Vyzkoušejte domácí kefír, chutná báječně

Máte rádi kefír? Připravte si tento lahodný osvěžující fermentovaný nápoj doma

Kefír je fermentovaný nápoj bohatý na probiotika. Posiluje střevní flóru a tudíž je celkově blahodárný pro naše zdraví. A věděli jste, že si kefír nemusíte pravidelně kupovat v obchodě? Jednoduše si jej můžete doma vyrobit. Prozradíme vám, jak na to.

Kefír je nápoj vyrobený za pomoci kefírových kultur. Sehnat můžete buď vodní nebo mléčná kefírová zrna. To znamená, že se fermentují buď v mléce nebo v cukrové vodě. Kefírová zrna vypadají tak trochu jako malé bílé květáky (v případě mléčného kefíru) nebo slepené průhledné krystalky (v případě vodního kefíru) a jsou obydlím pro kolonie nejrůznějších bakterií a kvasinek. Tyto mikroorganismy společně z tuků, bílkovin a sacharidů nebo cukrů či minerálů tvoří kefír, jak jej známe. Tím, jak se kefírové kvasinky množí navíc v nápoji zvyšují obsah vitamínů skupiny B.

Kefír je blahodárný pro zdraví

Kefír lze bez nadsázky označit jako superpotravinu. Ač jde o velice starý nápoj, teprve moderní studie potvrdily jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Tím, že jde o nápoj fermentovaný a tedy plný probiotik, posiluje naši střevní flóru, náš mikrobiom a pečuje o silný imunitní systém i zdravé zažívání

Čtěte také:

Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

Výživové hodnoty kefíru

Fermentace pro zdravá střeva i silnou imunitu. Okuste 7 nejlepších fermentovaných potravin a nápojů pro pevné zdraví

Kefír je bohatý na přátelské bakterie

Naše střevní flóra je osídlena téměř 100 miliardami bakterií. Některé jsou pro naše zdraví blahodárné, jiné tolik ne. Vědci označují náš střevní mikrobiom za jakýsi “druhý mozek”. Pokud budeme konzumovat probiotické potraviny a nápoje, mezi které kefír patří, zvyšujeme tím množství užitečných bakterií v našem střevě. Ty jsou pak schopny “přebíjet” ony bakterie špatné či ty, které nám tolik neprospívají. Krom kefíru můžeme konzumovat také kysané zelí, kváskový chléb, fermentované jogurty nebo kvašené okurky. Jsou to všechno potraviny nabité probiotiky a tudíž jsou i prospěšné pro naše střeva. 

Kefír jako přírodní antibiotikum

Probiotické bakterie, které jsou v kefíru přítomné, se podílejí na procesu trávení a podporují lepší zažívání a ozdravují střevní flóru. Ta hraje důležitou roli v našem imunitním systému. Tudíž posílením naší střevní flóry fermentovanými potravinami nebo nápoji posilujeme naši obranyschopnosti čili imunitu. Hlavní roli v kefíru hrají laktobacily, laktokoky a saccharomycesa. I díky tomu patří kefír mezi zajímavé přírodní antibiotikum. Ve střevech vytváří nepříznivé prostředí pro mnohé bakterie a viry, tím je vytěsňují. Nejlepší účinky má kefír, který je vypitý ráno nalačno, před snídaní.

Ovocný i mléčný kefír na pleť

Kefír nemusí být nutně určen pouze k vnitřnímu užití. Neméně zdravotních účinků má i v případě zevního použití. Značně oblíbený je například v oblasti kosmetiky. Krom toho, že skvěle působí při kožních onemocněních, jako je akné nebo ekzém, podílí se i na lepším vzhledu pokožky a podporuje proces regenerace buněk. I to mají na svědomí obsažené kvasinky. I z toho důvodu se prodávají přípravky na pleť na bázi kefíru.

Pravidelné popíjení kefíru

Kefír je možné pít prakticky pořád. Nemá nežádoucí účinky a dokonce ani kontraindikace. Co se týče mléčného kefíru, mohou je většinou i lidé citliví na laktózu. Fermentováním se totiž mění složení mléka, kefírové kultury většinu laktózy rozloží. Navíc se v kefíru nachází i enzym podporující trávení laktózy. Tudíž je mléčný kefír často velice dobře snášen i těmi, kteří laktózu běžně nemohou. U vodního kefíru není pochopitelně třeba laktózu řešit vůbec. Jediné, co je třeba dodržovat, je trvanlivost. Jakmile kefír vyrobíte nebo si otevřete kefír koupený v obchodě, je nutné jej co nejrychleji spotřebovat. 

