Zdravé vaření je tak trochu věda

Zdravé vaření: Jak se pustit do přípravy pokrmů, abyste zbytečně nepřicházeli o cenné živiny?

Zdravé vaření má mnoho výhod a rozhodně stojí za to osvojit si některé postupy, které kvalitu jídla mohou ještě pozvednout. A nejen to, výsledkem může být i lepší stravitelnost potravin, zvýraznění chuti, kvalitnější výživové vlastnosti a podobně. Jak tedy postupovat, aby jídlo chutnalo co nejlépe a ztráta živin byla co nejmenší?

Než naši předkové objevili oheň, jedli potravu syrovou. Vystavovali se tím však riziku, že strava bude kontaminovaná mikroorganismy. Ohřevem jídla se pochopitelně bakterie i některé nežádoucí látky likvidují. Zároveň je tepelnou úpravou změněn obsah živin a jiné je pochopitelně i aroma jídla. Jak tedy zajistit, aby šlo o zdravé vaření?

Druhy vaření

V podstatě existují dva druhy vaření. Jedno s použitím vlhkého tepla a druhé s využitím suchého tepla. Vaření za vlhkého tepla vyžaduje použití vody nebo páry (vaření, tlakový hrnec apod.), to je považováno více za zdravé vaření. Suché teplo zase vzniká bez přítomnosti vody (smažení, pečení, grilování). Zde jsou však potraviny výživově spíše degradovány. V obou případech však potraviny procházejí fyzikálními a chemickými přeměnami, které mění jejich nutriční profil. A většinou jsou tyto úpravy prováděny pochopitelně i na úkor živin. I když jsou i takové potraviny, které naopak tepelnou úpravu vyžadují a stávají se díky ní hodnotnějšími. 

Čtěte také:

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Vaření v rýžovaru je hračka! Poradíme vám, jak na to, a prozradíme vynikající recepty pro rýžovar

Metoda sous-vide čili vaření ve vakuu

Zdravé vaření versus syrová strava

Dá se říci, že vaření je pro tělo potenciálně škodlivé. Je proto nutné vědět, jak správně potraviny zpracovávat a připravovat. Přesto je zajímavé uvést, že vědci, kteří se zabývali tím, jaký dopad má konzumace syrové stravy na lidský organismus, došli k tomu, že veskrze pozitivní. Pokud se tedy bavíme výhradně o veganské stravě, tedy rostlinné. Ta může mít pozitivní účinky při chronických, duševních či kardiovaskulárních obtížích. A například u revmatoidní artritidy je prý dokonce správně složená syrová strava schopna pomáhat snižovat bolesti.

Zdravé vaření nebo je spíše škodlivé?

Během vaření se v jídle tvoří určité sloučeniny. Produkty pokročilé glykace (takzvané AGE). A odborníci zjistili přímou souvislost mezi právě těmito produkty AGE a určitými patologiemi. Jejich konzumace má totiž například negativní vliv na kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerovu chorobu, artritidu nebo cukrovku. Navíc hrají i poměrně velkou roli v zánětlivém procesu. Některé studie dokonce uvádějí, že čím méně těchto produktů a tedy i vařené stravy budeme konzumovat, tím vyšší je šance, že se dožijeme vyššího věku.

Zelenina a zdravé vaření

Jsou však potraviny, kterým zdravé vaření rozhodně prospívá. A je mnohem lepší tepelně je zpracovat než je konzumovat syrové. Zdravé vaření zeleniny může totiž zlepšit biologickou dostupnost určitých živin nebo může také snížit působení škodlivých sloučenin. Je to případ mrkve, rajčat, brukvovité zeleniny (brokolice, květák, zelí, ředkvičky…) a zelené listové zeleniny (špenát, mangold). Tyto potraviny bychom měli tedy konzumovat výhradně tepelně zpracované. Zároveň je ale nutné myslet i na to, že čím déle se potraviny vaří, tím více klesá nutriční hodnota jídla. Je proto důležité optimalizovat dobu vaření.

Za zdravé vaření je považována například příprava jídla v páře

Platí to ostatně jako u čehokoliv jiného: nic se nesmí přehánět. Zároveň je dobré vědět, že například brambory nebo mrkev si zachovají více cenných látek, pokud je vaříme ve slupce. Tedy loupat bychom je měli až po uvaření.

Zdravé vaření a vhodné náčiní

Pro zdravé vaření je rovněž nutné mít k dispozici to správné náčiní. Je například vhodné upřednostňovat nepřilnavé pánve s poklicí, které vyžadují jen velmi malé množství tuku či vody a výrazně zkracují dobu vaření díky optimálnímu rozložení a udržení tepla. Rovněž jsou vhodné například tlakové nádoby nebo parní hrnce. Rozhodně je pak vhodné eliminovat hliníkové nádobí, kde mohou stopy hliníku migrovat do připravovaných potravin, zejména těch kyselejších.

A pozor bychom si měli dávat i na některé nepřilnavé pánve. Většina z nich obsahuje látku polytetrafluorenthylen (PTFE), která je při nízkých teplotách chemicky netoxická. Avšak při teplotě od 230 stupňů se toxickou stává. Kvůli tomu je v Evropě tato látka klasifikována jako “vzbuzující velké obavy”. Teploty 230 stupňů se dosáhne většinou po třech a pěti minutách běžného používání pánve, kratší doba přípravy by tedy měla být zcela v pořádku.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.