300 ml vody

Příprava: 

Na 1 kilogram rozdrcených plodů nalijeme 300 mililitrů vody a směs necháme půl dne uležet. Potom drť přecedíme a šťávu necháme sedimentovat. Čirou, bez kalu a částí usazených na dně nádoby zředíme vodou v poměru 1:1 a přisladíme cukrem (150 g na litr). Moštem naplněné láhve sterilujeme při teplotě 75–80 °C, a to 10–15 minut.

Jeřabinová marmeláda

Přísady:

  • 500 g očištěné jeřabiny
  • 500 g třtinového cukru
  • 10 hřebíčků
  • kousek skořice
  • 10 g citrónového pektinu

Příprava:

Jeřabiny dáme do hrnce, přidáme jednu lžíci vody a přikryjeme pokličkou. Dusíme asi patnáct minut. Přidáme polovinu cukru a citrónový pektin. Znovu přivedeme k varu, vsypeme i zbývající cukr a povaříme ještě dalších pět minut. Odstraníme koření a ještě horkou marmeládu plníme do čistých předehřátých sklenic. Ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Jeřabiny se skvěle kombinují se švestkami

Jeřabinové brusinky

Přísady:

  • 2 kg jeřabiny
  • skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hřebíčky
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 1 citrón (kolečka)
  • 1,4 kg třtinového cukru
  • 100 ml rumu

Příprava: 

Ovoce bez stopek promícháme se skořicí a vanilkovým cukrem. Přidáme hřebíčky, badyán a nasekáme pár koleček citrónu. Vše nasypeme na hluboký plech a zasypeme třtinovým cukrem. Necháme v troubě 30 minut probublávat. Směs zalijeme rumem a sterilovat se již nemusí.

Domácí jeřabinka

Přísady:

  • 500 g jeřabin
  • 1 l vodky
  • 400 g cukru
  • 250 ml vody

Příprava: 

Jeřabiny nejprve důkladně očistíme. Omyjeme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Následně je dáme do větší nádoby, ve které je rozdrtíme. Drť pak nasypeme do čisté, vysterilizované lahve a zalijeme je vodkou. Láhev uzavřeme a následující měsíc je necháme stát na okenním parapetu. Na straně, kam svítí slunce. Po měsíci obsah lahve scedíme přes plátno. K obsahu přidáme hustý sirup, který jsme si předem připravili z cukru a vody. Sirup musí být dokonale vychlazený. Celou směs následně promícháme a nalijeme do čistých, vysterilizovaných, lahví. Dobře je uzavřeme a necháme ideálně měsíc, lépe třeba tři měsíce, uležet.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Petr

    10:41 10. 10. 2023 0
    netýká se článku. potřebuji zjistit proč letos na jeřábech v Krušných horách (okres Chomutov a Most) i tady v Mostě Se neurodily plody? Nepamatuji. Vždy byly obaleny.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.