Je libo nějakou typicky podzimní dobrotu?

Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend

Jestli nemáte nápad, co dnes servírovat, přinášíme vám hned několik receptů, ze kterých si jistě vyberete. Podzimní menu ze sezónních ingrediencí. Zasytí vás i zahřeje. Přichystat si můžete slané i sladké varianty podzimních jídel. Ať vám chutnají!

Hlavní jídla na podzimní menu:

Podzimní menu: Cizrnová omeleta s dušenými houbami

Přísady: 

  • 1 miska čerstvě nasbíraných hub
  • 200 g cizrnové mouky
  • 400 ml vody
  • 1 lžička černé soli
  • špetka kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce másla
  • libeček

Příprava:

Čtěte také:

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu

Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!

Nejprve očistíme houby, pak je nakrájíme na malé kousky. Velkou pánev dáme na plotnu a rozehřejeme na ní máslo. Pak vhodíme houby a chvíli dusíme. Po chvilce přidáme sůl a kmín, ještě chvíli dusíme. Mezitím si rozpálíme ještě druhou pánev. Cizrnovou mouku si rozmícháme ve vodě. Přidáme černou sůl, kurkumu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Necháme chvíli odležet. Směs rozdělíme na čtyři části. Jednu část nalijeme na pánev a důkladně prosmažíme z obou stran. Na omeletu pak rozprostřeme čtvrtinu houbové směsi. Zabalíme a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále, dokud nemáme čtyři porce. Aby podzimní menu vypadalo hezky, můžete jej nakonec ještě ozdobit zelenou natí.

Podzimní menu: Grilovaná cuketa s kuřecím masem a vlašskými ořechy

Přísady: 

  • 1 větší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 50 g bulguru
  • 100 g kuřecího masa
  • 30 g 40% eidamu
  • sůl, pepř 
  • hrst vlašských ořechů

Příprava:

Jednoduché a rychlé jídlo na podzimní menu. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Bulgur uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a upečeme. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile je vše hotovo, smícháme bulgur, maso i cibulku v jedné míse a směsí naplníme obě poloviny cukety. Osolíme, opepříme. A posypeme půlkami vlašských ořechů. Zapečeme v troubě při 170 stupních. Těsně před koncem pečení posypeme strouhaným eidamem.

Podzimní menu: Kuře na pivu se zeleninou 

Přísady: 

  • 1 větší kuře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • trochu čerstvého kopru
  • trochu citrónové šťávy
  • sůl, bílý pepř
  • 300 ml tmavého piva
  • máslo

Příprava:

Kuře důkladně očistíme. Ochutíme solí a bílým pepřem. Dáme ho do pekáčku a zasypeme jej směsí přichystané zeleniny, kterou jsme si pokrájeli na nudličky. Částí zeleniny můžeme kuře i naplnit. Nakonec přidáme i nadrobno nasekaný kopr, šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a polijeme rozpuštěným máslem a pivem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160 stupňů. Po hodině pečení alobal sundáme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů. Dopečeme. Jako příloha pro takové podzimní menu se ideálně hodí bramborová kaše s dýňovým pyré.

Salát na podzimní menu:

Podzimní menu: Tradiční coleslaw 

Přísady: 

Zálivka: 

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • sůl, mletý pepř
  • 2–3 lžíce majolky či jogurtu 

Příprava:

Coleslaw je slavný tradiční salát, který na podzimní menu rozhodně patří. Navíc je jednoduchý a rychlý. Nejprve nakrájíme zelí a mrkev na tenké nudličky. Cibulku rozkrájíme nadrobno. Smícháme všechny ingredience na zálivku a přelijeme jí přichystanou zeleninu. Promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Salát coleslaw podáváme s křupavým pečivem.

Dezert na podzimní menu:

Jablka a švestky jsou typickou podzimní potravinou

Podzimní menu: Křehký jablečný koláč se švestkami

Přísady na těsto: 

  • 500 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3-5 lžic mléka (podle potřeby)

Náplň: 

  • 500 g strouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • skořice 
  • 200 g rozpůlených švestech

Příprava:

Podzimní menu musí být zakončeno sladkou tečkou. Nejprve dáme do mísy všechny ingredience na těsto a zpracujeme hladkou a nelepivou hmotu. Množství mléka přidávejte po lžících postupně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme jej na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a přichystáme si švestky. Jablka zasypeme pudingovým práškem, cukrem a skořicí, promícháme. Vytáhneme těsto z ledničky a rozdělíme jej na dvě části. Jednu část vyválíme a dáme ji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň a tu pak následně poklademe ještě půlkami švestek. Nakonec vyválíme i druhou polovinu těsta a tou pak jablečno-švestkovou směs přikryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi po dobu 20-25 minut. Vytáhneme a necháme zchladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.