Metoda sous-vide čili vaření ve vakuu

Metoda sous-vide čili vaření ve vakuu

Jak co si představit pod pojmem sous-vide?

Pod francouzským výrazem sous-vide, který si můžeme přeložit jako vaření ve vakuu se skrývá způsob přípravy obzvlášť chutných a šťavnatých pokrmů s jemnou texturou a plnou chutí, které si díky šetrné přípravě zachovají maximum živin.

Jídlo se před vařením uzavře do speciálních vakuovaných sáčků a následně se vloží do vodní lázně, kde se vaří po dobu několik hodin. Lázeň má překvapivě nízkou hodnotu, v průměru okolo 60°C, avšak teplota se liší podle různých druhů masa či zeleniny.

Nízká teplota způsobí, že se potraviny vaří velmi pomalu, avšak se zachováním důležitých živin i chuti, o které při vaření za vyšších teplot částečně přicházejí.

Sous-vide neboli vaření ve vakuu:

  • pokrm se vaří dlouho, mnohdy až několik hodin, ale výsledek stojí za to
  • vaření založené na teplotě, která mění strukturu, barvu i skupenství potraviny
  • metoda vycházející z molekulární gastronomie
  • ideální je mít speciální vodní lázeň, ta však vyjde na několik tisíc korun
  • existuje i domácí skromnější způsob sous-vide, za pomocí sáčků a teploměru
  • vaření probíhá většinou ve speciálním vakuovém sáčku
  • v sous-vide není možné pokrm převařit
  • ideální způsob, jak potraviny uvařit v sous-vide, zchladit a zamrazit - po rozmrazení budou jako čerstvé
  • potraviny neztrácí chuť ani výživové hodnoty
  • díky sous-vide si potraviny zachovávají barvu a kromě výborné chuti i lépe vypadají
  • kromě masa lze touto metodou připravit i zeleninu

Co je pro vaření ve vakuu potřeba?

Vybavení potřebné pro sous-vide není levná záležitost, vodní lázeň i vakuuovačka stojí několik tisíc korun (a profesionální vybavení na sous-vide využívané v restauracích se pohybuje za cenu v řádu desítek tisíc), proto jej nenajdete v každé druhé domácnosti. Pokud si však chcete pochutnávat na pokrmech z masa připomínající speciality michelinských kuchařů a víte, že vás vášeň k vaření, zkoušení nových receptů a vyhledávání kvalitních surovin jen tak neopustí, pořízení domácího zařízení pro vaření ve vakuu rozhodně zvažte. Jak jednou ochutnáte maso připravené způsobem sous-vide, jen těžko vás pak uspokojí maso dušené či vařené běžným způsobem.

Sous-vide navíc nabízí celou řadu možností, od vaření jemného lososa až po chutnou červenou řepu či zeleninovou směs.

Vakuová svářečka

Při vaření sous-vide je nutné nejprve vložit syrové potraviny do speciální fólie a vakuově uzavřít. Maso vkládáme do sáčku případně i s marinádou, kořením či bylinkami.

Ze speciálního sáčku musí být vysát vzduch a je nutné jej neprodyšně uzavřen. K tomu slouží vakuové svářečky, které jsou na trhu od řady různých výrobců, v rozdílných cenových kategoriích.

Vakuovou svářečku však využijete i mimo vaření metodou sous-vide. Vakuované potraviny mají totiž několikanásobně větší trvanlivost - není náhoda, že velká většina sýrů i uzenin v supermarketech bývá balena ve vakuu. Vakuované potraviny vydrží v mrazáku místo běžných několika měsíců klidně i dva roky, a v lednici je můžeme skladovat téměř dva měsíce. Jde tedy o pomocníka, který v domácnosti využití najde, ať už se rozhodnete vařit metodou sous-vide, či nikoliv.

Vařič s vodní lázní

Pro vaření metodou sous-vide je klíčová vodní lázeň. K sehnání jsou různé typy vařičů - u těch levnějších je možné nastavovat teplotu s přesností na stupně, u vařičů vyšší třídy lze teplotu ladit dokonce po desetinách stupňů. Vařiče se prodávají v různých velikostech, jak domácí pro pár porcí, se kterými si vystačíte při přípravě rodinného oběda, tak i ty určené pro větší provozy, do kterých se vejde až několik desítek porcí.

Domácí vaření sous-vide

Jak již bylo řečeno, speciální hrnce na vaření ve vakuu jsou poměrně drahá záležitost, a kromě toho nejde ani zrovna o skladný kuchyňský přístroj. Proto existuje o poznání levnější a skladnější varianta, vhodná zejména pro domácí účely - jde o vařič sous-vide, který se zavěsí na okraj hrnce. Na displeji se snadno nastaví požadovaná teplota, a lázeň na vaření sous-vide si tak můžete vytvořit prakticky z jakéhokoliv hrnce. Výhodou závěsného vařiče je jeho skladnost, takže si jej můžete snadno vzít například i na chalupu.

