Cukroví na poslední chvíli zvládnete klidně i s dětmi

Snadné cukroví na poslední chvíli? Žádný problém. Hotové bude raz dva!

Vánoce se kvapem blíží a vy ještě nemáte napečené ani jedno cukroví? Nemusíte shánět po obchodech. Během jednoho odpoledne si můžete připravit klidně hned několik druhů. Cukroví na poslední chvíli je bleskově hotové a ihned připravené ke konzumaci. Vyzkoušíte?

Snadné cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda s vaječným koňakem

Přísady:

  • 160 g mletých piškotů
  • 60 g másla
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička rumu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa

Na náplň:

Na dokončení:

piškoty nebo linecká kolečka

Příprava:

Máslo na toto cukroví na poslední chvíli musí být tak akorát změklé. Nakrájíme ho na kousky a vhodíme do mísy. Přidáme k němu zbytek ingrediencí a také najemno namleté piškoty. Rukama uhněteme hladké těsto. Alespoň na půl hodiny jej dáme do lednice mírně ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Namleté ořechy dáme do misky, přelijeme vaječným koňakem a přidáme i moučkový cukr. Náplň by měla být hustší. Pokud by však byla až příliš hustá, je možné přidat koňak. V případě, že se vám bude zdát tekutá, přidejte trochu moučkového cukru.

Čtěte také:

Zdravé cukroví? Upečte letos vánoční cukroví bez zbytečné mouky a cukru!

Máte rádi datle? Použijte na slazení cukroví sušené datle nebo datlový cukr. Bude mnohem zdravější

Ochutnejte nejlepší nepečené cukroví. Přichystat ho můžete i na poslední chvíli

Těsto na vosí hnízda vyndáme z lednice. Odštipujeme malé kousky a obalujeme v moučkovém cukru. Dáme je do tvořítka na vosí hnízda a opačnou stranou vařečky uděláme uprostřed ďůlek. Ten naplníme připravenou náplní a uzavřeme piškotem nebo domácím lineckým kolečkem. Dáme do chladu ztuhnout.

Snadné cukroví na poslední chvíli: Rawfaello kuličky

Přísady:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce medu od včelaře
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • loupané celé mandle do kuliček (cca 20 kusů)
  • kokos na obalení

Příprava: 

Kokosový olej, med, vanilkový extrakt a strouhaný kokos dáme do výkonnějšího mixéru. Zapneme a mixujeme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří kompaktní hladká hmota. Jakmile je hotovo, vyjmeme ji z mixéru a můžeme se pustit do tvoření. Vezmeme kousek “těsta” a do něj vtlačíme jednu mandli. Zabalíme a celou kuličku obalíme v kokosu. Po vytvoření tohoto cukroví na poslední chvíli dáme vše do lednice pořádně ztuhnout.

Snadné cukroví na poslední chvíli: Sněhové pusinky

Přísady:

  • 100 g vaječné bílky
  • 225 g moučkový cukr

Příprava:

Moučkový cukr by na sněhové pusinky měl být dokonale hladký, bude tedy nutné je prosít přes síto. Vaječné bílky by měly být vychlazené a neměly by být z úplně čerstvých vajec. Bílky dáme do mixéru a začneme šlehat na střední stupeň. Po cca půlminutě přidáme polovinu připraveného moučkového cukru a šlehání zvýšíme na maximum. Po dalších dvou minutách přidáme zbytek cukru. Celková doba šlehání bude okolo 15 minut. Hotový sníh musi být tuhý, lesklý a špičky se nesmí ohýbat. Pokud tomu tak je, máte skvělý základ. Naplňte sněhem zdobící sáček a stříkejte na plech vystlaný pečicím papírem stejně velké tvary. Troubu byste měli mít vyhřátou jen na 120 stupňů. Jak tomu tak bude, dejte plech s pusinkami dovnitř a trpělivě čekejte. Pusinky se nesmí péct, jen sušit! Po cca deseti minutách sušení snižte teplotu na 90-100 stupňů a pokračujte, dokud není hotovo. Nechte pusinky zcela zchladnout a pak přendejte do uzavíratelné nádoby nebo rovnou na talíř.

Snadné cukroví na poslední chvíli vytvoříte hravě i ze sušeného ovoce

Snadné cukroví na poslední chvíli: Celozrnné kuličky s mrkví

Přísady: 

Příprava:

Uvařenou mrkev rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme k ní najemno namixovanou směs ovesných vloček, citrónový esenciální olej nebo citrónovou kůru, med, prášek do pečiva a nakonec i najemno pomixované vlašské ořechy. Ručně utvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak klademe na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme na 180 stupňů. Trvá to zhruba 15 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Snadné cukroví na poslední chvíli: Perníčky, které jsou hned měkké

Přísady:

Příprava:

Mouku prosijeme do větší mísy, přidáme moučkový cukr, změklý cukr, med, obě vejce, jedlou sodu a nakonec i perníkové koření. Ručně utvořte hladké, poddajné těsto a dejte do lednice proležet. Stačí hodina, ale ideálně přes noc. Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme zvolené tvary. Pokud nechcete potírat vajíčkem před pečením nebo po pečení, můžete se tomuto kroku vyhnout. Na pečení není potřeba potírat vůbec. Chcete-li, aby se perníčky po upečení leskly, můžete je potřít například mlékem rozmíchaným 50/50 s vodou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.