Vsaďte během chladných zimních dnů na chutné saláty - posílíte svou imunitu a předejdete nachlazení.

Zimní salát v 5 skvělých receptech, díky nimž doplníte potřebné vitamíny

Zimní salát je ideální volbou pro období, kdy naše tělo potřebuje zvýšený přísun vitamínů a minerálů, aby odolávalo chladu a nemocem. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, jsou salátové variace z dostupné sezónní zeleniny a ovoce. Inspirujte se těmito pěti recepty, které nejen doplní vaši stravu o zdravé látky, ale také potěší vaše chuťové pohárky.

V zimě je nabídka čerstvé zeleniny omezenější, ale zimní salát lze přesto připravit z ingrediencí plných vitamínů, které podporují naši imunitu a energii. Tyto recepty kombinují sezónní suroviny, jako jsou například batáty, květák, fenykl, rukola, čekanka, mrkev, růžičková kapusta a citrusy, se zdravými tuky a bílkovinami. Příprava je snadná a rychlá – ideální volba i pro hektické zimní dny.

1. ZIMNÍ SALÁT S BATÁTY A FETOU

Tento zimní salát spojuje nasládlé batáty s fetou, kešu ořechy, špenátem, rukolou a řeřichou. Balzamiková zálivka zvýrazňuje chutě a salát je ideální jako lehký oběd nebo příloha. Snadno ho přizpůsobíte podle svých chutí.

Čtěte také:

Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 3 malé batáty, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky římského kmínu (celá semínka)
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ⅓ hrnku kešu ořechů
  • 170 g fety, nakrájené na kostky
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • 1 hrnek rukoly
  • 1 hrnek řeřichy
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného koriandru

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka bílého cukru
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

RECEPT na zimní salát s batáty a fetou

  1. Předehřejte troubu: Troubu nastavte na 175 °C.
  2. Připravte batáty: Batáty smíchejte s olivovým olejem, římským kmínem, solí a pepřem na pečicím plechu. Promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  3. Přidejte kešu ořechy: Rozložte kešu ořechy na samostatný plech.
  4. Pečte batáty a ořechy: Batáty pečte v předehřáté troubě, dokud nezměknou a nezačnou se lehce zbarvovat na okrajích (30 až 45 minut). Po 20 minutách batáty promíchejte. Kešu ořechy pečte současně, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět (10 až 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte.
  5. Připravte zálivku: Mezitím si v malé misce vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, cukr, sůl a pepř.
  6. Servírování: Rozdělte sýr feta, špenát, rukolu, řeřichu a koriandr na tři talíře. Navrch přidejte teplé batáty a kešu ořechy. Zimní salát nakonec přelijte zálivkou a podávejte.

2. ZIMNÍ SALÁT S CITRUSY, FENYKLEM A AVOKÁDEM

Tento zimní salát rozzáří jídelníček. Je svěží, lehký a plný chutí díky citrusům, fenyklu, čerstvé mátě, avokádu a dalším lahodným ingrediencím. Ideální jako příloha k večeři, součást brunche nebo lehký hlavní chod.

Potřebné Ingredience (pro 4 až 6 porcí):

Salát:

  • 1 fenyklová bulva, nakrájená na klínky a upečená
  • 1 fenyklová bulva, velmi tenké plátky
  • 5 listů čekanky, natrhaných na kousky
  • 1 menší pomeranč, na segmenty
  • 1 menší růžový grep, na segmenty
  • 1 avokádo, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 60 g nastrouhaného sýra pecorino
  • 60 g čerstvých lístků máty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Citronový dresink:

  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s citrusy, fenyklem a avokádem

  1. Příprava pečeného fenyklu: Fenykl nakrájejte na klínky, lehce pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě při 200 °C, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje (cca 20 až 25 minut).
  2. Příprava dresinku: V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici a sůl, dokud nevznikne hladký dresink.
  3. Úprava syrového fenyklu: Plátky fenyklu vložte do misky, pokapejte částí dresinku a nechte 15 minut marinovat, aby lehce změkly.
  4. Sestavení salátu: Na servírovací mísu vrstvěte polovinu plátků fenyklu, veškerý pečený fenykl, čekanku a polovinu citrusových segmentů. Pokapejte dresinkem a lehce osolte. Přidejte zbytek plátků fenyklu, citrusy, plátky avokáda, piniové oříšky, pecorino a lístky máty. Nakonec zimní salát pokapejte další dávkou dresinku, přidejte sůl i pepř podle chuti a podávejte.

Hutnější zimní saláty vás skvěle zasytí, proto se hodí i na lehký oběd nebo večeři.

3. ZIMNÍ SALÁT S MRKVÍ, DATLEMI A PISTÁCIEMI

Tento zimní salát je jednoduchý, svěží a plný chutí. Kombinace mrkve, sladkých datlí, křupavých pistácií a aromatické zálivky s tahini a citronem dělá z tohoto pokrmu skvělou přílohu k večeři nebo na brunch. Díky čerstvým bylinkám a svěžesti mrkve je ideální i jako lehký oběd, který si můžete připravit předem. Salát vydrží v lednici až tři dny, takže je perfektní volbou do krabičky na cesty nebo do práce.

