Vietnamská kuchyně je velmi pestrá co do použitých surovin.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy

Vietnamská kuchyně je plná intenzivních vůní a chutí. Převážná většina receptů obsahuje velké množství zeleniny. Dá se tedy říct, že jsou výsledné pokrmy i prospěšné pro zdraví. Pokud budete chtít odlehčit těžší český jídelníček, vsaďte na jídla původem z Vietnamu. Jsou svěží a skvěle vás i celou rodinu zasytí.

Jak již bylo uvedeno, vietnamská kuchyně je lehká, ale i pestrá. Představíme vám tři typické pokrmy, které má v oblibě celá řada Čechů. Nic nepředčí aromatickou a chuťově dokonalou polévku Pho Bo, nebo třeba smažené závitky Nem Ran. Zatoužili jste ovšem po vydatnějším masitém jídle? Tak vsaďte na Bún Chả, což je opečený vepřový bůček s nudlemi a hromadou zeleniny.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vydatnou polévku Pho Bo

Rádi s rodinou navštěvujete vietnamské restaurace a s oblibou si dopřáváte voňavou polévku s hovězím masem, nudlemi, intenzivním kořením, bylinkami a zeleninkou zvanou Pho Bo? Pak vás jistě potěší recept na ni. Domácí je prostě domácí. Pro čtyřčlennou rodinu si připravte tyto ingredience:

Čtěte také:

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

  • hovězí kližku: ½ kilogramu
  • hovězí oháňku: ½ kilogramu
  • hovězí kýtu: ½ kilogramu
  • morkové kosti: 3 kusy
  • žlutou cibuli: 1 kus
  • červenou cibuli: 2 kusy
  • celou skořici: 1 kus
  • čerstvý zázvor: asi 70 až 80 gramů
  • celý badyán: 4 až 5 kusů
  • celý kardamom: 3 až 4 kusy
  • čerstvý koriandr: 3 až 4 snítky
  • čerstvou mátu: 2 až 3 snítky
  • jarní cibule: 4 stonky
  • rýžové nudle: dle počtu strávníků
  • mungo výhonky: cca ½ kilogramu na 4 osoby
  • čerstvý citron: 1 kus
  • chilli papričky: 2 kusy nebo dle preferencí
  • rybí omáčku: dle chuti
  • sůl: dle chuti

Vietnamská kuchyně si při přípravě pokrmů dává na čas, proto se připravte, že polévku Pho Bo budete vařit zhruba 7 hodin. Začněte tedy ideálně ráno, pokud ji chcete na oběd. Nejdelší dobu varu vyžaduje samozřejmě vývar. Začněte tím, že do velkého hrnce umístíte morkové kosti, přelijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Pro lepší čirost polévky je vhodné provést výměnu vody zhruba po půl hodině vaření. Do druhé várky tekutiny přidejte hovězí oháňku. Po zhruba dalších třiceti minutách odstraňte pěnu z hladiny vývaru a vložte do něj hovězí kližku, také na suché pánvi opražený zázvor (paličkou poklepaný, přepůlený, neloupaný) i cibuli (loupanou a přepůlenou), badyán, kardamom a skořici. Dále vsypte do tekutiny i jednu až dvě lžíce soli a vařte vývar po dobu alespoň pěti hodin na mírném až středním plamenu. V momentu, kdy bude vývar hotový, dochuťte jej dle preferencí rybí omáčkou.

V další fázi se pusťte do servírování polévky Pho Bo. Je potřeba do misek vyskládat veškeré další suroviny, které budete přelévat vývarem. Hovězí kýtu pokrájejte na velice tenké plátky a syrovou ji vložte do misek v přiměřeném množství. Poté přidejte na kolečka pokrájenou červenou cibuli, mungo výhonky, lístky důkladně opláchnuté máty a koriandru, nasekanou jarní cibuli a předem rozmočené rýžové nudle. Vše přelijte horkým vývarem z hovězího masa, tím se kýta „uvaří“ a podávejte s půlměsíčky citronu k zakápnutí polévky a nasekanou chilli papričkou (tyto suroviny si každý přidá sám, proto je dejte stranou). A nyní se můžete ponořit do chutí a vůní skvostného jídla. Vietnamská kuchyně vás zcela pohltí a „roztančí“ vaše chuťové pohárky.

Vietnamská kuchyně je zdravá.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na křupavé závitky Nem Ran

Nyní vám představí vietnamská kuchyně dokonale křupavé závitky Nem Ran, které prostě musíte ochutnat. I přesto, že jsou smažené, jsou prakticky zdravé. Obsahují totiž opět velké množství zeleniny a bylinek. Obstarejte si tyto suroviny:

  • mletý vepřový bok: ¼ kilogramu
  • Jidášovo ucho (sušené houby): cca 1 menší šálek
  • čerstvý koriandr: 1 až 2 snítky
  • čerstvou kedlubnu: ½ kusu
  • mrkev: 1 kus
  • cibuli: 1 kus
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • vajíčka: 2 kusy
  • rybí omáčku: 1 lžíci
  • rýžový papír: cca 15 listů
  • rýžový olej: dle potřeby na osmažení závitků
  • skleněné nudle: 50 gramů
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti

