Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka je houba, která není mezi lidmi příliš známá jako třeba její kamarádky bedly, václavky nebo praváci. Věřte ale, že se jedná o velmi chutnou houbu, kvůli které stojí za to jít na pár hodin do lesa a hledat. Existuje dokonce několik druhů, jako je třeba čirůvka májovka, čirůvka zemní nebo zelánka. Rádi vám poradíme, jak čirůvky od sebe navzájem rozeznat, kde je hledat a také co dobrého z nich v kuchyni pro rodinu a přátele připravit.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Čirůvka a její taxonomie

Čirůvek je mnoho druhů, mezi nejznámější patří čirůvka májovka, čirůvka zemní, čirůvka zelánka a čirůvka dvoubarevná. Ne všechny druhy se v lese vyskytují ve stejném období a na stejných místech. Jendo však mají společné. Všechny jsou jedlé a lze z nich připravit výtečné pokrmy. Hodí se však i jako léčivý pomocník. Velkou zajímavostí je, že čirůvka májovka dokáže snížit koncentraci cukru v krvi a vědci tvrdí, že 250 g této houby má srovnatelné účinky s inzulínem.

Říše: houby (Fungi)
Oddělení: stopkovýtrusné (basidiomycota)
Třída: vyšší stopkovýtrusné (Homobasidomycetes)
Podtřída: houby rouškaté (Hymenomycetidea)
Řád: lupenotvaré (Agariceles)
Čeleď: čirůvkovité (Tricholomataceae)
Rod: čirůvka (Calocybe)

 

Jak poznat různé čirůvky a kde je najít?

Jelikož je několik druhů čirůvek, není vždy snadné je rychle a bezpečně poznat. Pokud si však před vycházkou v lese nastudujete,  jak mají houby vypadat, určitě si ji s žádnou jinou houbou nespletete. Kam na houby? Poradíme v našem článku.

Čirůvka májovka

Jak již název napovídá, houba roste od května. Může mít až 15 cm široké kloboučky žlutavé barvy, třeň je silná a bílá. Hledat ji ale nemusíte jen v lese. Narazit na ni můžete i na vlastní zahradě nebo v parku. Roste pod ovocnými stromy, nejvíce pod třešní nebo švestkou. Zajímavostí je, že národ Basků na Pyrenejském ostrově ji uctívá jako národní houbu.

Čirůvka zemní

Klobouček je velký asi 3-7 cm, v mládí je zvonkovitě sklenutý, později rozložený s hrbolkem nahoře. Barva je šedá nebo šedavě hnědá. Třeň má bělošedou bravu a na rozdíl od májovky je štíhlá a dlouhá. Roste především od září do listopadu, a to především v jehličnatých lesech, vzácně i v listnatých, hlavně na vápenci.

Čirůvka zelánka

Klobouček zelánky je široký 4-12 cm a je různě zprohýbaný, pevný a často znečištěný. Tento druh poznáte ihned podle zelenavě žluté nebo olivové barvy. Roste však velmi vzácně, spíše od srpna do listopadu v jehličnatých, hlavně borových, lesech.

Čirůvka dvoubarvá

Klobouček o velikosti 5-15 cm má do šeda zbarvený, na okrajích je však zbarven do běla. Třeň je tlustá asi 3 cm, válcovitá a krátká, mívá často fialová vlákna. Sbírat ji můžete od září do listopadu v hájích, sadech, na loukách i zahradách. Výjimečně se může objevit i na jaře.

Čirůvky a léčebné účinky: pomáhá při cukrovce

Léčivé účinky čirůvek znali již naši předkové, kteří je používali na podporu trávení, při zástavě krvácení nebo pro potlačení infekce. Čirůvka májovka a čirůvka fialová dokáže totiž pomáhat při cukrovce, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, zkuste si dvakrát denně naordinovat lžičku její tinktury. Chcete vědět více o účincích nejen čirůvky? Podívejte se do ATLASU HUB.  

Houba zabírá však také proti bolestem hlavy nebo nohou. Působí i na nespavost. Čirůvka topolová dokonce pomáhá proti srážení krve a potlačuje alergické reakce jako sennou rýmu nebo otoky očí.

Jak čirůvku upravit?

Houby obecně jsou vítaným doplňkem naší stravy a měli bychom je v kuchyni pravidelně připravovat. Obsahují velké množství bílkovin, aminokyselin, nerostných solí a několik druhů vitaminů.

