Cuketová polévka - recept 10x jinak pro každý den

Cuketová polévka - recept 10x jinak pro každý den

Cuketa je nejen chutná, zdravá, dietní, ale také univerzální zelenina. Připravit ji totiž můžete na tisíc způsobů. My jsme se v tomto článku tentokrát zaměřili pouze na polévky. Ukážeme si, jak doma připravit cuketovou polévku na 10 způsobů - se smetanou, s kari, s bramborami, rajčaty i pro děti. Tak která cuketová polévka zachutná nejvíce vám?

Čtěte také:

Recepty z cukety

Připravili jsme pro vás celkem 10 různých receptů na cuketové polévky včetně podrobného návodu. Každý recept by měl vystačit zhruba na 4 porce. Některé polévky jsou ideální do horkého léta, jiné můžete v pohodě servírovat i v minus 20 stupních. A pokud toužíte i po jiných nežli polévkových receptech, mrkněte na další recepty z cukety, které máte rádi nebo na cuketové recepty 27x jinak.  

Cuketová polévka se smetanou

Tato cuketová polévka se smetanou potěší všechny labužníky. Obsahuje totiž pořádnou dávku smetany, parmazánu a vývaru, takže se rozhodně nejedná o žádnou dietu. Pokud chcete mít vlastní zásoby cukety doma, mrkněte, jak na pěstování cukety

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku 
  • 750 g cukety
  • 500 ml zeleninového vývaru (nebo drůbežího)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • hrst čerstvé bazalky
  • 50 g parmazánu
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • k podávání: opečený toast

Cuketová polévka se smetanou - recept

  1. Česnek si nakrájejte na plátky, cuketu omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Ve velkém hrnci si rozpalte 3 lžíce olivového oleje a 1 minutu na něm restujte plátky česneku.
  3. Poté do hrnce přidejte kostky cukety, osolte, opepřete a míchejte. Cuketu restujte zhruba 3-5 minut.
  4. Poté obsah hrnce zalijte horkým vývarem a hrnec přiklopte.
  5. Vařte 10-12 minut, dokud nebude cuketa měkká. 
  6. Poté víko hrnce odklopte, přidejte čerstvou bazalku a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka. 
  7. Vmíchejte smetanu a parmazán.
  8. Dochuťte ještě podle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  9. Podávejte s opečeným toastem.

recept 

Cuketová polévka pro děti

Tuto cuketovou polévku můžete podávat dětem zhruba od 1 roku. Pokud je polévka určená pro mladší děti, doporučujeme vynechat sůl a pažitku. Inspirujte se také dalšími recepty z cukety pro děti

Ingredience

  • 500 g cukety
  • 1/2 pórku 
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky másla + kapka olivového oleje
  • sůl
  • pažitka

Cuketová polévka pro děti - recept

  1. Cuketu si nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. 
  2. V hrnci si zpěňte máslo s kapkou olivového oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a na tuku orestujte pórek. 
  3. Poté do hrnce přidejte nakrájenou cuketu. 
  4. Zalijte horkým kuřecím vývarem a vařte nejméně 10 minut do změknutí.
  5. Poté polévku rozmixujte (část můžete nechat pro děti nerozmixovanou).
  6. Přidejte podle potřeby sůl a pažitku.
  7. Cuketová polévka pro děti je hotová!

recept

Cuketová polévka s mrkví

Tato cuketová polévka potěší všechny milovníky mrkve. Navíc obsahuje jen 50 ml smetany, a tak si ji mohou bez obav dopřát i ti z vás, kteří zrovna drží dietu. Tato polévka má lehce nasládlou chuť - stejně jako recepty z cukety nasladko

Ingredience

  • 500 g cukety
  • 3 mrkve
  • 1/2 pórku
  • cibule
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml smetany
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • k podávání: petrželka

Cuketová polévka s mrkví - recept

  1. Nakrájejte si cuketu na kostky, mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo, pórek si omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli si nakrájejte na kostičky. 
  2. V hrnci rozpalte olivový olej a orestujte na něm dozlatova cibulku. 
  3. Poté do hrnce přidejte kari koření a rozmíchejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a 1 minutu smažte. Poté přidejte pórek a opět 1 minutu smažte. Nakonec přidejte cuketu na kostičky a naposledy 1 minutu zasmažte. 
  4. Zeleninu zalijte horkým vývarem a vařte 12 minut, nebo dokud nebude zelenina měkká. 
  5. Nakonec polévku rozmixujte, přidejte smetanu a ochuťte solí a pepřem.
  6. Zasypejte petrželkou a podávejte. 