Vietnamská kuchyně je dá se říct pro opravdu trpělivé kuchaře. Pokud jím jste, pak začněte s vařením. Namočte si nejprve skleněné nudle do studené vody, aby zvláčnily, a to samé proveďte i se sušenými houbami (k nim přidejte horkou vodu). Poté si oloupejte mrkev a kedlubnu a obě suroviny nastrouhejte nahrubo do hlubší nádoby. K zelenině přidejte i najemno nasekanou cibuli a česnek. Postupně také do mísy vkládejte vejce, namočené houby, skleněné nudle, nasekaný čerstvý koriandr, mletý vepřový bok, osolte, opepřete, zakápněte rybí omáčkou dle chuti a dobře rukama směs ingrediencí promíchejte. Nyní se pusťte do balení závitků. Do suché a čisté pánve si nalijte trochu vody (můžete použít i tmavé pivo) a v tekutině namáčejte rýžové listy. Do každého vláčného listu pak pečlivě zabalte zhruba lžíci až dvě masové směsi se zeleninou. Nakonec závitky smažte na rýžovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte ihned po přípravě. Hodit se bude k pokrmu třeba typická vietnamská omáčka Nuoc Cham (postup naleznete v posledním receptu). Přejeme dobrou chuť.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vepřový bůček Bún Chả

Vietnamská kuchyně s oblibou pracuje s vepřovým masem. Opečený nebo chcete-li grilovaný vepřový bůček Bún Chả si zamilujete už po prvním soustu. Je dokonale křupavý a v kombinaci s rýžovými nudlemi, česnekem, aromatickými surovinami a pikantní omáčkou je prostě božský. Pro 4 osoby potřebujete tyto ingredience:

  • vepřový bůček: 600 gramů
  • rýžové nudle: množství dle preferencí
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • cibuli: 2 kusy
  • šťávu z limet: 4 lžíce
  • sójovou omáčku: 2 lžíce
  • třtinový cukr: 6 lžic
  • rybí omáčku: 4 lžíce
  • mungo výhonky: dle chuti
  • mrkev: cca 3 kusy
  • čerstvý koriandr: 2 až 3 snítky
  • listový salát: dle preferencí

Vietnamská kuchyně má v oblibě univerzálně použitelnou omáčku/zálivku Nuoc Cham, která má pikantní chuť a k vepřovému bůčku se také skvěle hodí. Připravte si na její zhotovení:

  • chilli papričku: 2 kusy
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • vlažnou vodu: 6 lžic
  • rybí omáčku: 2 lžíce
  • šťávu z limet: 2 lžíce
  • krupicový cukr: 2 lžíce

V první fázi si naložte vepřový bůček v marinádě, kterou jste si v misce připravili z jemně nasekané cibule, lisovaných česnekových stroužků, sójové omáčky, limetové šťávy, rybí omáčky a třtinového cukru. Maso nechte marinovat ideálně 8 až 12 hodin v lednici. Poté jej vyjměte a nakrájejte na asi 3 až 4 milimetry silné plátky. Ty buď opékejte zprudka na pánvi nebo nechte grilovat v rozpálené troubě dozlatova a křupava. Mezitím si rozmočte rýžové nudle (dle návodu) a posléze je umístěte do misek. K nim přidejte nasekaný čerstvý koriandr, listový salát dle výběru, nahrubo nakrouhanou a loupanou mrkev a mungo výhonky. Nakonec se ještě pusťte do přípravy zálivky Nuoc Cham. Jemně si nasekejte chilli papričky a vložte je do hlubší mísy, pak přidejte jemně nasekaný či lisovaný česnek, zalijte vlažnou vodou, rybí omáčkou a dochuťte cukrem a limetovou šťávou. Omáčkou přelijte nudle s dalšími ingrediencemi a na vrch pokládejte grilovaný bůček. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť. Doufáme, že vás vietnamská kuchyně alespoň trochu zaujala a zařadíte ji do jídelníčku.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 14. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 15. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 16. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Hra mozku - to se dá pochopit.
Ale co s důkazy, které zachytily např. bezpečnostní kamery?
Je jasné, že hod...

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Získejte zde svou legitimní půjčku

100% spolehlivý úvěr v ČR Rychlá půjčka - přímý investor 30 000 Kč až 60 000 000 K...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...
Zobrazit všechna témata

Tiché signály, že se blíží rozchod: Poznáte, když váš vztah pomalu končí?

Rozchod málokdy přichází jako blesk z čistého nebe. Většinou se do vztahu tiše vplíží drobné změny. Komunikace uvadá, doteky jsou spíše už jen letmé, místo zájmu přichází lhostejnost… Jenže právě tyto nenápadné...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Kuřecí maso z české farmy až do vaší kuchyně

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku a kalorií a je dobře stravitelné. V kuchyni má velmi univerzální využití. Kupovat byste však měli jen kvalitní kuřecí maso, například to z českých fa...

Advent bez spěchu: Umění pomalého čekání v době instantní radosti

Advent byl kdysi časem ticha, rozjímání a dobrovolného zklidnění. Dnes se z něj stává spíš čtyřtýdenní sprint mezi e-shopy, večírky a šustěním balicích papírů. Jenže právě advent, období pomalého čekání, nám mů...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.