Miso polévka může mít spoustu variant, přesně dle vaší chuti

Znáte miso polévku? Připravili jsme pro vás ten nejlepší recept!

Tradiční polévka miso je základem japonské kuchyni. Ostatně v každé japonské restauraci se často podává jako předkrm. Rozhodně lze říci, že jde o zdravé a výživné jídlo. Díky fermentaci dokáže polévka s naším tělem téměř zázraky. Nakopne imunitní systém, pročistí tělo, dodá živiny a ochrání nás proti nejrůznějším nemocem. Naučíme vás, jak si polévku můžete připravit snadno sami doma.

Miso polévka má ale rozhodně spoustu dalších benefitů, které mohou přijít vhod. Miso polévka je totiž relativně nízkokalorická, takže se nemusíte bát, že byste po ní přibrali. Ba právě naopak. Rozhodně je vhodným doplňkem jídelníčku v případě, že se snažíte zhubnout. 

Miso pasta jako základ

To, co dělá tuto polévku tak výživnou, je kvalitní miso. Jde o pastu, která se vyrábí ze sójových bobů. Výsledný produkt je fermentovaný. Miso je tradiční japonské koření a využívá se zejména k příprave polévek, omáček a pomazánek. Ale také k nakládání zeleniny, ryb nebo masa. Použít se dá i za salátových zálivek nebo dipů. Chuť miso pasty je celkem výrazná. Dá se říci, že je podobná klasické sójové omáčce, ale je více plnější a bohatší. Rozhodně platí rovnice, že čím tmavší miso je, tím je chuťově výraznější a aromatičtější.

Čtěte také:

Wasabi čili japonský křen může být bojovníkem proti mnoha civilizačním nemocem. Už jste ho vyzkoušeli?

Zeleninové polévky 25x jinak: Doplňte díky nim vitamíny a porazte jarní únavu!

Mizuna: Japonský salát, který patří mezi superfood. Ochutnejte a vypěstujte si jej sami

Miso a výhoda fermentace

Svět je rozdělen na dva tábory. Jedni sóju nemají rádi a tvrdí, že jde o škodlivou potravinu. Druzí ji milují a konzumovali by ji nejradši denně. Jak to tak bývá, pravda o sóji je někde přesně uprostřed. Nicméně faktem je, že fermentovaná sója je tělu rozhodně prospěšná. Právě díky fermentaci nabízí tělu skvělý soubor dostupných živin. Nabudí nasi obranyschopnost a umí ochránit třeba i před nemocemi z nachlazení.

Nejčastěji se miso prodává ve formě pasty

Nutno však podotknout, že miso vždy nemusí být jen se sójových bobů. Někdy se místo nich využívá i jiných luštěnin nebo obilí nebo kombinace všeho dostupného. Základní surovina se tepelně zpracuje v páře, smíchá se s mořskou solí, houbou koji a fermentačním činidlem v dřevěných sudech. A právě od délky fermentace se následně odvíjí intenzita chuti výsledné miso pasty.

Základ miso polévky je dashi vývar

U receptů na miso polévku se setkáte rovněž i s pojmem “dashi”. Jde o japonskou specialitu a vlastně i základ tradiční miso polévky. Na přípravu dashi vývaru budete potřebovat řasu kombu a vločky sušeného tuňáka bonito neboli katsobhushi. A jak na to? Sušenou řasu nalámeme na malé kousky a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme asi půl hodiny. Pak řasu vyjmeme a místo ní vložíme do vývaru tuňákové vločky katsobhushi. Opět povaříme. Pokud se vám nechce dashi vývar připravovat doma, můžete si snadno koupit už hotový. Pochopitelně vegetariáni či vegani použijí jako základ miso polévky vývar zeleninový.

Rychlý recept na miso polévku

Přísady:

  • 500 ml dashi nebo zeleninového vývaru
  • 130 g tofu
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 jarní cibulky
  • 2 čerstvé nebo sušené houby shiitake
  • 2 ředkvičky
  • 1 pórek
  • hrst kuliček cukrového hrášku
  • hrst klíčků alfalfa

Příprava:

Do již hotového vývaru přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičku na plátky, pórek na kolečka a nadrobno nasekané houby shiitake. Dále pak orestované na kostky nakrájené tofu a hrášek. Povaříme, aby zelenina změkla. Z vývaru pak odebereme asi 100 ml bokem a v něm rozmícháme miso pastu. Ta nesmí projít varem, jinak by se zničily veškeré živé enzymy. Vlijeme zpět do odstavené polévky a můžeme servírovat. Nakonec polévku ozdobíme klíčky alfalafa. Dobrou chuť!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.