recept

Cuketová polévka se zakysanou smetanou

Cuketová polévka se zakysanou smetanou v sobě snoubí chuť cukety, mladého hrášku a máty. Díky zakysané smetaně je osvěžující. Doporučujeme jí proto podávat studenou. Inspirujte se dalšími recepty na studené polévky

Ingredience

  • 900 g mladé cukety
  • 600 g hrášku
  • 250 ml vody
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • k podávání: máta, zakysaná smetana

Cuketová polévka se zakysanou smetanou - recept

  1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cuketu si nakrájejte na kostky, hrášek a mátu omyjte. 
  2. V hrnci si rozpalte dvě lžíce olivového oleje, přidejte hrášek a smažte 3 minuty.
  3. Poté do hrnce přidejte cuketu nakrájenou na kostky a smažte další 3 minuty. 
  4. Poté směs osolte a opepřete a zalijte 250 ml studené vody. 
  5. Obsah hrnce vařte 12-15 minut, nebo dokud nebude hrášek měkký. Po uvaření přidejte čerstvou mátu.
  6. Poté se musí cuketová polévka rozmixovat, nejlépe vám to půjde v blenderu.
  7. Hotovou polévku servírujte s kopečkem zakysané smetany a s čerstvou snítkou máty. 

cuketové polévky3  

Polévka cuketová krémová s chřestem

Cuketová krémová polévka se hodí zejména na jaro - v jarních měsících totiž nejlépe seženete čerstvý zelený chřest, který je základem této polévky. 

Ingredience

  • 400 g mladé cukety
  • 400 g zeleného chřestu
  • 500 ml kuřecího vývaru 
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g slaniny
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce másla + kapka oleje
  • k podávání: opečený toast

Polévka cuketová krémová s chřestem - recept

  1. Cuketu omyjte a nakrájejte na kousky, dejte stranou.
  2. Chřest si omyjte a odlomte z něj dřevnaté konce. 
  3. V hrnci si rozpusťte máslo s olivovým olejem a restujte na něm chřest 3 minuty. 
  4. Poté přidejte cuketu a restujte další 3 minuty. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
  5. Zalijte horkým vývarem a vařte 10 minut. 
  6. Po uvaření přidejte smetanu a část polévky dejte stranou - zbytek rozmixujte.
  7. Chřestovou cuketovou polévku podávejte s opraženou slaninou.

recept

Cuketová polévka s bramborem

Cuketová polévka, kterou budou milovat i chlapi! Obsahuje pořádnou porci brambor, česneku a slaniny. Takže si pánové ani nestačí všimnout, že také ukrývá zdravou cuketu a brokolici. 

Ingredience

  • 600 g cukety
  • 5 brambor
  • 1/4 cukety
  • 150 g slaniny
  • 700 ml vývaru
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • olej
  • k podávání: jarní cibulka, housky

Cuketová polévka s bramborem - recept

  1. Cibuli a brambory si nakrájejte na kostičky, cuketu na větší kostky a brokolici si rozdělte na růžičky a dejte stranou.
  2. V hrnci osmažte na oleji cibulku, poté do hrnce přidejte česnek a brambory, smažte 1 minutu.
  3. Stejný postup opakujte s cuketou a brokolicí, opět smažte 1 minutu. 
  4. Zeleninu zalijte horkým vývarem, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a vařte do změknutí - asi 15 minut. 
  5. Poté si v jiné pánvičce opražte slaninu. Nakrájejte si jarní cibulku a připravte pečivo.
  6. Cuketová polévka se podává s opraženou slaninkou, jarní cibulkou a čerstvým pečivem tak, jak vidíte na fotce. 

recept

Italská cuketová polévka

Italská cuketová polévka vás ohromí zejména v horkém létě. Zasytí vás totiž natolik, že už nebudete potřebovat druhý chod. Obsahuje totiž jak porci zeleniny, tak porci bílkovin a sacharidů. Prostě vše v jednom. Cuketová polévka se navrchu podává s grilovanou cuketou s kuřecím masem, postup je proto trošku složitější. Nejprve budete muset udělat polévku a poté - zvlášť ugrilovat cuketu s kuřecím masem. Výsledek ale stojí za to!

