Naučte se připravovat roastbeef, za který by se nemuseli stydět ani Angličané

Naučte se připravovat roastbeef, za který by se nemuseli stydět ani Angličané

Kdo by neznal roastbeef. Česky rostbíf, chcete-li. Tenké plátky masa, které jsou uvnitř růžové. Nikoliv syrové, ale propečené tak akorát. 

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Pro mnoho amatérských kuchařů je roastbeef dlouholetým strašákem, na který si netroufají. To je ale obrovská škoda!

Roastbeef je lahůdka, kterou by měl alespoň jednou za život zkusit připravit každý. My dnes pomůžeme nabourat mýty ohledně roastbeefu a ukážeme vám, jakým způsobem si tento původem anglický pokrm připravit doma. 

Co je to anglický roastbeef?

Roastbeef neboli rostbíf je ve zkratce anglická hovězí pečeně. Nic víc, nic míň. Oproti jiným pečením ji ale odlišuje jedna podstatná maličkost. Maso se připravuje dlouhým pečením na nízký stupeň, čímž si zachovává šťavnatost.

Roastbeef se navíc dá konzumovat také zastudena. Pokud ho připravíte v neděli a budete servírovat rodině k obědu, v pondělí ho můžete v pohodě zabalit do sendvičů. Rodina vám za tuhle pochoutku utrhá ruce!

Jaké vybrat maso na rostbíf?

U masa, u kterého nám záleží na jeho propečenosti a celkové chuti, je třeba dobře vybírat jeho druh. Na roastbeef použijte nízký hovězí roštěnec. Nejlepší je poptat se u řezníka. V anonymním hypermarketu vám totiž nikdo neporadí. 

Dále doporučujeme péct na jednou jeden velký kus masa. Idálně kolem 1 kilogramu hmotnosti. Malý kus masa by se při pečení hodně smrštil a špatně by se s ním manipulovalo.

Nabízíme ještě jeden argument. Kvůli půl kilogramu masa nemá cenu na tři hodiny pouštět troubu. Kilo masa už si ale vaši energii zaslouží. 

Možná si říkáte, že takový kus masa vaše rodina najednou nesní. U roastbeefu se ale rozhodně nepočítá, že se spořádá za jednu hostinu. Naopak je velmi žádoucí si roastbeef rozdělit na dva až tři chody.

Roastbeef_recept1

Roastbeef - recept

Ingredience

  • 1 kg nízkého hovězího roštěnce
  • 1 lžíce hořčice
  • čajová lžička soli
  • pepř
  • teploměr do trouby
  • kuchyňský provázek

Postup, při výrobě roastbeefu

Roastbeef není jako recept složitý. Pokud vám někdo někdy nakukal, že ano - neměl pravdu. Jen je třeba si recept rozfázovat na několik částí

OČIŠTĚNÍ MASA

Koupené maso omyjte pod tekoucí vodou a položte na prkýnko. Na pomoc si vezměte ostrý nůž a maso postupně zbavte všech tuhých částí, blan a vláken. Při pečení by vlákna maso zbytečně kroutila. 

ROZPALTE SI TROUBU

Troubu si rozehřejte na 100 stupňů včetně pekáčku, ve kterém budete maso péct. Pokud troubě nevěříte, zkontrolujte teplotu v troubě teploměrem

SVAŽTE MASO PROVÁZKEM

Nyní si na pomoc vezměte provázek a maso kolem dokola svažte. Při pečení si díky svázání bude roastbeef držet krásný tvar a „nikam vám neuteče”. 

OSOLTE A NAOLEJUJTE MASO

Svázané maso řádně osolte. Na kilogram masa se nebojte použít vrchovatou kávovou lžičku masa. Poté maso lehce naolejujte.

MASO PRUDCE OPEČTE

Rozpalte si oblíbenou pánev a maso na ní z každé strany opékejte zhruba 2 až 3 minuty. Mělo by se zatáhnout a získat krásně hnědou barvu. 

HOŘČICE NA SCÉNU!

Po opečení maso důkladně potřete hořčicí. Můžete použít nějakou chuťově výraznější hořčici, například dijonskou. Pokud je třeba, maso znovu osolte a také opeřete. 

3 HODINY PEČENÍ

Maso vložte do pekáčku, podlijte 1 lžíci vody a nechte troubu pracovat 3 hodiny. Do pekáčku můžete přidat také odřezky z kroku číslo 1. Do trouby můžete občas nakouknout a maso zkontrolovat pohmatem. 

30 MINUT ODPOČINKU

Po 3 hodinách troubu vypněte, otevřete dvířka a roastbeef v ní nechte odpočívat ještě 30 minut. 

KRÁJENÍ MASA

Na pomoc si vezměte ostrý nůž. Roastbeef krájejte na velmi tenké plátky, měly by mít maximálně 3 mm. Krájejte přes vlákno, kolmo k délce. 

Jak se pozná dobře připravený roastbeef?

  • Správně připravený roastbeef má uvnitř růžovou barvu.
  • Pravý roastbeef si růžovou barvu udrží i do druhého dne. 
  • Roastbeef se krájí na tenké plátky a jeho maso je jemné.

Přílohy k roastbeefu

Roastbeef můžete servírovat úplně v pohodě ke slavnostnímu obědu. Chutný bude s poctivým chlebem, hořčicí a zavařenými okurkami

Pokud chcete více slavnostnější variantu, podávejte ho s pečenými bramborami a holandskou omáčkou.

Připravte si holandskou omáčku podle našeho receptu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.