Wasabi je oblíbenou i nenáviděnou ingrediencí

Wasabi: Japonský křen na českém talíři. Okuste luxusní pálivé dobroty

Rostlina wasabi neboli japonský křen je vytrvalá bylina, která patří do stejné rodiny rostlin, jako je například křen selský, hořčice, vodnice, tuřín, kedlubny, hlávkové zelí, čínské a pekingské zelí, kapusta, ředkve, brokolice, romanesco, květák a řada divokých rostlin. Oproti nim má však celou řadu účinků blahodárných pro naše zdraví. A v kuchyni je zcela nenahraditelný.

Wasabi se pěstuje především pro své až tři centimetry silné a osmnáct až dvacet centimetrů dlouhé dužnaté stonky štiplavé chuti a žlutozelené až zelené barvy. Vzhledem ke specifickým životním podmínkám není komerční pěstování japonského křenu příliš rozšířeno, jedná se stále o drahý a vzácný produkt. Nejkvalitnější wasabi (sawa) se produkuje v jeho přirozeném prostředí (s kořeny v tekoucí vodě), levnější sorty (oka) pak na zavlažovaných terasovitých polích podobných rýžovým nebo v hydroponických kulturách. Oddenky wasabi se sklízejí po dvou až čtyřech letech. 

Wasabi v kuchyni

Jedlé a léčivé jsou všechny části rostliny, nejvíce biologicky aktivních látek se ale nalézá právě v oddenku. Tyto sloučeniny jsou ale z velké části těkavé, anebo tepelně nestálé, oddenky, listy i květy japonského křenu je proto nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Obvykle se v jídlech kombinují s fermentovanou sójovou omáčkou či zázvorem. Listy wasabi mají slabší chuť než oddenek, mladé listy z prostředků růžic jsou křehčí a jemnější. Používají se do salátů a polévek, mohou sloužit i jako vonná dekorace, sušenými listy lze ochucovat sýry či krekry. Účinné a aromatické látky wasabi jsou těkavé a z velké časti mizí již do patnácti až dvaceti minut, oddenky se proto mají používat nejlépe syrové a loupat a najemno, na pastu, je strouhat až těsně před konzumací.

Čtěte také:

Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Piri-Piri koření si oblíbí především milovníci pálivých jídel. Jak ho připravit doma?

Slupka japonského křenu obsahuje velké množství bioaktivních sloučenin, před strouháním oddenku ji proto neloupeme, jen oddenek důkladně kartáčkem očistíme, omyjeme v tekoucí studené vodě a podle potřeby z něj odřízneme výčnělky (pahýly listů) a hrubé části. Ke strouhání je třeba zvolit velmi jemné a ostré struhadlo, ideální je tradičně používaná pravá žraločí kůže či speciální keramické struhadélko na wasabi, hodí se i keramická strouhátka na česnek a zázvor, kompromisně lze použít kovové struhadlo typu microplane.

Využití wasabi k jídlu

Wasabi se uplatňuje především v japonské kuchyni k ochucení suši, sašimi a nudlí. Hodí se také k masu, do polévek, pomazánek a studených omáček, je možné ho použít místo pepře či chilli do koktejlu Bloody Mary. Pomocí wasabi se aromatizují destiláty i jedlé oleje, sušené wasabi se přidává do těstíčka na smažení oříšků nebo k obalení upražených ořechů a luštěnin. Ze semen japonského křenu se za studena lisuje olej, po nanesení na pokožku ji prokrvuje, prokysličuje a působí hřejivě. 

Wasabi je pořádně pálivé, šetřete s ním

Wasabi olej na dochucení pokrmů

Přísady:

  • ¼ hrnku olivového rostlinného oleje
  • ¼ hrnku světlého sezamového oleje
  • ½ lžičky čerstvě připravené wasabi pasty

Příprava: 

V kastrůlku smísíme oba oleje a při nízkém výkonu plotýnky je dvě až tři minuty zahříváme tak, aby nezačaly vařit či kouřit. Kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a do oleje vmícháme wasabi pastu. Zakryjeme, necháme stát jednu hodinu a poté olej slijeme, necháme vychladit a můžeme používat.

Salát z červené řepy, listů wasabi a roastbeefu

Přísady:

  • 400 g vychlazeného roastbeefu nakrájeného na tenké plátky
  • 200 g směsi baby salátů
  • 200 g čerstvých listů wasabi natrhaných na kousky
  • 25 g lístků hladké petrželky
  • 2 vychladlé středně velké pečené červené řepy, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
  • ½ hrnku hustého kysaného podmáslí
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • sůl

Příprava: 

Na talíře rozložíme směs salátů, listy wasabi, petrželku, červenou řepu a roastbeef, polijeme dresingem smíchaným z podmáslí, olivového oleje, citrónové šťávy, hořčice, česneku a soli a ihned podáváme.

Celerové hranolky s wasabi dipem

Přísady:

  • 1 kg bulvového celeru
  • 1/4 hrnku husté zakysané smetany
  • 1/4 hrnku domácí či jiné kvalitní majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžičky čerstvě připravené wasabi pasty
  • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
  • extra virgin olivový olej
  • sůl

Příprava: 

Troubu rozpálíme na 200 °C, celer oloupeme a nakrájíme na hranolky. Celerové hranolky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, posolíme je a pokapeme olivovým olejem a upečeme. Mezitím smícháme zakysanou smetanu, majonézu a citrónovou šťávu, dle chuti přidáme wasabi a sůl a hotový dip v misce posypeme pažitkou. Upečené celerové hranolky vyndáme z trouby a podáváme je se studeným dipem.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ÚTERÝ 13. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.