Vyrobte si vlastní kefír

Zrna mléčného a vodního kefíru nemají nejen stejný vzhled, ale ani stejné použití. Obojí lze však skladovat buď vysušené a umístěné v nádobě při pokojové teplotě. Nebo naopak v mrazáku ve vzduchotěsné nádobě

Na kefír potřebujete kefírová zrna, dají se koupit v obchodech se zdravou výživou

Mléčný kefír – návod:

Vyrobit mléčný kefír není složité. Koupíte si kefírová zrna určená pro tento druh kefíru, vložíte je do misky a nalijete na ně mléko. Přikryjete je a necháte je stát při pokojové teplotě. Můžete je dát i do lednice, tam se ale nebudou množit všechny kvasinky, tudíž výsledný produkt bude kyselejší. Na jednu polévkovou lžíci kefírových zrn se dává zhruba půl litr mléka. Kefír je pak při pokojové teplotě hotový za 24 hodin, v lednici mu to bude trvat 3-4 dny. Dokončený kefír poznáte tak, že je oddělená vysrážená mléčná bílkoviny s tuky od syrovátky. 

Vodní kefír – návod:

Vodní kefír je o něco náročnější. Základem je cukrový roztok, přitom cukernatost by měla být zhruba 15-20 %. Můžete dát klasický cukr, alternativní sladidla nebo dokonce ochucený ovocný sirup. Důležité je však i to, aby v roztoku byla sacharóza. Odlišná sladidla budou mít pochopitelně vliv na výslednou chuť nápoje. Následně můžete přidat i trochu citrónu, ten zajistí, že se vodní kefír nezačne případně kazit. Na lžíci kefírových zrn nalijte půl litru cukerného roztoku a nechte při pokojové teplotě 24-48 hodin stát. Průběžně ochutnávejte. Až vám bude chuť vyhovovat, kefír slijte a uchovejte v lednici nebo ihned vypijte.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Ellen

    21:53 6. 4. 2023 +1
    Dobrý den. Když radíte, jak vyrobit kefír, poraďte také, kde sehnat mléko, ze kterého by šel vyrobit. Dnes v obchodech nedostanete koupit mléko, které by nebylo homogenizované. A z toho opravdu kefír nevyrobíte, stejně jako z něho nevyrobíte tvaroh nebo sýry... Vše má z něho podivnou konzistenci a většinou výrobek zhořkne. Jo, vím, že někde na farmách, ale každý nemá farmu v dosahu. Pokud víte o nějakém obchodě, který by byl v každém městě, kde by měli NE-homogenizované mléko, dejte tip. Jistě by to uvítalo více lidí, kteří by si rádi něco vyráběli doma.
    • Blanoch

      03:21 8. 4. 2023 0
      Farma není v dosahu? A nechtěla byste, aby farmáři vozili kozy k vám před barak je podojit? Víte, proč je v obchodě homogen.mléko? Prave kvůli takovým jako jste vy. Aby to měli až pod nos, obchod otevřeny 24/7 a nejlépe ve slevě
      • Kájin

        20:22 11. 4. 2023 0
        Hodně hloupý koment. A jak Vám paní trefně odpověděla, nic o ní nevíte, takže nepište jako pipi. Příště popřemýšlejte, než napíšete podobně trapný koment.
        • blanoch

          21:29 11. 4. 2023 0
          přemýšlejte vy. ..a nejlépe hlavou, tou nahoře a neurážejte do pipin. Co jste paní poradil vy, chytrolíne. Jak asi mají farmáři s nehomog.mlékem pobíhat po sídlišti,aby to měli lidé pod nosem . Kolik by to mléko muselo stát? Svého času byly mléčné automaty ,ale bylo v nich mléko také ošetřeno.
      • Ellen

        09:01 10. 4. 2023 +4
        Proč na mě útočíte? Nic o mně nevíte, jen tady omíláte nějaké fráze. Říct, že je kvůli mně v obchodech homogenizované mléko - tak to je opravdu směšné. I ty farmy mají jen omezené množství zboží, a když tam přijde najednou více lidí, ne vždy se na všechny dostane. Jen pro vaši informaci - v supermarketu nakupuji minimálně, nepotřebuji obchod otevřený 24/7 ani ty "jako" slevy... Ale jsem invalidní a nemohu dojíždět na farmu 50 km každý týden. Nevíte a soudíte. Možná právě kvůli takovým, jako jste vy - kteří nic nevědí a plivou kolem sebe jed, jsou vztahy ve společnosti takové, jaké jsou...
        • blanoch

          21:32 11. 4. 2023 -1
          jaké fráze? co to melete? Kolik by muselo stát litr takového mléka,aby se dostalo k vám v čerstvé podobě bez ošetření ? Jestli chcete kvalitu, zaplatte si taxi a on vám ho z farmy přiveze. Jinak si pořidte domů kozu. Já vám aspon dávám rady , ostatní tady tlučou hubou
        • Kájin

          20:26 11. 4. 2023 0
          Naprosto souhlasím s Vaším komentářem. A té slepici jste odpovědela skvěle...Vám přeji pokud možno zdraví, veselou mysl a pohodu. :-)

          Karel

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.