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 450 g mrkve, nakrájené na tenké proužky (julienne)
  • 3 datle, vypeckované a nakrájené na kousky
  • 60 g nasekaných pistácií
  • 80 g jemně nasekaného koriandru
  • 60 g lístků máty (volitelné)

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce medu
  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s mrkví, datlemi a pistáciemi

  1. Připravte základ salátu: Do velké mísy dejte nakrájenou mrkev a posypte ji kousky datlí.
  2. Připravte zálivku: V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, tahini, med, česnek, římský kmín a sůl.
  3. Smíchejte: Zálivku přelijte přes mrkev a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  4. Dokončení: Přidejte nasekané pistácie a koriandr, opět promíchejte. Na závěr zimní salát posypte lístky máty (pokud je použijete) a podávejte.

4. ZIMNÍ SALÁT S DIVOKOU RÝŽÍ, BATÁTY A BRUSINKAMI

Tento zimní salát s divokou rýží je skvělým doplňkem k různým jídlům. Barevné ingredience, jako jsou sladké brambory, brusinky a kapusta, spolu s oříšky a bylinkami, tvoří harmonickou kombinaci chutí. Salát je perfektní jako příloha, ale díky jeho sytosti se hodí i jako lehký oběd. Zbytky snadno sbalíte na druhý den!

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek směsi hnědé a divoké rýže, dobře propláchnuté
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce + 1 lžička extra panenského olivového oleje (+ na pokapání)
  • 1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená na malé kostky
  • 2 šalotky, nakrájené na 2,5cm kousky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky mořské soli (+ na dochucení)
  • 1 hrnek velmi jemně nakrájené růžičkové kapusty
  • ½ hrnku sušených brusinek 
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • ⅓ hrnku nasekané čerstvé petrželky (+ na ozdobu)
  • čerstvě mletý černý pepř

RECEPT na zimní salát s divokou rýží, batáty a brusinkami

  1. Předehřát troubu a připravit plech: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Uvařit rýži: V menším hrnci smíchejte rýži, vodu a 1 lžičku olivového oleje. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte 45 minut, dokud se voda nevstřebá. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě 10 minut. Poté načechrejte vidličkou.
  3. Upéct sladké brambory a šalotku: Na připravený plech dejte kostky sladkých brambor a kousky šalotky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou měkké a lehce opečené.
  4. Připravit dresink: Do teplé rýže vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet, česnek, tymián, sůl a trochu čerstvě namletého černého pepře.
  5. Kompletace jídla: K rýži přidejte jemně pokrájenou růžičkovou kapustu, pečené sladké brambory, šalotku, brusinky, pekanové ořechy a petrželku. Vše dobře promíchejte.
  6. Servírování: Podle preferencí zimní salát dochuťte, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

5. ZIMNÍ SALÁT S PEČENÝM KVĚTÁKEM A ČOČKOU

Tento svěží a sytý zimní salát s pečeným květákem vás nadchne kombinací chutí a textur. Je plný rukoly, nakládané cibule, sušených meruněk a krémové tahini zálivky. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo příloha k večeři. Navíc je veganský a bezlepkový, takže si ho může vychutnat téměř každý. Ideální i na přípravu předem!

Potřebné ingredience:

  • růžičky z 1 malé hlávky květáku
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • 2 hrnky rukoly
  • ½ hrnku vařené zelené čočky
  • citrónové klínky na zakápnutí a podávání
  • ½ hrnku tahini omáčky
  • ¼ hrnku nakládané cibule
  • ¼ hrnku piniových oříšků, plátků mandlí nebo dýňových semínek
  • 4 sušené meruňky (nebo datle), nakrájené na kousky
  • ¼ hrnku nasekaných oliv nebo 1 lžíce kaparů
  • mikrobylinky (volitelné)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

RECEPT na zimní salát s pečeným květákem a čočkou

  1. Pečení květáku: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem. Květákové růžičky pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé na okrajích.
  2. Základ salátu: V míse promíchejte rukolu a pečený květák s trochou olivového oleje, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte. Směs rozprostřete na talíř nebo mísu.
  3. Dokončení: Na salát přidejte třetinu tahini omáčky, posypte čočkou, nakládanou cibulí, piniovými oříšky, sušenými meruňkami a olivami (nebo kapary). Zbytek tahini omáčky pokapejte navrch podle chuti. Ozdobte mikrobylinkami, pokud je používáte.
  4. Servírování: Dochutíte solí, pepřem a zimní salát podávejte s citronovými klínky.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ÚTERÝ 13. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 14. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ČTVRTEK 15. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Velmi dobrá, rychlá a bezpečná půjčka Dobrý den, dámy a pánové, nabízíme spolehli...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Nabízíme půjčky v rozmezí od 50 000 Kč do 2 mil. Kč. Bez jakýchkoli poplatků předem a...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nabídka 50 000 Kč českým zaměstnancům Dáme vám k dispozici naši službu nabídky p�...
Zobrazit všechna témata

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Dokonalá jarní snídaně v trávě: Co připravit do piknikového košíku?

Slunečné ráno, čerstvý vzduch a snídaně pod širým nebem – co může být lepšího? Jarní piknik je skvělý způsob, jak si užít první teplé dny a zároveň si pochutnat na lehkých a chutných dobrotách. Připravte si dok...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.