Čirůvky se skvěle hodí na přípravu bílé omáčky, výtečné jsou čirůvky i při přípravě masa nebo na snídani k míchaným vajíčkům. Abyste se stali opravdovými experty v kuchyni, přinášíme několik receptů na úpravu čirůvek, se kterými okouzlíte i toho nejmlsnějšího strávníka.

Čirůvka - recepty 5x jinak

Čirůvku můžete připravovat na desítky různých způsobů a stále budete překvapeni, jak skvěle houba chutná a k čemu všemu se hodí. Ukážeme vám 5 oblíbených a chutných receptů, kterými je bílá omáčka, polévka z čirůvek, sekaná z čirůvek nebo lahodná paštika.

Čirůvka na opečené bagetce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 6 plodnic čirůvky
  • Kmín
  • Česnek
  • Sůl a pepř
  • Mletá sladká paprika
  • Kmín

Čirůvka na slanině - postup

Slaninu i cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na pánvičce. K tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené čirůvky. Vše zaprášíme sladkou paprikou, trochu osolíme, opepříme a dáme kmín. Pořádně promícháme a přidáme utřený česnek. Takto vaříme do té doby, než se veškerá voda z čirůvek neodpaří. Podáváme na opečené bagetce potřené česnekem. 

Čirůvka_recepty (2)

Čirůvková bílá omáčka

Ingredience

  • Plodnice čirůvky májovky
  • Citronová šťáva
  • Smetana
  • Hladká mouka
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • ocet

Čirůvková bílá omáčka - postup

Nejdříve si očistíme plodnice májovky a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme houby. Mírně osmahneme, zalijeme vodou a necháme 10 minut podusit. Do misky dáme smetanu a rovnou zahustíme trochou mouky. Poté vlijeme k dušeným houbám, zalijeme trochou vody a vaříme asi ještě 20 minut. Omáčku osolíme, opepříme a pro lepší chuť můžeme přidat trochu octa a citronu. Omáčku podáváme s knedlíky a masem.

Sekaná z čirůvek

Ingredience

  • 1 kg čirůvek
  • 150 g slaniny
  • Mléko
  • 2 housky
  • 1 vejce
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Sádlo/máslo

Sekaná z čirůvek - postup

Nejprve je potřeba houby udusit v mírně osolené vodě. Čirůvky pak společně s nakrájenou slaninou umeleme v masovém strojku. Housky si nakrájíme na kostky a namočíme v mléce. Přidáme je k pomletým houbám a slanině společně s vajíčkem a osolíme. Vše dobře promícháme a dle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Z této směsi si vytvoříme šišku, kterou na závěr potřeme bílkem. Dáme na pekáč, který jsme si vymazali sádlem nebo máslem a pečeme asi 45 minut na 180-200°C. Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo zeleninu.

Polévka z čirůvek

Ingredience

  • 300 g čirůvek
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • Slanina
  • 1 cibule
  • Mletá sladká paprika
  • Majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř a sůl
  • Vývar

Polévka z čirůvek - postup

Na pánvičce na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. K tomu přidáme nastrouhanou mrkev a celer i očištěné na plátky nakrájené čirůvky a restujeme. Po chvíli přidáme vývar a dochutíme červenou paprikou. Vše vaříme ještě cca 15-20 minut. Pak přidáme rozdrcený česnek, majoránku, sůl a pepř a zahustíme hladkou moukou. Povaříme dalších 5 minut a můžeme servírovat.

Čirůvka_recepty (1)

Paštika z čirůvek

Ingredience

  • 400 g čirůvek
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 3 vejce
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Máslo

Paštika z čirůvek - postup

Očištěné houby nakrájíme na malé kousky. Nadrobno nakrájenou šalotku zpěníme na oleji, přidáme česnek, chilli papričku a houby. Vše osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Mezitím si v misce vymícháme 3 žloutky a 50 g másla do pěny a přidáme směs hub. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a také přidáme do směsi. Pokud chcete, můžete vše ještě rozmixovat. Houbovou směs dejte do formiček, které jste si vymazali máslem a pečte asi 45 minut při 180°C. Poté necháme vychladnout a při servírování zalijeme přepuštěným máslem a dozdobíme koriandrem nebo jinou oblíbenou bylinkou.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • jarda

    06:15 5. 5. 2023 0
    Č.zemni a zelanka jsou dnes již označeny jako jedovaté, u řady lidí važné problémy, horší po opakované konzumaci.
  • Redakce SZ

    07:23 25. 10. 2019 0
    Děkujeme, Redakce SZ
  • houbař

    12:30 24. 10. 2019 -1
    PS: V perexu si opravte "její kamarádky bedle" na "bedly".
  • houbař

    12:25 24. 10. 2019 +3
    Zde ke konzumaci doporučované druhy čirůvek - čirůvka zelánka (Tricholoma equestre) a čirůvka zemní (Tricholoma terreum) - jsou jedovaté.
    • Jiří

      08:45 12. 11. 2023 +1
      No jedovaté je silné slovo, řekněme nejedlé.... Někteří lidé se slabším žaludkem mohou zvracet i po pokrmu z koupených žampionů nebo klasických jedlých hub... sbírám jen fialové, dvoubarvé... Výborná polévka... i zdravotně-proti cukru...

