Čerstvé domácí pečivo chutná nejlépe

Upečte si čerstvé pečivo na nedělní snídani. Rohlíky, dalamánky i mléčné houstičky

Máte chuť na čerstvé domácí pečivo k snídani? Tak si ho jednoduše upečte. Rozhodně neplatí, že ty nejlepší dobroty jsou nejnáročnější. Okuste námi prověřené recepty, díky kterým si připravíte opravdové dobroty. Čerstvé housky, kaiserky, bagetky, ale třeba i něco sladkého.

Domácí pečivo: Rohlíky jako z pekárny

Přísady:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 hrnek mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce másla
  • sůl a kmín na posypání

Příprava:

Kvasnice dáme do větší nádoby a smícháme je s mlékem, cukrem a jednou lžící mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do nádoby, přidáme žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujeme těsto, které nelepí. Přikyjeme jej utěrkou a necháme vykynout. Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na stejný počet kusů a z nich uděláme menší koule. Každou z nich pak rozválíme válečkem na obdélník a srolujeme do tvaru rohlíku. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Před pečením postříkáme vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Domácí pečivo pečeme necelou půlhodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Domácí pečivo: Tradiční dalamánky

Přísady:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 10 g soli
  • 325 g vlažné vody
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru

Příprava: 

Všechny suroviny na domácí pečivo smícháme, těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Hotové těsto necháme necelou hodinu kynout. Pak jej rozdělíme na 10 dílů a vyválíme z nich oválné houstičky-dalamánky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět kynout. A to tak dlouho než se trouba rozpálí na 250 stupňů. Jakmile bude trouba nahřátá, dalamánky postříkáme vodou a rychle je vložíme do trouby. Pečeme necelých dvacet minut. Dle chuti je můžeme před pečením ještě posypat hrubozrnnou solí.

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kváskové pečení pro každého: Upečte si vynikající pečivo z kvásku

Domácí pečivo: Luxusní kaiserky

Přísady:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g špaldové mouky
  • 100 g chlebové žitné mouky
  • 15 g soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g povoleného másla

Příprava:

Všechny ingredience smícháme a důkladně propracujeme. Následně jej necháme minimálně 45 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na 7-8 dílů a z každého dílu vytvarujeme kouli. Na tu pak nožem nebo formou uděláme čáry. Kaiserky přikryjeme utěrkou a necháme dalších alespoň 20 minut kynout. Troubu na domácí pečivo roztopíme na 200 stupňů a kaiserky, které jsme ještě před pečením potřeli vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypali sezamovými semínky, do trouby vložíme. Pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě zmírníme na 150 stupňů a ještě dalších alespoň 10 minut dopékáme.

Domácí pečivo: Nadýchané housky

Přísady:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 90 g sádla (nebo 40 g másla a 50 g oleje)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Příprava:

Na domácí pečivo si nejdříve připravíme kvásek a necháme vzejít. Kvásek pak smícháme se všemi zbylými surovinami a připravíme pružné těsto. Přikyjeme utěrkou a necháme kynout. Pak rozdělíme na 9 částí a z každé uděláme tři válečky, které spleteme do copánku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě další půlhodinu kynout. Housky před pečením postříkáme vodou nebo potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat mákem. Pečeme v troubě roztopené na 175 stupňů alespoň 25 minut.

Okuste i netradiční domácí druhy pečiva

Domácí pečivo: Rychlé croissanty

Přísady:

  • 440 g hladké mouky
  • 80 g vlažné vody
  • 180 g mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 55 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Dále budeme potřebovat: 

  • 50 g změklého másla na náplň
  • 20 g másla na potření

Příprava:

Ve větší míse smícháme mouku, cukr a sůl. K nim pak přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Následně pak přidáme vejce, mléko a máslo. Přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Alespoň hodinu by těsto mělo kynout. Následně těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme a potřeme změklým máslem. A nakrájíme je vždy na 16 trojúhelníků. Každý z nich zamotáme do croissantu. Rolujeme od nejširší po nejužší část. Na plechu pak necháme domácí pečivo ještě zhruba dvacet minut až půl hodiny kynout. Před pečením croissanty potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je asi čtvrt hodiny na 200 stupňů.

TIP: Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Domácí pečivo: Francouzské mléčné houstičky

Přísady:

  • 100 ml vody
  • 1 lžička medu nebo sladěnky
  • 20 g droždí
  • 130 g hladké mouky na omládek
  • +dalších 330 g hladké mouky do těsta
  • 80 ml vody
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 20 g sušeného mléka

Příprava:

Z vody, medu či sladěnky, 130 g hladké mouky a droždí připravíme omládek na domácí pečivo. Důkladně promícháme a necháme asi hodinu pracovat a kynout. Poté k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Po vykynutí jej pak rozdělíme na 16-20 dílků a z každého uválíme obdélníkovou houstičku. Zvrhu ji žiletkou nařízneme a necháme na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem, ještě další hodinu kynout. Mléčné houstičky potřeme před pečením vodou a vkládáme je do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečou se pouhých 12-15 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.