Polévka

Ingredience

  • 400 g cukety na kostky
  • 200 g brambor
  • 200 ml vývaru
  • cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu

Italská cuketová polévka - recept

  1. Nejprve si nakrájejte 400g cukety a 200g brambor na kostky. Cibuli si nakrájejte nadrobno.
  2. V hrnci si rozpalte olivový olej a dozlatova na něm opečte cibulku. 
  3. Přidejte pokrájenou cuketu a brambory, osolte, opepřete a smažte 3 minuty.
  4. Poté směs zalijte horkým vývarem, hrnec zaklopte a vařte 12-15 minut, dokud nebude zelenina měkká.
  5. Poté obsah hrnce rozmixujte, přidejte parmazán a případně ještě dochuťte pepřem či solí.
  6. Podávejte se zdobením na polévku (grilovanou cuketou s kuřecím masem). 

Zdobení na polévku

Ingredience

  • 300 g cukety na dlouhé tenké plátky
  • 250 g kuřecího masa
  • menší hrst rukoly
  • slunečnicová semínka
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Grilovaná cuketa s kuřecím masem - recept

  1. Ze 300 g cukety si vytvořte dlouhé tenké plátky, nejlépe to jde pomocí škrabky na zeleninu.
  2. Kuřecí maso si omyjte a nakrájejte na malé kousky. Osolte a opepřete.
  3. Připravte si grilovací pánev, na které zvlášť ogrilujte plátky cukety a kousky kuřete. 
  4. Poté grilovanou cuketu s masem smíchejte dohromady, zakápněte citrónovou šťávou, přidejte slunečnicová semínka a hrst rukoly. 
  5. Osolte a opepřete.
  6. Podávejte jako zdobení cuketové polévky. 

recept

Cuketová polévka s rajčaty

Nálož vitamínů v této polévce bude bavit děti i dospělé. Hotovo máte raz dva, stačí vše nakrájet, povařit a rozmixovat. 

Ingredience

  • 600 g cukety
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř
  • k podávání: bagetka

Cuketová polévka s rajčaty - recept

  1. Cuketu si omyjte a nakrájejte na kostky. 
  2. Rajčata spařte horkou vodou, vložte do studené vody a poté oloupejte. Nakrájejte na kostky. 
  3. Cibuli si nakrájejte na kostičky.
  4. V hrnci si rozpalte olivovým olej, na kterém osmažte cibulku.
  5. Poté přidejte cuketu a rajčata na kostky, osolte a opepřete.
  6. Zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte 10 minut. 
  7. Poté přidejte čerstvou bazalku a polévku rozmixujte. Část polévky můžete nechat nerozmixovanou. 
  8. Podávejte s bagetkou. 

recept

Cuketová polévka s kari a červenou čočkou

Cuketová polévka v této podobě připomíná indické recepty. Ucítíte v ní totiž lahodnou chuť kari a čočky, které jsou základem většiny indických receptů. 

Ingredience

  • 500 g cukety
  • 2 mrkve
  • 100 g červené čočky
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari
  • přepuštěné máslo 
  • sůl, pepř
  • k podávání: chleba

Cuketová polévka s kari a červenou čočkou - recept

  1. Nejprve si nakrájíme zeleninu - cuketu na kostičky, mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. 
  2. Do hrnce vložte lžíci přepuštěného másla (ghí) a osmažte na něm cibuli.
  3. Poté přidejte červenou čočku, česnek a kari, 2 minuty smažte. 
  4. Nakonec přidejte cuketu, osolte, opepřete a zalijte horkou vodou (aby byla zelenina ponořená).
  5. Vaříme zhruba 15 minut, dokud není zelenina a čočka měkká.
  6. Nakonec polévku rozmixujte a podávejte s chlebem. 

Jednoduchá krémová polévka z cukety

Tato polévka je základním receptem na polévku z cukety a sáhnout byste po ní měli, pokud hledáte univerzální recept na cukeťačku nebo spěcháte a nemáte příliš času trávit s vařením déle jak 20 minut.  

Ingredience

  • 700 g cukety
  • červená cibule
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka

Jednoduchá krémová polévka z cukety - recept

  1. Cuketu si nakrájejte na větší kostky, cibulku na menší kostky. 
  2. V hrnci si rozpusťte ghí a orestujte na něm cibulku. Poté přidejte cuketu.
  3. Chvíli restujte a poté vše zalijte horkým vývarem. Vařte 10 minut, dokud nebude cuketa měkká.
  4. Poté část polévky rozmixujte a vraťte do hrnce. Přidejte smetanu a podávejte. 

cuketové polévky1 

A jaká cuketová polévka se zalíbila nejvíce vám?

Přidejte nám do komentáře recept na vaši oblíbenou polévku z cukety. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.