Pohanka patří mezi bohatý zdroj rutinu

Pohanka: Potravina našich předků proti hemoroidům i oparům

Pohanka není výmyslem moderního zdravého stravování. Je to plodina, která se na našem území vyskytuje již od 12. století a od té doby tvořila součást každodenního jídelníčku zdejšího obyvatelstva. Postupně byla nahrazována jinými obilovinami. Problémem i darem pohanky je, že nesnáší chemikálie, proto lze pěstovat pouze na nekontaminovaných půdách. A to se modernímu způsobu hospodaření nehodí/nevyplácí. Co jsou další důvody, proč pohanku zařadit do našeho jídelníčku?

Pohanka a zdraví: V řadě zemí je považována za bylinu

Pohanka je bohatá na řadu pro náš organismus důležitých látek: mangan, hořčík, měď, selen, zinek, železo, dále pak vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), vitamin C a E, kyselinu linolovou a linoleovou a další. V sušině semen nalezneme 50–70 % škrobu, obsahuje tedy poměrně vysoké procento kvalitních sacharidů. Pohanka je přirozeně bezlepková, může se tedy stát cenným zdrojem bílkovin pro lidi s citlivostí nebo alergií na lepek (celiaky). Je též cenným zdrojem vlákniny.

Mezi nejdůležitější látky, které pohanka obsahuje ve velkém množství je rutin (bioflavanoid), někdy označován jako vitamin P. Jedná se o antioxidant, který v kombinaci s vitaminem C prospěšně působí na naši obranyschopnost a zároveň posiluje (a vrací jim pružnost) stěny krevních vlásečnic (prevence kardiovaskulárních chorob). Jsou mu připisovány protizánětlivé účinky, podíl na snižování cholesterolu a údajně zpomaluje stárnutí organismu.

Čtěte také:

České superpotraviny vyčistí tělo a postaví vás na nohy

Mezi další látky, kterou pohanka obsahuje je lysin, která se používá jako účinná prevence herpetických virů (způsobují opary) nebo cholin, kterému se připisují regenerační schopnosti zejména u jaterních buněk.

Pohanka a zdraví: Kde může být prospěšná

  • Žilní a cévní onemocnění (chronické i akutní): metličky, křečové žíly či hemoroidy
  • Prevence kardiovaskulárních chorob (vč. snižování „špatného“ cholesterolu)
  • Snižuje riziko vzniku trombů (a následného infarktu či mrtvice)
  • Podílí se na regulaci krevního oběhu
  • Při častém krvácení z nosu či dásní, případně příliš silné menstruaci
  • Zánětlivé procesy všeho druhu
  • Působí prospěšně na funkce imunitního systému
  • Je vhodná při revmatických obtížích a artritidě
  • Posiluje potenci a chuť k intimním hrátkám

Pohanka je potravina, která zahřívá

Pohanka: Jak ji zařadit do jídelníčku?

Pohanka vypadá jako malé nahnědlé diamanty či pyramidy. Má charakteristickou vůni a chuť. Z tohoto důvodu ji řada lidí „odsoudí“ ještě před tím, než ji skutečně ochutná. Pohanka je však velmi variabilní a zařadit do jídelníčku ji můžete různými způsoby: pohanková kaše, příloha (například místo rýže), pohankové těstoviny, pohankové snídaňové vločky či pukance, pohanková mouka – například právě z pohankové mouky mají být připravovány typické francouzské palačinky „naslano“ (například se špenátem, kozím sýrem a sázeným vejcem).

Pohanka lze zamíchat i do zelných salátů, kam přidá tolik potřebné kvalitní sacharidy a bílkovinu. Pohankou můžete obohatit i zeleninový vývar místo zápražky. Pohanka může být i rychlou večeří: Stačí si k ní udělat trochu zeleniny (v zimních měsících spíše tepelně upravenou, v létě i syrovou), ale také osmahnout cibulku, česnek, vhodit bylinky dle chuti a přihodit trošku sýra. Anebo místo sýru kousek kvalitní slaniny či uzeného. Z pohankové mouky můžete stvořit i chutný chléb či buchty/koláče. Pokud chcete dokonalý koktejl prospěšných látek, kombinujte pohanku (rutin) s potravinami s vysokým obsahem vitaminu C (jahody, ananas, kapusta, zelený hrášek, květák, červená řepa…).

Příprava pohanky: Metod je více, ale tím nejčastějším způsobem je vložit propláchnutou a přebranou pohanku do vroucí osolené vody (poměr 3:1), povařte pod pokličkou cca 1 minutu, pak dejte přes hrnec utěrku, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat cca 10–15 minut.

Pohanka zdravá potravina, ale…

Podle východních přístupů patří pohanka k potravinám, které náš organismus zahřívají. Je tedy vhodná zejména do období chladu (podzim, zima, předjaří). Neznamená to však, že bychom pohanku měli během zbytku roku vynechat, spíš nalézt takové kombinace, které náš organismus nezatíží (vyvážit potravinami, které naopak ochlazují). V parném létě totiž mohou citlivější jedinci pocítit „přehřátí“, na něž budou reagovat zvýšeným pocením. Nezapomeňme také, že dávka rutinu je v pohance opravdu vysoká, proto při citlivosti na tuto látku byste ji z jídelníčku měli spíše vyřadit. Signálem, že pohanka (resp. látky v ní) pro vás vhodná není je například kopřivka.

Pohanka a zdraví jinak

Zajímavostí může být, že se neloupaná pohanka (anebo její slupky), která není určena k jídlu, používá jako výplň zahřívacích polštářků.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.