Závěsný vařič je sice levnější než speciální varné lázně, nicméně i tak za něj zaplatíte několik tisíc korun. Sous-vide pokrmy jsou luxusní záležitostí, a tomu bohužel odpovídají i počáteční náklady.

Dostupné sous-vide za pár korun

Ještě dostupnější variantou, než je závěsný vařič, je sous-vide sada vytvořená z toho, co doma již máme. Stačí použít obyčejný sáček se zipem (seženete například v drogerii jako sáčky určené do mrazáku či do letadla) který pečlivě uzavřete a za pomocí brčka z něj vysajete vzduch. Poté potřebujete už jen hrnec a teploměr.

sous-vide recepty

Vaření - sous-vide recepty

Při vaření metodou sous-vide je nejdůležitější dodržovat teplotu vaření pokrmu. Ta se u každého jídla liší - při jiné teplotě se vaří losos, při jiné kuřecí prsa, a jinou teplotu vyžaduje hovězí maso, a úplně jinak je nutné vařit například řepu. Bez toho, aniž byste dbali na správnou teplotu, nelze při vaření sous-vide dosáhnout maximálního výsledku.

Vepřová plec sous-vide s paprikou a cibulí

Na 4 porce:

  • 600g vepřová plec
  • 1 cibule
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce chilli
  • ½ čerstvé papriky
  • 2 lžičky cukru

Vepřové maso si rozdělíme na 4 části a každou vložíme do vakuového sáčku. Do každého sáčku přidáme kousek nakrájené papriky a pár koleček cibule. Smícháme sůl, chilli, mletou papriku a cukr a rovonměrně rozdělíme do sáčků. Odsajeme vzduch a vložíme do vodní lázně, kde vaříme 30 hodin při teplotě 68°C.

Kuřecí prsa sous-vide v marinádě

Na 4 porce:

  • 600g kuřecí prsa
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kari
  • 2 lžičky pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku

Koření smícháme s olivovým olejem a přidáme utřený česnek. Kuřecí prsa rozdělíme na 4 porce a každou vložíme do vakuového sáčku. Přidáme marinádu z olivového oleje a koření a důkladně vysajeme vzduch. Vaříme 30 hodin při teplotě 64°C.

Farmářská krkovice sous-vide

Na 4 porce:

  • 800g vepřové krkovice
  • 50ml oleje
  • lžíce chilli
  • 1 cibule
  • lžíce pepře
  • 2 lžíce soli
  • snítka tymiánu

Vepřovou krkovici očistíme a rozdělíme na 4 porce. Z oleje a koření připravíme marinádu. Maso vložíme do varných sáčků na sous-vide, přidáme marinádu a snítku tymiánu. Vaříme 30 hodin při teplotě 68°C.

Červená řepa sous-vide

  • 4 červené řepy
  • 3 lžíce másla
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • lžička mletého pepře

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Máslo lehce rozpustíme a smícháme s cukrem, solí a pepřem. Nakrájenou řepu rozdělíme do 4 varných sáčků na sous-vide a do každého přidáme směs s máslem. Vaříme hodinu při teplotě 84°C.

Losos sous-vide

Na 4 porce:

  • 600g lososa
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pepře
  • 4 plátky limetky
  • 2 lžíce olivového oleje

Filety z lososa očistíme a opláchneme studenou vodou. Olivový olej smícháme s pepřem a solí. Lososa dáme do varných sáčků a do každého přidáme marinádu z olivového oleje a vložíme kolečko limetky. Důkladně vysajeme vzduch a dáme vařit na 15 minut při teplotě 52°C. Po uvaření můžeme ještě lososa krátce osmahnout - minuta na rozpálené pánvi s trochou oleje bohatě postačí.

Na co si dát při vaření sous-vide pozor?

Každá potravina vyžaduje jinou teplotu vaření. Důkladně si před vařením nastudujte, při jaké teplotě se konkrétní druh masa vaří - není možné vařit stejně kuřecí maso s lososem a stejně tuňáka s hovězím.

Některé recepty mají teplotu uvedenou ve stupních Fahrenheita. Na lepších zařízeních sice jde sice °F/°C přepínat, ale ujistěte se, že jste se nepřepočítali a že máte teplotu nastavenou správně. Při sous-vide hraje roli každý stupeň.

Česrstvý česnek při vaření sous-vide mění barvu a výsledný pokrm je poté zbarven do modro-zelena. Proto je lepší jej používat pouze v případě tmavých mas a nebo pokrmů, ke kterým se následně přidá omáčka.



Diskuse k článku

  • Jana

    12:14 9. 3. 2017 +1
    Sous-vide za pár korun s domácím teploměrem? Tak nevím, ale než bych 30 hodin stála a kontrolovala teplotu vody, tak si raději připlatím a budu používat sous-vide, které mi bude teplotu hlídat samo a já si mohu např. hrát s dětmi. Navíc ponorné sous-vide dnes již není ani tak drahé.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.