Lunární kalendář

STŘEDA 06. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
SOBOTA 09. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je úplněk. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Navštivte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 12. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Adopce - ano nebo ne?

Dobrý den, jmenuji se Fastova, poctivá soukromá věřitelka poskytující rychlé půjčky do 1 hodiny. Potřebujete p...

Jak se naučit znakovou řeč? Online výuka i kurz to vyřeší.

Výraz Znaková řeč se nepoužívá a je špatně, to by měl někdo kdo píše o tomto tématu vědět.
Znakový systém ne...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Je to moc krásná práce, zajímá mě jak a čím bych udělala větrací dírky do slamáku, aby byl vzdušnější. Mohli b...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...
Zobrazit všechna témata

Letní péče o vlasy a pravidla pro správné mytí vlasů

Slunce, vítr, slaná voda i časté mytí – v létě dáváme vlasům pořádně zabrat, je pro ně rozhodně zatěžkávacím obdobím. Zatímco pokožku si chráníme opalovacími krémy, vlasy často necháváme napospas živlům. Výsled...

Jak se zbavit plevele bez použití chemických přípravků?

Letní měsíce přejí růstu zahradních rostlin, ale stejně tak se daří i nežádoucím návštěvníkům – plevelu. Ten se dokáže rychle rozrůst a konkuruje užitečným rostlinám o vodu, živiny i prostor. Pokud se mu chcete...

Cestování s malými dětmi: Tipy na zvládnutí dlouhých cest bez stresu

Cestování s dětmi může být náročnější, ale s dobrou přípravou je zvládnutelné, i když jde o delší vzdálenosti. Klíčem je plánování, respekt k tempu dítěte a dále pak drobnosti, které usnadní průběh celé cesty. ...

Co dělat v létě místo nekonečného scrollování

Léto by mělo patřit slunci, klidu a chvílím, které si skutečně užijete, ne trávit hodiny na telefonu. Pokud máte pocit, že vás obrazovky pomalu pohlcují, zkuste se na chvíli odpojit. Přinášíme pět tipů, co děla...

Recepty ze sušených rajčat 10x jinak aneb Zpestřete si svůj letní jídelníček

Recepty ze sušených rajčat si nelze nezamilovat. Sušená rajčata totiž mají nejen výraznou sladkokyselou chuť, ale i univerzální využití. Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pečiva nebo k masu, kterému dodaj...

Psychologie barev aneb Jak nás barvy každý den ovlivňují?

Barvy nás obklopují všude kolem a ovlivňují naše emoce, nálady i rozhodování. Znáte sílu, kterou mají barvy v našem životě? Psychologie barev se zabývá tím, jak jednotlivé odstíny působí na lidskou psychiku a p...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Wellness doma? Vířivka na terase je trend, který si zamilujete

Vířivka na terase nabízí jedinečný způsob, jak doma povýšit relaxaci na novou úroveň. Ať už toužíte po sólo odpočinku pod širým nebem nebo wellness večeru s partnerem, tento typ venkovního relaxačního prvku si ...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Síla ranní rutiny: jak začít den s energií, dobrou náladou a jasnou myslí?

Ráno dělá den – tohle rčení platí víc, než si mnozí připouštíme. Ranní rutina není jen módní pojem ze sociálních sítí, ale funkční nástroj, který ovlivňuje naši produktivitu, náladu i zdraví. Jakmile si vytvoří...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Co dělat když vám přes cestu vběhne srna

Napadlo vás někdy, co dělat, když potkáte toulavého psa, kočku nebo divoké zvíře? V tomhle článku zjistíte, proč je odchyt zvířat a zvěře důležitý, jak to celé funguje a proč je lepší zavolat odborníka, než ris...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Co na štípance od hmyzu? Tyto babské rady vám mohou pomoci

Pokud přemýšlíte, co na štípance od hmyzu, možná najdete účinnou pomoc přímo ve svých kuchyňských zásobách. Někdy stačí obyčejná cibule, ocet nebo kostka ledu, babské rady totiž často fungují překvapivě dobře. ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.