Zdraví prospěšná cizrna je i velmi chutná

Zdraví prospěšná cizrna je i velmi chutná

Zdravá strava, to je pojem, kterého se mnozí bojí. Představují si totiž, že jakmile je něco zdravé, je to zaručeně bez jakékoliv chuti. Tento ustálený nesprávný názor je však možné lehce vyvrátit. Pokud se zdravé potraviny příhodně upraví, pak jsou nejen prospěšné, ale opravdu chutné. To stejné platí pro cizrnu, která je oblíbena především v kuchyních středomořských a blízkovýchodních států. Pro své jedinečné vlastnosti se však rozšířila po celém světě a své místo si vydobývá i u nás. Říká se o ní, že je možné jí nahradit maso, a tak je rostlinou, bez níž se neobejdou vegetariáni. O vhodnosti jejího používání byly přesvědčeny i dávné civilizace, protože cizrna je známa už několik tisíc let.

Co je cizrna?

Jak už bylo výše zmíněno, cizrna je luštěnina, která se svým vzhledem podobá hrášku. Oproti němu má však trochu větší velikost a žlutou barvu. Občas se lze díky tomu setkat i s názvem „římský hrách“. Chutí může vzdáleně připomínat lískový oříšek, a z tohoto hlediska je proto mnohými před hrachem upřednostňována. Existuje na 40 druhů této rostliny, nicméně domestikace se dočkala především cizrna beraní. V obchodech je cizrna k dostání v suchém stavu, ale také v konzervě, což umožňuje využívat ji při přípravě rozličných pokrmů. Hodí se jako hlavní chod (díky vyváženému obsahu všech důležitých živin), dále do polévek, salátů, pomazánek, ale také jako samostatná příloha nebo doplněk brambor či těstovin.

Cizrnou lze po úpravě nahradit i pochutiny, které si lidé rádi dopřávají při sledování televize, což jsou populární brambůrky, slané tyčinky nebo pražené oříšky. Hledáte-li tip na zdravé mlsání, pak může být cizrna jednou z velmi dobrých a výživovými poradci doporučovaných voleb.

Cizrna – nejkvalitnější luštěnina

Pro významný obsah polysacharidů, bílkovin a vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek je cizrna často označována jako nejkvalitnější luštěnina. Je zdrojem nejdůležitějších živin, v jejichž výčtu chybí pouze vitamin B, ten však nenajdete u žádné rostlinné potraviny. Lidskému tělu dodá také spoustu energie, ve 100 gramech přibližně 360 kcal. V cizrně se tedy nachází:

  • sacharidy
  • železo
  • proteiny
  • zinek
  • vláknina
  • draslík
  • niacin
  • sodík
  • kyselina listová
  • vitamin A
  • vápník
  • vitaminy B1, B2 a B6
  • fosfor
  • vitamin E
  • hořčík
  • vitamin C

Jak lidskému tělu prospěje pravidelná konzumace?

Pokud se ve vašem jídelníčku bude cizrna objevovat často, uděláte pro své zdraví opravdu mnoho dobrého. Díky svému jedinečnému složení podporuje cizrna vzdor vůči stárnutí. Pomáhá totiž s obnovou buněk i regenerací obecně. Také posiluje imunitní systém, který zvláště v dnešní uspěchané době bývá ohrožován mnohými negativními vlivy. Cizrna napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu (díky kvalitním tukům a vláknině), čímž pomůže předcházet arterioskleróze a infarktu myokardu, a v neposlední řadě zvýší obranu nervové soustavy před působením stresu (díky vitaminu B), který sužuje téměř každého z nás. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje velké množství vlákniny, je výrazným činitelem při podpoře správné činnosti trávicího traktu. Opomenout se nesmí ani vhodnost pro těhotné ženy, a to díky kyselině listové, která uchrání plod před případnými vrozenými vadami nervové soustavy.

Cizrna - recepty

Cizrnu je možné vařit, péct i smažit, a to v závislosti na tom, v jakém stavu si ji za účelem konzumace pořídíte. Sterilovaná v plechovce je jednodušší z hlediska dalšího zpracování, v suché formě se jí však připisují větší výživové hodnoty. Je však nutné ji před zpracováním nejlépe na 24 hodin namočit, aby nebylo její vstřebání v trávicí soustavě tak těžké. Vůbec nejlepší je nechat cizrnu odstát ve vodě zhruba 48 hodin, aby naklíčila. Vodu je nutné vyměňovat, aby se nezkazila. Odměnou za trpělivost je pak cizrna ještě o něco zdravější, vstřebatelnější a chutnější. Aby cizrna nenadýmala, je dobré ji připravovat s bazalkou, oregánem nebo například majoránkou.

Základem užití cizrny je její vaření. To je třeba provádět v odkryté nádobě, do měkkého stavu ji přivedete mírným varem po dobu 1 až 2 hodin (záleží na osobních preferencích, jak chcete cizrnu měkkou). K osolení vody je dobré přistoupit až ke konci vaření, poté se voda scedí a cizrna je připravena. Pokud chcete zjemnit její chuť nebo se potýkáte se špatným trávením, je vhodné odstranit z jednotlivých bobulí slupku, což by bylo jednotlivě velmi náročné, a tak je nejlepší čerstvě uvařenou cizrnu zalít studenou vodou a počkat, až se slupky začnou oddělovat. Poté se cizrna promne v rukách, obdobně jako když se propírá rýže. Následně slupky vyplavou na hladinu vody a tím je celý proces u konce.

Cizrna a recepty z ní jsou výborným obohacením chutí, které si běžně ve svých stravovacích návycích dopřáváme. Přinášíme vám proto vybrané cizrna recepty, které jsou snadno zvládnutelné a přináší do jídelníčku změnu, která je navíc velmi prospěšná.

Pomazánka z cizrny

Ingredience:

  • 200 až 300 g cizrny
  • 1 až 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka
  • sůl, pepř

Jak se pomazánka z cizrny připraví?

Uvařená cizrna se rozmixuje na pastu, která se následně osolí a lehce opepří. Nakonec se zapracuje jemně nastrouhaná cibule a vymačkaný česnek. Nejlépe se hodí k celozrnnému pečivu, kdy se po natření dozdobí pažitkou.

Cizrnová polévka

Ingredience:

  • 350 až 400 g sterilované cizrny
  • 2 velké cibule
  • 3 mrkve
  • lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olej
  • sůl, pepř a garam masala

Jak se cizrnová polévka připraví?

Na oleji je třeba osmahnout jemně nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Do směsi se přidá koření garam masala a zhruba po 2 minutách míchání se následně přilije vývar a nakrájená mrkev. Po mírném vaření v délce trvání 15 minut se přidá scezená a propláchnutá cizrna. Po smíchání odeberte přibližně polovinu obsahu, který rozmixujete a opět přidáte zpět. Na závěr polévku osolte a opepřete dle chuti.

Karbanátky z cizrny

Ingredience:

  • 350 až 400 g sterilované cizrny
  • 1 až 2 středně velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 až 2 vejce (dle velikosti)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • lžička mletého kmínu
  • lžička mleté sladké papriky
  • lžička mletého koriandru
  • olej
  • sůl, pepř

Jak se karbanátky z cizrny připraví?

Propláchnutou cizrnu rozmačkejte vidličkou a smíchejte s utřeným česnekem, jemně nakrájenou cibulí, vejci, moukou a kořením. Nakonec osolte podle chuti. Vzniklou směs, která nesmí být řídká, ani příliš hutná, nechte zhruba 45 minut v chladu odležet. Poté vytvářejte placičky a smažte na oleji dozlatova.

Cizrna je jedinečnou rostlinou, která by neměla chybět na talíři nikoho, kdo chce sobě a svým blízkým dopřávat zdravou a kvalitní stravu, s níž bude tělo lépe odolávat všem nežádoucím vlivům, které na něho každodenně útočí. Recepty z cizrny umožňují připravit tuto rostlinu nápaditými a lahodnými způsoby, aby obohacování těla důležitými látkami bylo co nejpříjemnější.



Diskuse k článku

  • M.Halová

    17:56 5. 4. 2014 +2
    Vzhledem k tomu, že se v popisu na jedné straně vitamín B popírá a na druhé straně upřednostňuje, bylo by třeba, aby si v tom pisatel udělal pořádek a nedocházelo k desinformaci lidí.
  • Marie

    15:21 16. 2. 2014 +2
    Cizrna když se namočí není potřeba jí vařit hodinu...pohlídat jí a je za chvilku hotová

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.